Bij een verhuizing is het noodzakelijk om op twee momenten de meterstand aan uw energieleverancier door te geven: zowel bij het verlaten van uw vorige woning als bij de sleuteloverdracht van uw nieuwe woning. De meterstand moet uiterlijk binnen vijf dagen na de verhuizing worden doorgegeven.
Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven? In principe hoef je slechts één keer per jaar je meterstanden door te geven, maar er zijn een paar uitzonderingen. Dit zijn de momenten waarop je je meterstanden aan ons moet doorgeven: Als je van een andere leverancier overstapt naar Vandebron.
Als u uw meterstanden niet doorgeeft, maakt de netbeheerder zelf een schatting van uw verbruik. Die schatting is gebaseerd op vroegere meterstanden, en kan dus grondig verschillen van uw werkelijke verbruik.
Elk jaar moet u uw meterstanden doorgeven aan uw netbeheerder. De precieze periode verschilt van gebruiker tot gebruiker. Het ene jaar krijgt u een meteropnamekaart in de bus, en moet u zelf de stand van uw aardgas- en elektriciteitsmeter noteren. Het andere jaar stuurt de netbeheerder een meteropnemer langs.
Hebt u een verkeerde meterstand doorgegeven? Geen probleem. Geef de juiste meterstand binnen een maand alsnog door via de klantenservice. Dan verrekenen we uw jaarafrekening.
Als de meterstanden niet kloppen, kan het zijn dat we je standen hebben geschat. Dit doen we als we geen bruikbare meterstanden hadden. Op de jaarafrekening of eindafrekening zie je dan bij de begin- en/of eindstanden 'geschatte standen' staan. Is er een klein verschil met je werkelijke standen, hoef je niets te doen.
Je hebt de meterstanden niet op tijd doorgegeven aan het energiebedrijf. Gebeurt dit dan neemt men een gemiddeld verbruik. Dat kan dus afwijken van de werkelijke standen. Er is een fout gemaakt, waardoor de cijfers niet meer kloppen.
Als u bij het eerste bezoek niet thuis was, zal de meteropnemer een bericht achterlaten in de brievenbus en zal hij een tweede keer langskomen. Bent u ook bij dat tweede bezoek afwezig, dan stuurt uw netbeheerder toch een meteropnamekaart op om de meterstanden zelf door te geven.
Ben je niet thuis, dan laat hij of zij een briefje achter met een nieuw tijdstip. Doe je ook de volgende keer niet open, dan sturen we je een brief met de vraag om je meterstanden online door te geven of een afspraak te maken.
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
Een meterstand bestaat uit maximaal 8 cijfers voor de komma. Bij een tweevoudige meter zijn er 2 meterstanden: een voor het dagverbruik (zonnetje) en een voor het nachtverbruik (maantje). Ze bestaan elk uit maximaal 8 cijfers voor de komma. Het verbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).
De slimme meter stuurt meterstanden door via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS of CDMA), niet via wifi. De slimme meter heeft zelf een soort ingebouwde mobiele telefoon. Je hebt er dus geen internetverbinding of mobiele telefoon voor nodig. Die dataverbinding wordt de 'P3-poort' genoemd.
Hoe herken ik normaal- en daltarief op mijn meter? Meestal zie je al welke meterstand bij welk telwerk hoort als je ze online bij ons invult. Wij geven hier namelijk de laatst bekende meterstand per telwerk weer. Bij de analoge meter toont telwerk I meestal het daltarief, en telwerk II het normaaltarief.
U bent altijd zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de correcte meterstanden. Geef de meterstanden van uw oude en nieuwe adres binnen vijf werkdagen door aan uw energieleverancier. Na zes tot acht weken ontvangt u dan een eindafrekening voor uw oude adres en een bevestiging van de levering op uw nieuwe adres.
Via de digitale meter worden uw meterstanden automatisch naar uw netbeheerder doorgestuurd. Wanneer u in de toekomst een digitale meter hebt, zal u dus zelf geen meterstanden meer moeten noteren en doorgeven, en zal er ook geen meteropnemer meer hoeven langs te komen.
Als je een digitale elektriciteitsmeter hebt welke de meterstanden in het display niet vanzelf wisselt, kun je op de grote knop drukken op je meter. Deze is vaak blauw. Je kunt dan handmatig de standen van de verschillende telwerken bekijken. Een elektriciteitsmeter met 1 telwerk is het meest eenvoudig af te lezen.
Geef altijd beide meterstanden door, ook al betaal je een enkeltarief. Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Deze meterstand vul je in bij Elektriciteit I. Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechter telwerk.
Met de UMeter-app krijg je inzicht in je energieverbruik en de opbrengst van zonnepanelen. Ook deze app is niet in handen van een energieleverancier. De meterstanden worden – met jouw toestemming – automatisch uitgelezen via je slimme meter.
De namen van beide bedrijven zijn nog een half jaar naast elkaar blijven bestaan, maar vanaf vandaag houden die op te bestaan. Voortaan geeft u uw meterstanden en dergelijke door aan Fluvius, de nieuwe naam van het fusiebedrijf.
De meterstanden vertellen hoeveel stroom en gas je het afgelopen jaar verbruikt hebt, de energieleverancier maakt de jaarafrekening hieruit op Bij de meeste huizen vind je de energiemeter in de meterkast. Let op: moet je je meterstanden doorgeven?
Je meterstanden zijn erg belangrijk voor een correcte energiefactuur. Behandel ze met de grootste zorg, want ze bevatten veel informatie over je verbruik. Ook als je verhuist, verandert van energieleverancier of groenestroomcertificaten wil aanvragen, moet je de meterstanden doorgeven.
Het gemiddelde elektriciteitsverbruik per gezin: een hoofdbreker … Gezien een gemiddeld gezin statistisch gezien uit 2,4 personen bestaat, zal het verbruik ook iets hoger liggen dan 3900 kWh. De federale regulator (CREG) en Eurostat gaan uit van 3500 kWh elektriciteit per jaar voor een standaardgezin.
Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Er zijn in 2022 grote verschillen.