Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
De typische Spaanse lekkernij 'churros y chocolate', is een geweldige traktatie tijdens de koude wintermaanden. Churros, soms aangeduid als de Spaanse donut, zijn lang en dun en gedoopt in suiker en meestal in een lus geknoopt.
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij. Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is. Veel werkende Spanjaarde eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant.
Het brood in Spanje
Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en volkorenbrood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Tussendoortje. Rond een uur of vijf eten de Spanjaarden nog een klein tussendoortje. Meestal een koekje, fruit, een croissant of een kleine tapas.
Paella. Als je een traditionele paella wil proeven dan moet je Valencia bezoeken. Het is in deze streek en meer bepaald aan de boorden van het meer in het L'Albufera-natuurpark dat het beroemde rijstgerecht midden 19de eeuw voor het eerst op tafel getoverd werd.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Spaanse mannen zijn wereldkampioen levensgenieters en zijn vooral geïnteresseerd in vijf dingen: seks, voetbal, eten, alcohol en gokken (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). De belangrijkste zorg voor een Spanjaard is om een goede tijd en levenslust te hebben.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Voedingsmiddelen zijn in Spanje zelfs goedkoper dan in Nederland. Eten in restaurants in Spanje is niet duur, vaak kan het voor zo een tien euro, exclusief drinken en drank. De prijzen voor een lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, liggen in 2017 aan de Costa Blanca tussen de acht en twaalf euro.
Niet in elke tapas bar kan je tapas bestellen terwijl je aan tafel zit, dit is dan alleen gereserveerd voor grotere maaltijden ( raciones). Check dit daarom eerst voordat je gaat zitten. Bestel een paar tapas in één keer, maar bestel niet te veel. Want de tapas zijn snel klaar en komen ongeveer tegelijkertijd.
Spanje: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro en kofferdragers 1 euro per koffer. Frankrijk: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro.