Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Begin ook hier met het vullen van de waterkoker tot net iets boven het niveau waar de kalkaanslag begint. Gooi hier een flinke scheut (klein kopje) schoonmaakazijn bij. Mengsel weggieten, waterkoker goed doorspoelen. Tenslotte kook je een vulling water en gooit dit weg.
Schoonmaakazijn is een erg geschikt middel om gemakkelijk buitenshuis vervuiling en aanslag mee te verwijderen. Het gebruik ervan is relatief eenvoudig en ongevaarlijk als je het op de juiste manier gebruikt. Schoonmaakazijn bevat circa 10% azijnzuur, daarnaast hebben wij ook Azijnzuur 20% en Azijnzuur 80%.
Waterkoker ontkalken met azijn
Kalkaanslag in de waterkoker is het beste te verwijderen met een vloeistof die een hoge zuurgraad heeft. Vandaar is azijn of schoonmaakazijn (zónder parfum/geur!) verdund met water een prima middel.
De waterkoker schoonmaken met azijn werkt erg goed, omdat het zuur in de azijn helpt de kalkaanslag af te breken.
Koffiezetapparaat ontkalken
Voor het ontkalken kun je verschillende producten gebruiken. Je kan bijvoorbeeld wat uit de supermarkt halen, maar je kan ook water met azijn of citroensap gebruiken.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Een scheut azijn toevoegen aan het water waarmee je je haren spoelt, zorgt ook voor glanzende lokken. Azijn doet de haarschubben samentrekken, waardoor je haren gladder worden en meer gaan blinkend.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
We horen je al denken: kan ik geen bleekmiddel of azijn gebruiken? Deze middelen zullen je voegen inderdaad goed schoonkrijgen, maar je loopt het risico op een gegeven moment geen voeg meer over te hebben. Bleekmiddel en azijn zijn allebei namelijk vrij agressief voor je voegen.
Schoonmaakazijn is geen allesreiniger. Een middel dat alles kan reinigen, bestaat ook niet. Er zijn een aantal zaken waarvoor je absoluut geen azijn wilt gebruiken. Het product is niet geschikt voor natuursteen dat kalkhoudend is.
Je kunt synthetische azijnzuur niet voor consumptie gebruiken en is puur te gebruiken voor schoonmaak. Door de lage pH waarde van 2.0 tot 3.0 is azijn een zure substantie.
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn: Vul het reservoir van het koffiezetapparaat. Voeg hier een flinke scheut natuurazijn of twee eetlepels citroensap aan toe.
Maak een sopje van warm water en azijn en wrijf of spuit dit op de aangedane tegels.Laat dit zo'n 15 tot 30 minuten intrekken. Let wel op dat het schoonmaakazijn niet op een kitrand komt.
Een vaatwastablet is niet alleen goed in het ontvetten, maar ook in het ontkalken van apparatuur. Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan.
Waterkoker ontkalken met soda
Vul de helft van je waterkoker met water en zet het apparaat aan.Nadat het water aan de kook is gebracht, voeg je drie schepjes soda toe. Laat de oplossing een uur weken. Daarna vul je de waterkoker volledig en breng je de soda-oplossing drie keer aan de kook.
Om kalkaanslag te verwijderen vult u de fluitketel tot het gemarkeerde maximale niveau met een mengsel van 50% water en 50% witte azijn en laat u dit gedurende 20 minuten sudderen. Als de aanslag blijft zitten, gebruik dan een zachte ontkalker.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Baking soda heeft namelijk absorberende en blekende eigenschappen. Wanneer je dit mengt met witte azijn, dan dringen de bestanddelen van baking soda makkelijk door de vezels heen en verwijderen ze de resten die de vlek veroorzaken. Strooi wat baking soda over de vlek heen en schrob het met een borstel in je tapijt.
Wij raden aan om witte natuurazijn te gebruiken omdat schoonmaakazijn zuurder/sterker is door de chemische samenstelling. Door de sterke zuurtegraad kunnen de rubbers van de wasmachine uitdrogen en kunnen lekkages ontstaan. Azijn mag je doseren in het bakje van de wasverzachter in combinatie met wasparfum.