Meetgereedschap en meetinstrumenten zijn hulpmiddelen om een natuurkundige grootheid mee te meten. Hieronder staat een opsomming van dergelijke hulpmiddelen gerubriceerd naar het type grootheid of het vakgebied waarop ze betrekking hebben.
Vragenlijsten, registratieformulieren, schalen, beoordelingslijsten, protocollen: in onderzoek zijn dit allemaal meetinstrumenten. Ze zijn bedoeld om de realiteit op de een of andere manier om te zetten in iets meer formeels, een concept, een code, een cijfer, een reeks getallen, verbanden, al of niet gekwantificeerd.
Een meetinstrument in de zorg is een verzamelnaam van checklists en methodes die een verpleegkundige gebruikt duidelijkheid te krijgen over de situatie van de cliënt. De uitkomst van een meeting kan een trigger zijn voor een bepaalde interventie.
Een meetinstrument wordt gebruikt om gegevens te verzamelen. Het voordeel daarvan is dat je data krijgt waarvan aan kunt geven "zo heb ik het gemeten", maar er zit nogal wat verschil in kwaliteit van meetinstrumenten. Hoe kies je de juiste? Het gebruik van een meetinstrument is niet altijd nodig.
In wetenschappelijk onderzoek noemt men een meetinstrument betrouwbaar wanneer de geobserveerde waarde precies gelijk is aan de waarde op een ander moment, indien onder identieke omstandigheden wordt gemeten.
Er zijn verschillende meetinstrumenten waarmee zorginstellingen hun kwaliteit in kaart brengen. Bijvoorbeeld vragenlijsten die onder cliënten en hun naasten worden afgenomen. Dit doen de instellingen zelf. Of het wordt gedaan door onafhankelijke meetbureaus.
Meten is essentieel om resultaten aan te kunnen tonen. Tussentijds en achteraf. Daarom maakt meten deel uit van de kwaliteitscirkel. Door te meten ontstaat er inzicht in de effecten van de uitgevoerde verbeteracties, en wordt duidelijk wat wel werkt en wat niet.
Complexiteit van zorg wordt bepaald door patiëntgebonden factoren en factoren die met het zorgproces samenhangen, zoals het aantal zorgverleners dat bij de patiënt betrokken is. Om effectief te kunnen zijn moet de zorg aansluiten bij de context van de patiënt, zijn of haar mogelijkheden en omstandigheden.
Om de luchtdruk te meten, gebruiken we een barometer. oor veranderingen in de luchtdruk te meten, kun je het weer voorspellen. De luchtdruk wordt vaak uitgedrukt in de eenheid millibar. Dit schrijf je als: mbar.
Op dit moment bestaat er in de medische wereld nog geen objectieve methode om pijn te meten. Meestal moeten patiënten zelf aangeven in welke mate ze fysiek ongemak ervaren door de pijn te beoordelen op een schaal van één tot tien.
Meten is het uitdrukken van een waargenomen grootheid in een getal met een relevante eenheid die vergeleken kan worden met andere waardes van eenzelfde grootheid. Hiervoor kunnen meetinstrumenten worden gebruikt.
Je meetmodel laat zien hoe je verschillende datareeksen aggregeert tot een nieuwe datareeks (bijvoorbeeld hoe je items middelt tot een schaal). Het meetmodel betreft dus, net als een structureel model, wel statistiek. Je meetmodel en structurele model vormen samen een overzicht van de analyses die je doet.
Wat zijn onderzoeksinstrumenten? In kwantitatief onderzoek bestaan de onderzoeksinstrumenten -of meetinstrumenten- uit de vragenlijsten of observatieschema's waarmee je de afhankelijke variabelen meet.
Monitoren is het in kaart brengen van de resultaten van zorg en ondersteuning.
Hoe ziet een nulmeting onderzoek eruit? Wanneer wij een nulmeting uitvoeren wordt de actuele staat van een woning of pand vastgelegd. Dit wordt gedaan met behulp van metingen en foto's. De inspectie is zeer nauwkeurig en wordt afgestemd op uw situatie.
Bij een nulmeting maak je als het ware een foto van dit moment, letterlijk een momentopname. Het eerste onderdeel van deze nulmeting – de virtuele foto – is jezelf een aantal vragen stellen. Daarmee inventariseer je voor jezelf de globale huidige stand van zaken.
Geheel van richtlijnen, protocollen en standaarden dat ingezet kan worden om het kwaliteitsbeleid uit te voeren.
Kwaliteit van zorg is de mate waarin de zorg geleverd voor personen en patiëntengroepen de gewenste zorgresultaten verbetert.
Met 4 à 5 metingen heb je een grove indicatie van de spreiding. Met 10 metingen heb je een redelijke waarde. Dit laatste is dus eigenlijk het minimum dat je nodig hebt voor een betrouwbaar resultaat.
Responsiviteit is naast betrouwbaarheid een onderdeel van de validiteit van een meetinstrument: een van de kwaliteitseisen waaraan een evaluatief meetinstrument moet voldoen. Responsiviteit verwijst naar de mate waarin een instrument in staat is werkelijke veranderingen in kaart te brengen.
Bij zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek vallen de termen validiteit en betrouwbaarheid vaak. Validiteit is de mate waarin het onderzoek meet wat het zou moeten meten. Stel je de vragen waarmee je de juiste informatie ophaalt? Betrouwbaarheid gaat over de reproduceerbaarheid van het onderzoek.