U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar. Wat te doen na een staaroperatie? Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind.
Wat houdt het in, 2 ogen op 1 dag laten opereren? Tot voor kort moest je, na een staaroperatie aan uw oog, minimaal 2 weken wachten tot je andere oog aan de beurt was. Nu is die termijn losgelaten. Hierdoor is het nu ook mogelijk om beide ogen in één keer te laten opereren.
Afhankelijk van welke lens we bij de staaroperatie implanteren, is nade staaroperatie een bril in meer of mindere mate nog noodzakelijk. Voorafgaand aan de operatie bespreken we met u wat de mogelijkheden zijn. De kunstlens gaat uw hele leven mee.
Behandeling en prognose
Bij klachten zal de kunstlens worden teruggeplaatst (repositie) of worden verwijderd en zo mogelijk worden vervangen door een andere kunstlens (IOL exchange). Vaak is een glasvochtoperatie nodig waarbij de verplaatste kunstlens wordt verwijderd (zie folder vitrectomie).
De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Vlak na de operatie kan alles blauwpaars van kleur lijken. Dit komt doordat uw natuurlijke, troebele ooglens een verrookte, grauwe kleur gaf.
Na de operatie kunt u mogelijk last hebben van verminderd zicht, pijn, hoofdpijn of irritatie aan het oog. Als deze klachten erger worden, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde: 024 - 361 67 00. Wazig of verminderd zicht. De dag na de operatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn.
Dubbelzien na staaroperatie > Ook kan het gebeuren dat de kunstlens verschuift. Dit kan de eerste weken na de operatie gebeuren, maar ook jaren daarna. Door de verschuiving vermindert het zicht, wordt het oog lichtgevoelig en ontstaat dubbelzien. De oplossing is het opnieuw plaatsen of vervangen van de kunstlens.
Nadelen lensimplantatie
Uw hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Hierdoor kunt u tijdelijk een blauw/paars zicht, halo's en uitstralingen rond verlichting zien. Binnen enkele maanden na de ingreep verdwijnen deze verschijnselen vanzelf.
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer een groot sterkteverschil tussen beide ogen bestaat tussen de twee operaties.
Elke operatie heeft een risico op een complicatie (zowel tijdens als ná de operatie). Gelukkig gaat 98% van de staaroperaties goed. Hieronder worden de complicaties beschreven, ook de zeldzame risico's.
Vergoeding basisverzekering
Wij vergoeden een staaroperatie volledig vanuit de basisverzekering als deze medisch noodzakelijk is.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
Een groot deel van de mensen die aan cataract worden geopereerd, krijgt na maanden tot jaren na de oorspronkelijke cataractbehandeling nastaar. Nastaar is snel, veilig en pijnloos te behandelen.
Bij een staaroperatie haalt de oogarts de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. Deze lens gaat de rest van uw leven mee.
De standaardlens corrigeert het zicht voor één afstand. Meestal is dit de afstand in de verte. U ziet na de operatie dan beter veraf zonder bril. Soms wordt in overleg met de oogarts gekozen om de sterkte op min 2,5 uit te rekenen.
De ernst van uw klachten hangt af van de vertroebeling van de ooglens. Vaak begint staar op beide ogen. Meestal wordt het ene oog meer aangetast dan het andere. Soms helpt een andere bril, maar op de lange termijn gaat u toch weer waziger zien; het gezichtsvermogen gaat langzaam achteruit.
Wat is nastaar? Nastaar is een oogaandoening die na een staaroperatie kan ontstaan. Normaal gesproken is het lenszakje mooi helder, maar het kan voorkomen dat de achterzijde van het lenszakje na een staaroperatie toch vertroebelt. Dit noemen we nastaar.
Deze vlekjes zijn resten van het lenszakje en verdwijnen vanzelf na enkele dagen. In uitzonderlijke gevallen bestaat er een kans op netvliesloslating en op een verhoogde oogdruk.
Nastaar is een aandoening die kan ontstaan na een staaroperatie. Tijdens een staaroperatie verwijdert een arts je eigen troebele ooglens en vervangt hij deze door een kunstlens. Deze nieuwe lens moet goed op zijn plaats worden gehouden achter de pupil van het oog.
De eerste week na de operatie moet u 's nachts het harde, doorzichtige oogkapje voor uw oog plakken met de pleisters (Micropore).Overdag hoeft u het kapje niet te dragen. Wel is het verstandig om een bril of zonnebril te dragen als u naar buiten gaat de eerste week.