Welke wijn bij pasta met Gorgonzola en spek? Dit pastagerecht is heel romig en 'zwaar'. Kies hier voor een frisse witte wijn die het logge vet van de kaas compenseert. Denk aan een friszure Gavi, Pinot Grigio of een frisse Chardonnay.
Als je de voorkeur geeft aan witte wijn, dan is een volle en rijke Chardonnay een goede keuze. Deze wijn heeft vaak tonen van boter en vanille, wat goed past bij de romige smaak van Gorgonzola. Een andere optie is om te kiezen voor een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling Spätlese.
Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort
Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
De wijnen. Bij gorgonzola drink je zoet: dat is het advies dat het vaakst gegeven wordt. Master Sommelier John Szabo bijvoorbeeld adviseert Sauternes, Banyuls of port. En zoet is er zeker lekker bij, zij het wat voorspelbaar.
Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn. Deze wijnen benadrukken het romige van de kaas. Kies daarom een vermentino of een soave. Een echte aanrader is de Vermentino di Sardegna Costamolino.
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
Kazen met natuurlijke korst
Golden ale, pale ale en blonde ale zijn de biertypen die het goed doen met kazen die een natuurlijke kost hebben. Brie, camembert, gorgonzola enz. hebben een rijke romige basis die kan worden opgefrist met een golden, blonde of pale ale.
Gorgonzola heeft als blauwschimmelkaas een pittigere smaak dan veel andere kaassoorten. Deze blauwschimmel smaakt scherp, zout en toch ook romig en heeft een klein beetje een bittere nasmaak. Gorgonzola kan kruimelig zijn maar ook smeerbaar, afhankelijk van de rijpheid.
Je kent deze heerlijke Italiaanse kaas vast, maar wat is Gorgonzola eigenlijk? Het is een blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië. Om de kaas te maken wordt de schimmel Penicillium glaucum gebruikt, deze schimmel geeft de kaas ook zijn uitgesproken smaak.
Kaas en witte wijn
Dan is witte wijn vaak de betere optie wanneer het over kazen gaat. Een frisse witte wijn zoals een Italiaanse Pinot Grigio kan je heerlijk combineren met mozzarella. Maar een frisse witte wijn is ook de perfecte match voor een kaasfondue of om samen te serveren met brie of camembert.
Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Gorgonzola is blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië die al sinds eeuwen vervaardigd wordt. De gebruikte schimmel, Penicillium glaucum, is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak. Het stadje Gorgonzola bij Milaan beweert de oorsprong ervan te zijn, maar dat is allerminst zeker.
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
En wat blijkt bij de uitspraak? Het merendeel van de proefpersonen spreekt de oorspronkelijke [G] in spaghetti uit als een [g]. Het woord is dus behoorlijk vernederlandst. Bij gorgonzola is het net andersom: de meeste proefpersonen spraken beide keren de [G] uit (zie tabel 1, hierboven).
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Blauwe kazen
Pittige kazen vragen ook om pittige bieren. Voor de mildere blauwe kazen kan je kiezen voor een oud-bruin. Maar bij de pittigere varianten past ook een stevige barley wine, imperial stout of porter.
De Gormas is een Italiaanse kaas, die is samengesteld uit Mascarpone roomkaas en Gorgonzola. Deze bijzondere combinatie van kazen past uitstekend en zorgen voor een intense smaak. Benieuwd welke kazen het best bij jou passen?
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta) Knoflooktenen. Fruitsap. Rauw ei zonder schaal.
Wijn bij pasta met roomsaus
Pasta met een roomsaus is van velen een favoriet. Bij een romig gerecht kun je het beste kiezen voor een volle witte wijn. Ook een wijn die houtrijping heeft gehad, is een goede keuze. Denk aan een Chardonnay bijvoorbeeld.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen.Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.