Ongeoorloofd schoolverzuim (zoals spijbelen)Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in. Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is. En hulp bieden waarmee verder verzuim wordt voorkomen.
Je kunt hulp vragen aan leraren op school, bij een contactpersoon van de gemeente, vrienden of familie. Ook kan het helpen om snel contact te zoeken met de leerplichtambtenaar als het moeilijk wordt om naar school te gaan. Zij weten wat er mogelijk is in deze situaties.
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Kinderen tot 16 jaar zijn leerplichtig. De school zal daarom de leerplichtambtenaar waarschuwen als de leerling geen vervolgopleiding kiest. De leerplichtambtenaar zoekt uit waarom de leerling niet naar school gaat en zal maatregelen treffen om de leerling weer naar school te laten gaan.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
Er zijn veel redenen waarom sommige jongeren voortijdig stoppen met hun school of opleiding: persoonlijke of gezinsproblemen, leerproblemen of een zwakke sociaaleconomische positie. Ook het soort onderwijsstelsel, het schoolklimaat en de relatie met de leraren spelen een belangrijke rol.
Het kan zijn dat de omgeving zich ernstige zorgen maakt over een kind. Bijvoorbeeld de huisarts, een leraar van school of de buren. Zij kunnen Jeugdzorg inschakelen. Jeugdzorg kan dan een verzoek tot gedwongen hulp indienen bij de Voogdijraad.
Schoolfobie: Je hebt een sterke angst om naar school te gaan, bijvoorbeeld omdat je liever niet weg wilt zijn van je ouders of omdat je gepest wordt.
Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
Luxeverzuim en ongeoorloofd verzuim
Is een kind niet op school zonder geldige reden?Dan heet dat ongeoorloofd verzuim en dat is strafbaar. Bij luxeverzuim gaat het om een kind dat bijvoorbeeld de laatste dag voor de schoolvakantie niet naar school komt omdat het gezin eerder op vakantie gaat.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Welke straf kan ik krijgen als ik spijbel? Als een leerling spijbelt, staat daar meestal een straf op school tegenover. Bijvoorbeeld nablijven, extra opdrachten of je om 8 uur 's ochtends melden op school. Elke school maakt zelf afspraken over deze straffen.
Als het verzuim lang duurt, moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar of de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Langdurig verzuim betekent dat een leerling meer dan zestien uur verzuimt binnen vier opeenvolgende lesweken, zonder geldige reden. Basisscholen melden verzuim bij de leerplichtambtenaar.
PO-scholen melden bij 16 klokuren ongeoorloofde afwezigheid. VO-scholen melden bij 16 lesuren ongeoorloofde afwezigheid (mits dit lesuur korter dan of gelijk aan 60 minuten is). Als een lesuur meer dan 60 minuten bedraagt, wordt omgerekend naar klokuren en bij 16 klokuren gemeld.
Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden.
Een slikfobie is de angst om je tijdens het eten van voedsel te verslikken en te stikken.
Coulrofobie, ofwel de fobie voor clowns, komt veel voor bij kinderen, maar ook bij tieners en volwassenen. Het oorspronkelijke gevoel dat een clown opwekt is vermaak, maar door nare ervaringen kan dit veranderen in angst.
Wanneer betrokkenen op school zich zorgen maken over de fysieke of emotionele veiligheid van een kind thuis, kunnen zij hiervan melding doen bij Veilig Thuis. De laatste jaren wordt er door de klachtencommissies regelmatig uitspraak gedaan over een 'zorgmelding' bij Veilig Thuis.
Wilt u geen hulp? Dan kan de gemeente het gesprek met u aangaan, of een gecertificeerde instelling of de Raad voor de kinderbescherming betrekken. Beide kunt u weigeren. Bij ernstige problemen thuis kan de rechter gedwongen zorg opleggen (jeugdbescherming).
Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.