Waterflesjes en frisdrankflessen zijn vaak gemaakt van het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP). Het is doorzichtig en sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de 'bubbels' in dranken).
De meeste frisdrankflessen worden gemaakt van korrels polyethyleentereftalaat; daar komt de afkorting PET in petfles vandaan.
PET-materiaal (chemisch bekend als polyethyleentereftalaat) is een polyester met een relatief hoge dichtheid en wordt vervaardigd door Ensingerals halffabrikaat voor verspaning. PET is verkrijgbaar of als een amorfe of als een semi-kristallijne thermoplastische kunststof.
PET wordt veel gebruikt als (textiel)vezel onder de naam polyester. Daarnaast is PET bekend als (frisdrank) fles. Verder wordt het ook veel gebruikt als beelddrager van films.
1 – PETE of PET
Polyethylene terephthalate – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor plastic flessen.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
PET staat voor positronemissietomografie. Dat is een techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactieve stoffen. Met behulp van een PET-scan kan dan worden bekeken waar de radioactieve stoffen zich ophopen in je lichaam. Dat is handig, want bepaalde stoffen hopen zich op in bijvoorbeeld tumoren.
Petflessen worden vervaardigd door de polymeerkorrels in een extruder te smelten en onder hoge druk in een mal te spuiten (spuitgieten). Hierbij ontstaan kleine buisjes die eruitzien als reageerbuisjes. Deze buisjes heten "pre-forms".
Je kent misschien wel het woord PET-fles. PET is een afkorting van de kunststof waaruit de fles is gemaakt: Polyethyleentereftalaat, een hele mond vol! Nu weet je dus hoe PET-flessen worden gemaakt!
Code 1 PET: relatief veilig
Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig. Hergebruik dit niet (zoals bijvoorbeeld het navullen van je waterflesje). Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde.
Flessen en blikjes met statiegeld - zoals plastic PET-flessen, bierflesjes en drankblikjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen en blikjes zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat bijna 100% van de flessen en blikjes weer ingeleverd worden en er zo dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt.
Het recyclen van PET is een goede ontwikkeling, maar op de duurzaamheidsclaim van gerecyclede polyester is wel iets af te dingen. Alle textiel waarin polyester is verwerkt (ook gerecyclede) draagt bij aan de verdere vervuiling met plastic, en dat lijkt een steeds groter probleem te gaan worden.
Een flatcap wordt ook wel platte pet, een Engelse pet of ook wel eens een opa pet genoemd.
PET-flessen die we nu nog kennen, zijn gemaakt op basis van aardolie. Het nieuwe materiaal daarentegen is volgens Coca-Cola 100% plantaardig. Voor de nieuwe fles is gebruik gemaakt van twee verschillende technologieën. Een daarvan is een plantaardig materiaal genaamd paraxyleen (bPX), gemaakt met suiker uit maïs.
Een pet dient vaak ook om tot een groep te behoren, zoals de uniformpet bij het leger (bijvoorbeeld een kepie), fanfares en harmonies, politiebeambten, de vroegere postbestellers en ANWB-helpers, scheepskapiteins, of typische petten voor wielertoeristen, voetbalsupporters of studentenverenigingen.
De meeste petten hebben een klep van hard of zacht plastic.Deze petten kunnen over het algemeen in de wasmachine.Maar als de klep van geperst papier gemaakt is, mag de pet niet in de wasmachine.
Eigenschappen: inhoud (nominaal / maximaal): 1000 mL / 10050 mL. materiaal: PET.
de PET-scan kan ook vals-positief zijn. Dat wordt er iets gezien wat achteraf geen tumor blijkt te zijn.
PET is recyclebaar
PET-verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Hiervoor worden PET-flessen van inzamelcentra naar een recyclingfabriek gebracht. Om het transport zo duurzaam en efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden de PET-flessen tot balen geperst en in een recyclecentrale tot kleine stukjes gemalen.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine PET-flesjes (< 1 liter) ingevoerd en per 31 december 2022 volgt ook op blik. Nederlanders krijgen dan 15 cent statiegeld terug. Het doel van het statiegeldsysteem is het voorkomen van zwerfafval.
Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen vrijwillig deelnemen aan het systeem. Plastic flessen van zuivel of siropen zijn uitgesloten van het systeem.