U doet er verstandig aan om alleen te verklaren over feiten en omstandigheden die aannemelijk zijn. Een verhaal moet logisch en geloofwaardig zijn. Uw mag zelf weten wat u verklaart, maar het is wel belangrijk dat uw verklaring zo dicht mogelijk tegen de feiten aanzit.
Bij de start van het verhoor begint de politie met een algemene kennismaking.De politie biedt de verdachte iets te drinken aan en probeert een band met de verdachte op te bouwen. De verdachte krijgt tevens uitleg over de verhoorder(s) en de inhoud van het verhoor.
De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht.U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Personen die verhoord worden, hebben het recht om zich tijdens dat verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Andere personen, ook 'derden' genoemd, zijn in principe niet toegestaan tijdens het verhoor.
Als de politie een verdachte aanhoudt, kan de aangehouden persoon op het politiebureau worden opgehouden voor verhoor. Dat kan in beginsel voor een periode van 9 uren.Bij een verdenking van het plegen van lichtere strafbare feiten (waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten) is de maximale termijn 6 uren.
Het kan zijn dat je na het verhoor naar huis mag. Je ouders moeten je dan komen ophalen van het politiebureau. Je krijgt dan later bericht van justitie wat er met je strafzaak zal gebeuren.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.
geweld gebruiken;onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;telefoon tappen;personen observeren.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Het verhoor van kwetsbare personen vraagt om aanvullende communicatieve competenties. De verhoorder dient onder andere zijn woordkeus, vraagstelling, verhoortempo en attitude af te stemmen op de leeftijd, kwetsbaarheid en het ontwikkelingsniveau van de te verhoren persoon.
Ja, u heeft in principe recht op een afschrift van het proces-verbaal (PV) van verhoor. Bovendien heeft u zelfs het recht op een kosteloze kopie.
De verhoren van categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming voor misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat. Deze beschrijving maakt dus duidelijk dat degene die verhoord wordt, verdachte is van een misdrijf.
Salduz categorie I: U wordt niet verdacht van de feiten waarover het verhoor gaat. Onder deze categorie vallen onder meer getuigen en slachtoffers. Salduz categorie II: U wordt beschouwd als verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat.
Nadat ze haar onderzoek heeft afgerond, stuurt de politie alle bevindingen door naar het parket. Dat leidt het onderzoek naar een misdrijf. Het parket beslist op basis van de ernst van de feiten en de verzamelde bewijzen of het misdrijf voor de rechter moet komen.
Volgens de wet bent u een verdachte in drie gevallen: Als uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden naar voren komt dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Als u door de overheid daadwerkelijk wordt vervolgd voor een strafbaar feit.
Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
In principe zijn er in Nederland geen strafbare woorden. Ook voor spel- of taalfouten krijg je geen boete (tot opluchting van velen…). Het is wel zo dat je anderen niet mag beledigen, vooral als het gaat om mensen in een publieke functie, zoals buschauffeurs, de koning en de politie.
Een ambtenaar in functie uitschelden mag niet. Dat is de algemene lijn in de uitspraken van rechters. Overigens mag een burger een andere burger ook niet uitschelden. Op grond van artikel 266 wetboek van strafrecht is bepaald wat belediging is.
Als je een uitnodiging tot verhoort negeert of blijft negeren, kan men vragen aan de onderzoeksrechter om een bevel tot medebrenging. Dit houdt eigenlijk in dat je geseind zal worden en dus gezocht wordt door de politie.
Grofweg kunnen verhoormethoden in twee groepen worden ingedeeld: die waarbij dwang/druk wordt uitgeoefend (lichamelijk of geestelijk) en die methoden waarbij psychologische beïnvloeding plaatsvindt waarbij een meer empathische benadering gevolgd wordt.
Het verhoor bij de politie is het beginpunt van de strafzaak. Tijdens het verhoor bij de politie krijgt u te horen waarvan u precies wordt verdacht en welke bewijzen er tegen u liggen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed op dit verhoor voorbereidt.