Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF. De betreffende letters in het voorbeeld staan voor: BBBB: De code van de bank op nationaal niveau.
De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens). BIC staat voor Business Identifier Code.
Je vindt je IBAN- en BIC-nummer op je rekeninguittreksels. IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers.
Notatie van een SWIFT-/BIC-code.
Een SWIFT/BIC is een 8- tot 11-cijferige code die je land, plaats, bank en filiaal aanduidt. Bankcode A-Z 4 letters duiden de bank aan. Dit ziet er gewoonlijk uit als een verkorte versie van de banknaam. Landcode A-Z 2 letters duiden het land van de bank aan.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
Je vindt je IBAN en BIC op de afrekening van je Zakelijke Rekening. Je IBAN is gebaseerd op je rekeningnummer. Hieraan worden een bankcode, een landencode en een controlegetal toegevoegd. Een voorbeeld van een correcte IBAN-code is NL20INGB0001234567.
Het BIC nummer is een volgorde van letters en cijfers dat men gebruikt bij internationaal betalingsverkeer, om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code. Vroeger werd het ook wel de SWIFT code genoemd.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
Alle Rabobanken in Nederland gebruiken de volgende SWIFT- (of BIC-) code: RABONL2U.
Voor landen buiten Europa moet je ook je BIC code invullen bij ABNAMRO. Binnen Europa hoeft dat niet. De Business Identifier Code, afgekort BIC, is een code die wordt gebruikt bij grensoverschrijdend betalingsverkeer om een bank te identificeren. In Europa is deze code al in de IBAN code verwerkt.
Verschil BIC en IBAN-code
Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; de IBAN. Vaak worden de BIC en IBAN-code door elkaar gehaald. De codes hebben allebei de functie om het internationale betalingsverkeer soepeler te laten verlopen, maar zijn wel totaal verschillend.
op uw betaalpas. in het rekeningoverzicht in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. op uw papieren rekeningafschriften.
Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode. Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in. Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren. In dat geval geldt een toeslag.
INGBNL2A XXX BIC- / SWIFT-codes - ING BANK N.V.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Voor alle betalingen binnen en buiten Europa moet dus altijd een IBAN gebruikt worden. De BIC is een code om bij de verwerking van een buitenlandse transactie de juiste bank of vestiging van een bank te bereiken. Een BIC code is niet nodig bij een binnenlandse betaling. Alle banken hebben een eigen unieke BIC code.
Wilt u geld ontvangen uit het buitenland? Dan kan de betaler u vragen om uw IBAN en BIC door te geven. Uw IBAN vindt u op uw betaalpas, in het rekeningoverzicht in de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Access Online. De BIC van ABN AMRO is ABNANL2A.
SEPA-overboeking
U kunt 'losse' overboekingen of batchoverboekingen gebruiken. SEPA-overboekingsbatches levert u aan in het bestandsformaat PAIN (XML). Voor overboekingen in en naar andere SEPA-landen hoeft u geen aparte rekeningen aan te houden. U regelt dit eenvoudig vanaf uw ABN AMRO rekening in Nederland.
Betalingskenmerk. IBAN (rekeningnummer): NL32ABNA0249742780. BIC-code: ABNANL2A.
Groot-Brittannië maakt voor het betalingsverkeer gebruik van een Nationale Bankcode. Deze heet in het Engels een Sort Code (SC). De Nationale Bankcode bestaat uit 6 cijfers en kun je invullen in het veld Nationale bankcode achter SC. Bij gebruik van een IBAN hoef je de Sort Code niet meer apart in te vullen.
U vindt het op allerlei plaatsen: uw rekeningoverzicht, in Mijn Regiobank, de Mobiel Bankieren app en op uw bankpas.
Inloggen en betalen
Mijn RegioBank is uw persoonlijke online bankomgeving. Inloggen en geld overmaken in Mijn RegioBank kan alleen met uw digicode (gebruikersnaam en wachtwoord) of digipas. Gebruikt u een digipas? Kijk dan altijd of de beveiligingscode op het scherm van uw computer klopt.