Fietskleding bij 10˚C tot 15˚C graden Bij temperaturen tussen de 10˚C tot 15˚C graden kun je eindeloos variëren met je kledingkeuze. Een korte broek en jack met arm- en beenstukken óf juist een ademend jack met lange mouwen. Ga er in ieder geval vanuit dat je een laagje uittrekt wanneer de temperaturen oplopen.
Tussen de 8 en de 12 graden
Verder een shirt met lange mouwen (of mouwstukken), ondershirt en windstopper. Het wordt nu tijd voor lange mouwen en een iets dikker fietsshirt met bijvoorbeeld een lichte fleece binnenkant. Eventueel kun je hierover een mouwloze windbreaker.
Fietskleding tussen de 8 en 15 graden
Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen. Trek ook een baselayer aan om te zorgen dat je niet te snel afkoelt.
Over het algemeen kun je boven de 10°C prima met een korte fietsbroek fietsen. Neem voor de zekerheid beenstukken mee, mocht je tijdens de rit merken dat het koud blijft. Qua bovenkleding draag je een goed ademende onderlaag met daarbovenop liefst een fietsshirt met lange mouwen.
5-15 graden
Een fietsshirt met onderlaag en thermo armstukken (met eventueel een windvest) voldoet ook als bovenkleding. Eronder draag je bibtights of (bib)shorts met beenstukken. Ook bij deze temperaturen zijn een muts of haarband, handschoenen met dichte vingers en overschoenen aan te raden.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Daarom kiezen fanatieke fietsers vaak voor een middelhoge tot hoge aerosok. Professionele wielrenners opgelet: de UCI heeft in 2020 besloten dat fietssokken tijdens wedstrijden tot maximaal halverwege je onderbeen mogen komen, zodat de wedstrijd zo eerlijk mogelijk blijft. Let er dus op dat je sokken niet te lang zijn!
Het beste kun je daarom absorberende onder- of thermokleding dragen. Als je deze laag nauw op je huid draagt, werkt het het beste. De tweede laag moet zorgen voor isolatie en warmte. Kies bijvoorbeeld voor een comfortabel fietsshirt met lange mouwen of een fleecevest.
De meeste spijkerbroeken was je het beste op een lagere temperatuur, zoals 30 of 40 graden. Dit is genoeg om ze schoon te krijgen en houdt je broek mooi. Als je jeans echt heel vies zijn, probeer dan een vlekkenreiniger en was ze iets warmer, maar niet op 60 graden.
Ik adviseer om altijd twee verschillende fietsbroeken van twee merken mee te nemen. Als je billen geïrriteerd zijn door een naadje, dan trek je de volgende een fietsbroek van een ander merk aan. Dan kan het geïrriteerde plekje bijkomen. En de ene dag zit een dikke padding lekker en de andere dag een dunne.
Draag géén onderbroek, maar juist wel een ondershirt
Dit is een tip voor de échte beginners: draag nooit een onderbroek onder een fietsbroek. De fietsbroek heeft een speciale zeem die je op de huid moet dragen. Een onderbroek doet niet alleen het effect van de zeem teniet, maar gaat zelf ook schuren.
Wat te dragen bij een temperatuur van 5 tot 10 graden? Een temperatuur net onder de 10 graden markeert meestal de overgang van herfst naar winter. Hoewel we in Nederland gewend zijn aan wat kou, kan het snel koud aanvoelen als de zon weg is en het waait. Een goede tip voor deze temperatuur is het dragen van laagjes!
Tijdens het sporten in warme temperaturen verlies je veel vocht in de vorm van lichaamszweet. Dit zweet verzamelt zich op het lichaam, waardoor je kleding nat en oncomfortabel wordt. Door het dragen van een ondershirt in de zomer creëer je een extra laag tussen je huid en het fietsshirt.
Fietsen in de kou betekent dus dat ook de beenspieren aanmerkelijk minder bloed en dus ook minder brandstof en zuurstof krijgen aangevoerd, maar ook het afvoeren van afvalstoffen behoorlijk wordt verminderd. Daarom zal je bij temperaturen rond het vriespunt nooit zo goed kunnen presteren als bij warmer weer.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Caloriëen verbranden met fietsen
Met wind tegen verbrand je er meer dan met de wind in de rug. Met een lichaamsgewicht van 70 kilo verbrand je 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je je tempo naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.
Jeans wassen: lage temperaturen bij het wassen
Over het algemeen moet je spijkerbroeken bij lage temperaturen wassen. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal is 30 of 40 graden perfect voldoende om je spijkerbroek schoon te maken en tegelijkertijd de vezels te beschermen.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen.Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd.Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
15 - 20 graden
Boven de 15 graden volstaan een korte broek en t-shirt met korte mouwen vaak wel. Vind je dat in het begin toch wat koud, draag er dan een hardloopjack overheen.
Draag drie lagen
Omdat deze laag je zweetdruppels snel moet omzetten in waterdamp, is het belangrijk dat de eerste laag nauw aansluit op je huid. Voor de tweede laag kun je, afhankelijk van de buitentemperatuur, kiezen voor een fietsshirt of fleecevest. Deze laag zorgt voor isolatie en warmte.
Om niet te transpireren tijdens het fietsen is het belangrijk om ademende kleding te dragen. Die voert de transpiratie af. En vermijdt ook dat je kou krijgt dankzij het 'ventilerend' effect: gedaan met de bezwete rug die zo vaak een verkoudheid veroorzaakt!
Ook daarin heb je twee opties. De meeste mannen trekken de broek aan de voorkant naar beneden, hangen de slurf over de rand en plassen. Een andere optie is een pijp van je broek omhoog trekken en dan via de zijkant 'binnendoor' je jonge heer naar buiten te wurmen. Heel soms wordt er tijdens het fietsen geplast.
Wielrenners zijn ijdel, en bij die ijdelheid horen gewoon geschoren benen. Toch is dat niet helemaal waar, want het heeft wel degelijk nut om je benen als fietser te scheren. De belangrijkste reden is misschien wel dat bij een eventuele valpartij het makkelijker is om de (schaaf)wond te verzorgen.
Een profrenner die start in witte koersbroek kan rekenen op opmerkingen. ,,De meningen zijn verdeeld”, zei Van der Poel na afloop, nadat hij eerst moest lachen. Het dragen van een witte broek in een wereld met de ongeschreven regel dat wit 'not done' is, zegt iets over Van der Poel.Hij wil zich niet conformeren.