Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
“Elke dag je haren wassen, is niet per se schadelijk voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt.
Alles wat je nodig hebt, is heel fijn gemalen roggemeel, water en olie (bijvoorbeeld kokosolie). Zeef het meel en maak een papje van 2 eetlepels roggemeel met water. Was je haar zoals je normaal zou doen, maar gebruik het roggepapje in plaats van shampoo.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Haar wassen met koud water
Bij haar dat met koud water gewassen is zijn de haarschubben veel meer gesloten, waardoor de haarkleur ook langer mooi blijft en je haar er niet dof en pluizig uit zal zien. Daarnaast glanst het haar veel meer.
De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haar alleen met water wilt gaan wassen. Hard water is water wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Volgens Fernandez raken de haarzakjes verstopt als je je haar minder dan twee keer per week wast, wat een hele reeks problemen kan veroorzaken: schilfers op de hoofdhuid, jeuk, gevoeligheid, roos en zelfs haaruitval.
Citroensap heeft een pH-waarde die tussen de 2 en 3 ligt en is dus erg zuur. Dit tast de schubbenlaag van het haar aan, wat uiteindelijk het pigment in je haar afbreekt. In combinatie met de blootstelling aan zonlicht versnelt het citroenzuur het bleekproces en wordt je haar lichter.
Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.
Niet eten:
Als je er te veel van eet kan het slecht zijn voor je haar. Makreel bevat namelijk kwik, wat ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt. Suiker: vertraagt de opname van eiwitten door je lichaam, welke juist essentieel zijn voor gezond haar. Alcohol: vermindert de hoeveelheid zink in je lichaam.
Wanneer je geen conditioner gebruikt en je je ruwe haar vol knoppen gaat kammen, zul je je haar veel sneller beschadigen. Daarnaast zorgt conditioner ervoor dat je haar gezond glanst. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat conditioner beschadigd haar en gespleten punten niet kan herstellen.
Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders is. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt. Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week.
Je kan je shampoo vervangen voor een mildere shampoo, zeep, eieren, roggemeel, baksoda, appelmoes. Echt, je kan het zo gek niet verzinnen of mensen smeren het in hun haar!
Tevens moet je het ei ook ongeveer 5 a 10 minuten in je haar laten zitten. Ei is heel goed voor je haar, het zit vol met proteïnen. Deze proteïnen zorgen dat je haar gaat glanzen en lekker zacht en sterk word. Daarnaast werkt het ei ook als emulgator.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
Als je je haar naspoelt met koud water, sluiten je haarschubben zich waardoor je haar er minder dof en pluizig uitziet.
Heet water
Er zijn voordelen: een hoge temperatuur opent bijvoorbeeld de poriën, waardoor haarproducten de hoofdhuid kunnen binnendringen. Bovendien helpt het wassen met heet water stofdeeltjes, luchtvervuiling, productrestjes en overmatig talg effectiever te verwijderen dan met koud water.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Washand maar één keer gebruiken
Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Slechte bacteriën
Die bacteriën zijn dan wel 'slecht', je gaat er niet meteen doodziek van worden. Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken.