Stilste airco voor in huis
Kies daarom altijd voor een airco met een geluidsniveau van onder 35 dB. Daarom valt een mobiele airco al snel af. Met een geluidsniveau van tussen de 60 en 70 dB, produceren deze airco's te veel geluid. De beste optie is een Panasonic split airco.
De meest bekende airco merken zoals Daikin, Mitsubishi en Toshiba hebben extreem stille airco's. Vraag advies aan airconditioning specialisten over de aanbiedingen van stille airco's.
De meeste klachten over het geluid van een airconditioning komen van de buitenunit. Buren klagen over te veel geluid of de bewoners zelf ervaren hinder van de unit wanneer zij bijvoorbeeld in de tuin zitten. De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is. Waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie.
Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco's en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens. Veel airco buitenunits voldoen niet aan deze geluidseis.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
Het grootste verschil is dan vooral dat Daikin in ontwerp iets meer smaken heeft. Ze hebben verschillende lijnen met mooie strakke designs waar je uit kunt kiezen. Daarnaast is het zo dat bijna elke koelmonteur Mitsubishi Heavy Industries levert, maar Daikin is nog niet in die positie.
Daarnaast is ook de prestatie van het toestel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de monteur. De 3,5 kW van LG, Mitsubishi, Daikin en Samsung scoren allemaal ruime voldoendes. LG wint de strijd, met een 8,1 gemiddeld, vooral op basis van de prestaties en het gebruiksgemak.
De binnenunit werkt bijzonder geluidsarm. Het geproduceerde geluid is slechts 28 dB(A), wat overeenkomt met het ruisen van de bladeren van bomen. De functie 'stil' van de buitenunit draagt bij aan het comfort door automatisch het door de buitenunit geproduceerde geluid te verminderen met 3 dB(A).
Warme lucht stijgt op in een ruimte, dus kan je de binnenunit voor een efficiënte koeling best zo hoog mogelijk ophangen omdat daar de meeste warme lucht onderschept zal worden. Boven een raam en net onder het plafond wordt vaak gedaan. Uiteraard zijn er ook speciale plafondunits op de markt.
Met een Mitsubishi Heavy Industries airconditioner creëert u het hele jaar door een perfect binnenklimaat. Met de standaard inverter warmtepomp kunt u comfortabel en snel de ruimte verwarmen. Uw airconditioner is dus niet langer alleen om te koelen maar het hele jaar door een echte klimaatregelaar.
Airco-installaties met buiten-units zijn dus in principe omgevingsvergunningplichtig voor bouwen.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Als de buitenunit veel lawaai maakt, moet deze verder van de erfgrens komen. Geluid neemt snel af met de afstand. Je kunt de buitenunit ook in een geluidsdempende omkasting plaatsen. Bijvoorbeeld als de unit niet verder van de erfgrens kan of als je het geluid richting eigen woning of tuin wilt beperken.
De geluidsisolatie tussen bijvoorbeeld woonruimten van twee woningen moet minimaal 52 dB zijn. Het contactgeluid, zoals dat veroorzaakt wordt door een hamerapparaat in de zendwoning, mag in een andere woning niet meer zijn dan 54 of 59 dB. Het Bouwbesluit stelt uitsluitend de geluidseisen.
De kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en de buitenunit is drie meter. De maximaal toegestane lengte is afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit.
De wet bepaalt niet welke hinder overdreven is, maar de milieuwetgeving bepaalt wel wanneer er omwille van lawaaihinder een milieuvergunning nodig is.
Je hebt een vergunning nodig als: het volume van het bouwwerk toeneemt. Op het moment dat je een airco met buiten-unit plaatst aan een gebouw, bijvoorbeeld je voorgevel, dan wordt je huis in feite groter. En dáár heb je een vergunning voor nodig.