Leidt de arbeid niet tot een werk van stoffelijke aard, dan is er doorgaans sprake van een overeenkomst van opdracht, ook wel de overeenkomst tot het verrichten van diensten genoemd. Voor bovenstaande overeenkomsten geldt dat mogelijk naast een bijzondere regeling er ook een algemene regeling van toepassing is.
Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld.
Een aannemingsovereenkomst (ook wel: de overeenkomst tot aanneming van werk) wordt veel gebruikt in de bouw. De Opdrachtnemer verbindt zich er toe een werk van stoffelijke aard (zoals een kantoorpand, huis, gebouw of zelfs een hele wijk) op te leveren binnen een bepaalde periode.
Wat is het verschil tussen aanneming van werk en overeenkomst van opdracht? Bij aanneming van werk gaat het om het leveren van werk van stoffelijke aard, zoals een bouwwerk. Er wordt hierbij een tastbaar product opgeleverd. Bij een overeenkomst van opdracht worden er diensten geleverd.
Hoe lang mag een overeenkomst van opdracht duren? Daar staat geen vaste termijn voor. Bedenk echter wel, dat hoe langer de overeenkomst duurt, hoe eerder er sprake zal zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst. Dit speelt zeker als de opdrachtnemer, al dan niet fulltime, slechts voor één opdrachtgever werkt.
Het gebruik van een overeenkomst van opdracht brengt enkele voordelen met zich mee. Allereerst heeft u als opdrachtgever het recht te allen tijde de overeenkomst op te zeggen. Daarnaast biedt het u ook enkele fiscale voordelen, doordat opdrachtnemer de afdracht van loonbelasting en werkgeverspremies dient af te dragen.
Deze overeenkomst teken je als je een nieuwbouwwoning koopt die nog in aanbouw is of waarvan de bouw nog moet starten. Feitelijk koop je met deze overeenkomst de grond waarop de woning komt te staan en sluit je daarnaast een overeenkomst met de aannemer voor de bouw.
NHG? Dan is de Nieuwbouwgarantie verplicht. De Nieuwbouwgarantie van BouwGarant valt onder het keurmerk van de Stichting Garantiewoning. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een nieuwbouwwoning af wilt sluiten, is een garantie met dit keurmerk een vereiste.
'werk van stoffelijke aard'
Er is bij aanneming van werk geen sprake van een werknemer en werkgever maar van opdrachtnemer en opdrachtgever waarbij de opdracht vaak wordt aangenomen door een zzp'er.
Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de opdrachtgever een bepaalde dienst of prestatie opdraagt aan een opdrachtnemer. De opdrachtnemer voert deze dienst of de prestatie zelfstandig uit. In de overeenkomst worden werkafspraken vastgelegd die de zelfstandigheid van de opdrachtnemer laten zien.
Antwoord: Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij een opdrachtovereenkomst bestaat deze verhouding niet. Een opdrachtgever heeft op basis van een opdrachtovereenkomst een fiscaal voordeel ten opzichte van een werkgever met een arbeidsovereenkomst.
Er is sprake van wanprestatie wanneer een van de partijen zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet geheel nakomt, of wanneer de verplichting niet correct wordt nagekomen.
Bij het vergelijken van informatie kun je overeenkomsten en verschillen tegenkomen. Een overeenkomst geeft aan dat iets hetzelfde is. Een verschil geeft aan dat iets anders is.
Waarvoor deze algemene voorwaarden zijn bedoeld Deze algemene voorwaarden zijn bedoeld voor het bouwen of verbouwen van een onroerende zaak door een aannemer in opdracht van een zakelijke partij of een consument. Het begrip “onroerende zaak” moet ruim worden geïnterpreteerd.
De aannemer kan hiervoor terecht bij een aantal instanties. Veelvoorkomende zijn: Woningborg, SWK en Bouwgarant. Een aannemer kan zich bij een van deze instanties aansluiten en zo per nieuwbouwproject een afbouwgarantie regelen.
Deze bankgarantie geeft de opdrachtgever zekerheid dat de aannemer zijn verplichtingen uit de aannemingsovereenkomst nakomt en biedt zekerheid voor de kosten in verband met eventueel herstel van gebreken, die door de aannemer niet worden hersteld.
Tussen de 5% en 10% wisselt het. Boven de 10% afwijking, dan moet er wel verrekend worden. Maar alleen voor het meerdere boven de 5%.
Voor de bouw van uw huis sluit u een aannemingsovereenkomst met de aannemer. Projectontwikkelaars kiezen steeds vaker voor een gescheiden koop- en aannemingsovereenkomst. Dat heeft als voordeel dat u rechtstreeks contact heeft met de aannemer tijdens en na de bouw, zonder de projectontwikkelaar als tussenpersoon.
Volgens de wet ( art. 7:764 BW ) is de opdrachtgever te allen tijde bevoegd de aannemingsovereenkomst (geheel of gedeeltelijk) op te zeggen. De opzegging hoeft niet per se schriftelijk te geschieden, maar kan ook mondeling of – onder omstandigheden – zelfs stilzwijgend tot stand komen.
Wat is een contract of overeenkomst? Een contract is een schriftelijke of mondelinge afspraak tussen 2 of meerdere partijen. Heeft u een contract gesloten, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of heeft u recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Als werkgever mag je zelf een arbeidscontract opstellen voor het dienstverband. Wat zet je in een schriftelijke arbeidsovereenkomst en waar moet het contract of jouw onderneming allemaal aan voldoen?