Huidhonger: een beetje dramatisch klinkt het wel. Je legt je baby twee tellen in de box en hij begint te huilen. Je rent naar de wc, spurt terug en nestelt je weer samen op de bank. Poeh, verzucht je, terwijl je baby weer rustig wordt: het lijkt wel alsof hij de hele dag het liefst tegen je aan geplakt zit.
Hoe herken je huidhonger? Je baby of kind heeft huidhonger wanneer hij of zij erg onrustig is en/of ontroostbaar huilt en alleen het dicht bij jou zijn in combinatie met huidcontact helpt.
Een andere veel voorkomende oorzaak is “huidhonger”. Kindjes hebben nu eenmaal veel behoefte om vastgehouden en geknuffeld te worden. Als jullie baby door deze redenen onrustig is, is vaak de beste oplossing om het maar gewoon lekker vast te houden en te knuffelen.
Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd.
Huid-op-huidcontact meteen na de geboorte, minstens een uur lang (en daarna zo vaak mogelijk, dag en nacht, gedurende de eerste paar weken), heeft de volgende positieve effecten op de baby. Grote kans op zelf de borst nemen.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
Maar dan past de baby niet meer door het geboortekanaal, vandaar dat baby's met 9 maanden worden geboren. Baby's zijn hierdoor nog niet helemaal af als ze geboren worden en hebben vooral behoefte aan mama. Natuurlijk is papa ook goed. Maar er gaat niks boven mama, er wordt niet voor niks gesproken over mamahonger.
De term beschrijft het gevoel van hunkering naar aanraking. Huidhonger wordt vooral gedreven door de werking van hormonen en neurotransmitters die vrijkomen bij liefdevolle aanrakingen. Vaak wordt verwezen naar oxytocine als verklaring voor deze honger.
De afgelopen jaren waren jaren van huidhonger: het verlangen naar fysiek contact. Niet gek, want aanrakingen zijn van levensbelang. Een simpele knuffel of streling van de huid geeft een ontspannen, vertrouwd en veilig gevoel. Ook heeft lichamelijk contact positieve effecten op je gezondheid.
De buideltijd is minimaal 1 uur, maar het liefst langer. Het is belangrijk om minimaal 1 uur te buidelen zodat uw baby een hele slaap-waak cyclus kan maken en volledig tot rust kan komen. Onderzoeken geven aan dat minimaal 8 uur per dag buidelen veel gezondheidsvoordelen oplevert voor u en uw baby.
Probeer de droge, rode of eczeemgevoelige huid bij je kindje regelmatig in te smeren, bijvoorbeeld met Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème. De crème versterkt de huidbarrière en is geschikt voor de verzorging en onderhoud van de droge en gevoelige huid.
Uit Europees vergelijkend onderzoek bij baby's in verschillende landen blijkt dat meer lichaamscontact leidt tot minder huilen. Baby's die gemiddeld bijna 10 uur of zelfs ruim 16 uur per dag lichaamscontact kregen, huilden 50 procent minder dan baby's die 8,5 uur lichaamscontact hadden.
Smeer je kind(eren) 's ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken. Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer je kindje uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet.
Je kunt een baby niet 'te veel' knuffelen, zolang je rekening houdt met de behoeftes van je kindje. Lichamelijk contact is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Ieder kind (of eigenlijk mens) heeft een aantal basisbehoeftes.
Je kind en jij hebben het meeste plezier en profijt van buidelen als je dat iedere dag 2 tot 3 uur kunt doen. Zeker in de eerste 3 levensmaanden is buidelen erg belangrijk. Doe het op 'natuurlijke' momenten van de dag.
De groep met het fysieke contact had duidelijk een lagere hartslag en lagere bloeddruk. Deze verlaagde stress reactie heeft te maken met het hormoon oxytocine. Dit hormoon wat in de volksmond ''het knuffelhormoon'' wordt genoemd, komt vrij bij fysieke affectie zoals bijvoorbeeld kussen en knuffelen.
Het gaat hier om een korte knuffel, een vluchtige kus of een aai over je bol. Hiermee laat je elkaar en de buitenwereld weten dat je voor elkaar kiest. Door bijvoorbeeld hand in hand te lopen, zeg je: 'wij horen bij elkaar'. Lichamelijke aanraking om geborgenheid bij elkaar in tijden van onzekerheid en angst.
het tonen van seksuele plaatjes (ook bijvoorbeeld per email) seksueel geladen geluiden of gebaren maken. intimiderend aanstaren naar bijvoorbeeld borsten of billen. seksueel getinte foto's of films verspreiden van het slachtoffer.
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
Waarom omhelzen, knuffelen en aanraken belangrijk is
Omhelzingen, knuffels en positieve aanrakingen zorgen voor een prettig en ontspannen gevoel. Het hormoon oxytocine speelt hierbij een belangrijke rol. Door een prettige aanraking, zoals een omhelzing of een knuffel komt oxytocine vrij.
Het knuffelhormoon oxytocine
Door aanraking komt dus oxytocine vrij, dat zorgt voor een sterkere band in relaties. Naast hechting en een sterke band heeft oxytocine meer positieve effecten. Zo blijkt het goed te helpen tegen stress en angst.
Fruit, yoghurt, noten, rauwe groentjes… allemaal gezonde tussendoortjes die je honger stillen. Als je ervoor kiest om rond 10.00 uur en 16.00 uur niets te eten, is de kans groot dat je 's middags en 's avonds voor het eten honger krijgt.
Eet meer vezels
Het bevat veel voedingstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten die je niet alleen een hongergevoel tegen gaan, maar ook je gezondheid bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn groenten, fruit, haver, volkoren producten, volle granen, bonen, linzen en peulvruchten.
Een kind heeft baat bij huid-op-huidcontact door de vader. Het blijft beter op temperatuur, heeft minder pijn en verbruikt minder energie. In vergelijking met buidelen door moeders stoppen kinderen bij de vader eerder met huilen.