In wiskundige taal wordt de straal r genoemd en voor pi gebruiken we het symbool π. Als we de formule wiskundig opschrijven wordt het: omtrek = 2r ** π. Pi is een wiskundig getal, wat eindeloos doorgaat achter de komma. In cijfers uitgeschreven is het 3,141 592 653…..
De oppervlakte van een cirkel bereken je door de straal van de cirkel (r) in het kwadraat te doen en dit te vermenigvuldigen met π (pi), dus oppervlakte = r² x π. De straal is de afstand tussen het middelpunt van de cirkel en de rand.
Het getal pi wordt geschreven als π. π is de verhouding tussen de diameter en de omtrek van een cirkel en je kunt π gebruiken om dingen met betrekking op een cirkel uit te rekenen. Het is een oneindig lang getal. Vaak wordt dit afgerond naar 3,14 of 3,1416.
Berekenen van de omtrek
Om de omtrek van de cirkel te berekenen is er een formule. De formule luidt: Omtrek van de cirkel = pi x diameter. Deze formule kan gebruikt worden om van iedere cirkel de omtrek te berekenen.
Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaarde 3,141 592 653... Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het getal π komt voor in veel verschillende formules binnen de wiskunde en natuurkunde.
Het getal pi krijg je altijd als je de omtrek van een cirkel deelt door de diameter van de cirkel. De cijfers achter de komma bij het getal π houdt nooit op. Als je op papier rekent is 3,14 meestal genoeg. Om een idee te krijgen hoe oneindig pi is vind je hier het getal pi tot 1 miljoen decimalen.
Pi is een irrationeel, oneindig, nooit in een patroon vervallend getal dat de verhouding tussen de omtrek en diameter van een cirkel beschrijft, berekend door de omtrek met de diameter van welke cirkel dan ook te delen. De omtrek van een cirkel is altijd iets meer dan 3,14 (Pi) keer zo groot als de diameter.
Pi is een getal met eindeloos veel cijfers achter de komma. Het getal wordt afgerond op twee cijfers achter de komma. De diamater x pi = 20 x 3,14 = 62,8 m. Dit is de omtrek van de circustent.
Archimedes (287 tot 212 voor Christus) wordt algemeen beschouwd als de eerste die een echt nauwkeurige schatting kon maken van Pi, in zijn boek 'Schatting van een cirkel'. Archimedes gebruikte een slimme methode en ontdekte hoe je de perimeters van een polygoon met twee keer zoveel zijden kon opmeten.
Op deze pagina vindt u een overzicht van alle penitentiaire inrichtingen. Klik op de locaties voor meer informatie. In penitentiaire inrichtingen verblijven ook gedetineerden met psychiatrische problematiek.
Het getal pi is nu bekend tot 1,24 biljoen cijfers achter de komma. De berekening van pi vergde 400 uur rekentijd op een supercomputer. Het oude record – daterend uit 1999 – stond op ruim 206 miljard decimalen. Het kan nog even duren voor het nieuwe record gepubliceerd wordt in het Guiness Book of Records.
De radius van een cilindervorm wordt ook wel straal genoemd. De radius is de gemeten afstand van een willekeurig punt op de rand van een cirkel (of bol, of cilinder) tot aan het middelpunt.
De pi (hoofdletter Π, onderkast π, Grieks: π) is de zestiende letter van het Griekse alfabet. π' is het Griekse cijfer voor 80 en ,π voor 80 000 (een komma voor de letter geeft een duizendtal aan).
Veelgestelde vragen | Radialen
Een radiaal (rad) is een maat voor de grootte van een hoek die in de wiskunde gebruikt wordt. Een heel rondje (360°) is hierbij gedefinieerd als 2π rad.
Bij pi zijn de eerste cijfers 3,141592653. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. “Het berekenen van de decimalen begeestert ons sinds Archimedes ermee begon bij de Oude Grieken”, zegt Huylebrouck.
De historie van pi
De 'geboorte' van pi is naar schatting meer dan 4.000 jaar oud. De Egyptenaren en de Babyloniërs ontdekte een constante bij verhoudingen van de diameter en omtrek van cirkels.
TOKIO - Een 60-jarige Japanner heeft woensdag in zestien uur zijn eigen wereldrecord pi opzeggen gebroken. Hij wist het getal dat begint met de cijfers 3,14 uit zijn hoofd te benoemen tot 100.000 cijfers achter de komma, meldde het Japanse persbureau Kyodo.
Pi is bijvoorbeeld irrationaal. Dat getal heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma. Als je maar ver genoeg rekent dan blijven er getallen komen. Wetenschappers hebben nog steeds niet alle getallen achter de komma van Pi gevonden en daar zijn ze al een paar eeuwen mee bezig.
De eerste 30 priemgetallen zijn 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97, 101, 103, 107, 109 en 113. Priemgetallen werden reeds door de oude Grieken bestudeerd. Er zijn oneindig veel priemgetallen. Het bewijs hiervoor wordt gegeven door de stelling van Euclides.
Dus π is niet gelijk aan 22/7, zoals soms verondersteld wordt. De breuk 22/7 geeft een benadering voor het getal π, want als je 22 deelt door 7 (vroeger deden we dat met een staartdeling), dan vind je als resultaat: 3,142857142857142857… en dat getal gaat zo maar door (als je de tijd neemt om te blijven staartdelen).
Irrationale getallen
Deze benaming wordt gebruikt voor getallen met oneindig veel cijfers achter de komma, maar die je niet kunt schrijven als een breuk. Belangrijk kenmerk voor een irrationaal getal is dat er geen regelmaat zit in de decimalen. π (pi) is misschien wel het bekendste voorbeeld van een irrationaal getal.
Duitse onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om pi tot iets meer dan 62 biljoen cijfers achter de komma te formuleren. Onderzoekers van Fachhochschule Graubünden hadden 108 dagen en 9 uur nodig om pi tot op de 62.831.853.071.750e decimaal te berekenen.