Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Wanneer je veel alcohol drinkt, moet je lever hard werken. Het duurt bij ieder glas alcohol ongeveer anderhalf uur voordat je lever dit verwerkt heeft. Als je meerdere glazen drinkt, wordt de duur van het ontgiften van alcohol steeds met anderhalf uur verlengd.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
Gember- en citroenthee en zuivering van lever
Beide ingrediënten bevatten vitamine C en antioxidanten die helpen bij het verwijderen van gifstoffen en de stofwisseling van het lichaam verbeteren. Beide drankjes zijn nuttig bij het verwijderen van toxines uit de lever.
Verzurende voeding: koffie, vlees, sinaasappelsap. Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…) Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt) Vetrijke voeding.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Tips om je lever te reinigen
Hierbij een overzichtje van voedingsmiddelen waar onze lever dol op is: Gember – gember zorgt ervoor dat toxische stoffen afgebroken worden en zich niet opstapelen in het lichaam. Citroenen – citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine trekt toxische stoffen aan en voert ze af.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Tip 2: lever ontgiften met appelsap
Appels zijn namelijk rijk aan vezels en appelzuur. Die combinatie helpt galblaasstenen te verzachten en verschillende infecties te voorkomen. Extra fijn is dat je met een simpel glas sap de lever helpt ontgiften op een natuurlijke manier. Zonder supplementen of andere toevoegingen.
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Bij een dieet bij een vervette lever passen bepaalde producten heel goed. Kies vooral voor verse producten en groene groenten, zoals broccoli, bloemkool en spinazie. Het is gezond om veel rauwe groenten te eten. Kies voor voldoende eiwitten en voor gezonde snacks, zoals noten.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Ook een handje noten kan bijdragen aan een gezonde werking van de lever. Zo bevatten amandelen bijvoorbeeld veel vitamine E, een voedingstof die bescherming biedt tegen leververvetting. Daarnaast zijn walnoten rijk aan arginine. Deze stof helpt je lever met het ontgiften.
Appels dragen bij aan het ontgiften van de lever
De lever is verantwoordelijk om deze giftige stoffen uit het lichaam op te ruimen. Om de lever te ontgiften is het belangrijk om voldoende fruit zoals appels te eten.
Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen. Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren.