Sambuca is een legendarische zoete Italiaanse likeur op basis van anijs. Je kunt het puur drinken, met drie koffiebonen of mixed in cocktails. Sambuca is een Italiaanse zoete likeur, gemaakt met water, suiker, essentiële oliën van steranijs en natuurlijke kruiden.
De populaire anijsdrank Sambuca kun je eenvoudig zelf maken door anijszaad, kervelzaad, korianderzaad en een flinke hoeveelheid suiker, 4 weken lang te laten trekken in witte rum – met een duur woord heet dit 'macereren'. Daarna wordt de vloeistof gefilterd en blijft er (als het goed is) Sambuca met 40% alcohol over.
Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca kan even aangestoken worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen.
Zeg je 'sambuca' dan is er altijd wel iemand die zegt: 'ah, met de drie koffiebonen'. Ná de opmerking over de koffiebonen komt vaak de toevoeging dat de drie koffiebonen een betekenis hebben. Namelijk dat ze staan voor het wensen van gezondheid, rijkdom en geluk.
Omschrijving. Antonio Sambuca Nera is een heerlijke smaakvolle zwarte kruidenlikeur. Deze zwarte Sambuca heeft de smaak van anijs, met hinten van zoete kruiden om zo het ideale drankje te creëren. Hij is lekker om te drinken als hij goed gekoeld is met wat ijsklontjes, of als een shot.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Sambuca Bianca Likeur 70cl | Aanbieding 9,15 vanaf..
Een goed glas sambuca wordt geserveerd met 3 koffiebonen in het glas welke staan voor: Gezondheid, rijkdom en geluk.
Sambuca - 85 kcal. Rode wijn - 82 kcal. Cognac - 80 kcal.
Op een gegeven komt het zo ver dat als je vriezer een lage temperatuur piek heeft, en de alcohol% gezakt is tot rond 35% (dat kan je bijna niet proeven, zeker als je de sambuca heel koud drinkt) krijg je dan ijsvorming.
Sambuca Ramazzotti wordt beschouwd als een van de beste op de markt. Er is nog een andere reden waarom Sambuca Ramazzotti in Italië wordt gewaardeerd: de prijs van de fles is meestal lager dan de prijs van Sambuca Molinari, en wordt vaak aangeboden.
Sambuca is ook uitstekend geschikt voor het maken van een cocktail. Iedere cocktail bestaat in normaal gesproken uit een deel sterke drank, een deel likeur en een deel vruchtensap of soda water. Een cocktail met sambuca maak je met bijvoorbeeld jus d'orange, maar ook met ananassap.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Voeg dan eens een scheutje sambuca toe aan je favoriete cocktail. Zeker wanneer je met rum, Baileys of bijvoorbeeld Cointreau aan de slag gaat, dan is het dit het proberen waard. Een mixdrank met bekende frisdrank, zoals Coca-Cola, is natuurlijk ook een optie.
Sambuca is een op plantaardige en op kruiden gebaseerde digestieve (likeur).
Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld.
De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd.
Steek de sambuca aan met een aansteker of lucifer en laat even flink branden/opwarmen. Doof dan de vlam met een bierviltje o.i.d. Niet meteen drinken want de rand van het glas is heet. Heerlijk en feestelijk bij of na een italiaanse maaltijd, bijvoorbeeld bij tiramisu (zie elders in mijn kookschrift).
Ouzo, Sambuca, maar ook Pastis en Raki zijn bekende anijsdranken uit het middellands zeegebied. De meeste worden koud gedronken, met een klein beetje water óf zoals in Italië met drie koffieboontjes.
Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank met een alcoholgehalte tussen de 20 en 25%, gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse brandenwijn. Limoncello wordt vooral geproduceerd in het Zuiden van Italie. Tradioneel werden zelfs alleen maar citroenen gebruikt uit regio: Sorrento.