i-Size is een Europese standaard voor de veiligheid van autostoeltjes en is ingesteld in 2013. De R129-/i-Size-standaard voor autostoeltjes is de nieuwste veiligheidsstandaard voor autostoeltjes. Waarin onderscheid i-Size zich van ECE R44? De oudere ECE R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.
Terwijl ECE R44/04-autostoeltjes een goede veiligheid bieden, brengen i-Size-autostoeltjes deze op een hoger niveau: - Verbeterde bescherming bij grotere krachten voor zijdelingse en frontale botsingen en een veel betere bescherming voor hoofd en nek. - Achterwaarts gericht reizen verplicht tot 15 maanden oud.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Er zijn ook autostoeltjes op de markt die de gewichtsklassen hierboven combineren. Dit zijn: Baby-/peuterstoeltjes: i-Size tot ongeveer 105 cm of groep 0(+)/1 autostoeltjes voor kinderen van geboorte tot 18 kg. Peuter-/kinderstoeltjes: i-Size vanaf ongeveer 75 cm of groep 1/2/3 stoeltjes voor kinderen van 9 tot 36 kg.
Autostoeltjes zijn ingedeeld in groepen (groep 0 tot en met groep 3) en iedere groep is geschikt voor een andere gewichtsklasse. Groep 0: tot 10 kg (van 0 tot ongeveer 9 maanden). Groep 0+: tot 13 kg (van 0 tot ongeveer 1 jaar). Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting in de auto geplaatst.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Deze vraag krijgen we vaak. En om maar meteen antwoord te geven: Ja het is veilig een tweedehands Maxi Cosi te gebruiken, mits het autostoeltje aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoet.
Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig.
Op dit moment heeft minimaal 60% van alle Europese auto's ISOFIX, dus er is een grote kans dat jouw auto het ook heeft. De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. Als jouw auto ISOFIX heeft, vind je een ISOFIX-logo of -label op je autostoel achterin de auto.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Alle nieuwe modellen van kinderzitjes worden in de auto vastgeklikt met een Isofix-systeem. Alle recente auto's zijn voorzien van Isofix-verankeringspunten tussen het zitgedeelte en de rugleuning van de zetels.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Er is geen specifieke leeftijd waarop de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje moet worden verwijderd, dit is afhankelijk van de grootte van je kindje. Wanneer je ziet dat je kindje niet meer comfortabel ligt, is het beter om de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje te halen.
In Nederland moet je je kind, volgens de nieuwste i-Size veiligheidsregels achterwaarts in de autostoel zetten tot hij of zij 15 maanden oud is. Dat betekent dat je hem of haar tegen de rijrichting in vervoert. Je kind kijkt dus naar achteren.
Wij bij Maxi-Cosi raden je aan om je autostoeltje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur in het midden. Maar je kunt ook een andere plek overwegen als je bijvoorbeeld meerdere autostoeltjes moet plaatsen of als je auto niet geschikt is om het stoeltje in het midden te plaatsen.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Maxi Cosi Pebble Pro
De Maxi Cosi Pebble Pro is de beste autostoel met gordel in de groep 0 + . Zowel de Consumentenbond als de ANWB scoort deze autostoel ruim voldoende.
De Maxi-Cosi Citi is een veilig baby autostoeltje geschikt vanaf de geboorte totdat je kindje 13 kg weegt. Het autostoeltje is licht in gewicht en dus heel gemakkelijk van en naar de auto te dragen.
Zo bevestig je een autostoeltje met Isofix:
Klik het autostoeltje met de Isofix-haken aan de 2 Isofix-bevestigingspunten in de auto. Je vindt deze bevestigingspunten tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank. Ze zitten vast aan de carrosserie van de wagen. Zeg maar de bovenbouw van de auto.