Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Niet elke gietvloer kan zomaar op elke ondergrond worden gelegd. Met een epoxy gietvloer moet je er bijvoorbeeld voor waken dat de ondergrond bijzonder vlak en stevig moet zijn. Epoxy is niet flexibel genoeg voor een onstabiele ondergrond. Bij een cementgebonden ondervloer is dit hetzelfde verhaal.
Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Het gebruik van een witte primer wordt vooral toegepast om een epoxy coatingvloer in een lichte kleur beter te dekken. Voor PU- of Epoxy gietvloer is een gekleurde primer het niet perse nodig. De laag van deze vloersystemen is namelijk aanzienlijk dikker en geeft hierdoor een betere dekking.
De primer heeft een excellente anti-corrosieve bescherming en een goede krasbestendigheid. De epoxy heeft een antifouling hechtlaag voor gebruik over epoxy primers. Aantal lagen: 1-5 lagen, geheel afhankelijk van oppervlak en gebruik. Ons advies is minimaal 2 a 3 lagen.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt. Ga door met polijsten tot je tevreden bent over het eindresultaat.
Krasbestendigheid. Omdat epoxy een hars is die erg hard wordt is het een stevige keuze voor een tafel. Niettemin blijft een epoxy wel krasgevoelig, vergelijkbaar met een ander hoogglans product. Daarom raden we aan om voorzichtig om te gaan met je tafel, zodat er geen onnodige krassen op komen.
Schuren van de epoxy laag. Nadat de epoxylaag is uitgehard wordt het hele hout, met de epoxy laag wederom geschuurd met korrel 150. Door het schuren zal het hout dof worden maar dit effect zal weer verdwijnen na een volgende laag epoxy coating op het tafelblad.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
Heb je een klein oppervlak? Doe dit dan met een boormachine en Steunschijf 77mm voor boormachine. Stap niet te snel over op een fijnere korrel. Maak regelmatig tussen het epoxy schuren door het oppervlak schoon met een schone doek en een beetje aceton.
Het korte antwoord is; ja, een epoxy buiten tafel kan zeker. Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
Een laag epoxy kan worden aangebracht op hout en geeft een mooi glanzend uiterlijk. Kiertjes en scheuren worden gevuld en het hout wordt beschermd tegen indringen van vocht en vervuiling.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Wanneer de epoxyhars volledig is uitgehard, houdt u in principe een stuk hard plastic in uw handen. U kunt het materiaal dus op de volgende manieren nabewerken: slijpen (handmatig of met een machine) boren.
Epoxy hecht op nagenoeg elke ondergrond behalve siliconen en polyethyleen, let hier op bij het afgieten van je epoxy schilderij. Verder is het belangrijk dat eventuele ondergronden als olieverf of acrylverf volledig droog zijn voor het afgieten van je schilderij of kunstwerk.
Met circa 1 gram kleurstof kun je 200 gram epoxy door en door kleuren. Met zeer kleine hoeveelheden kun je epoxy gietharsen transparant kleuren. De kleuren zijn onderling te mengen voor spectaculaire effecten of voor het samenstellen van je eigen kleur.
Verfroller Nylon is geschikt voor het verwerken van oplosmiddelhoudende, agressieve verven zoals 2 component (epoxy) verven, antifouling en roestwerende verven. Ook voor vloercoatings die met roller opgebracht kunnen worden. Speciaal geschikt voor het verwerken van polyester en epoxyhars.