Omdat maagkanker in het begin weinig klachten geeft, wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt. Wanneer de maagkanker laat wordt ontdekt, is een curatieve behandeling vaak niet meer mogelijk. Gemiddeld een op de vier patiënten is dan na vijf jaar nog maar in leven.
Maagkanker is een ernstige ziekte die vaak pas laat wordt ontdekt. Het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame kankersoort. Als cellen in de maag ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.550 mensen maagkanker. Het wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. De vooruitzichten zijn daarom niet goed: 1 op de 5 patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Hoe groot is de kans dat u geneest van maagkanker? Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie, komt de maagkanker bij ongeveer 65 mensen toch weer terug.
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Wat is de prognose? Maagkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. De ziekte wordt daarom vaak pas laat ontdekt. Hierdoor is een curatieve aanpak (behandeling gericht op genezing) vaak niet mogelijk en is gemiddeld 20% van alle patiënten met maagkanker na 5 jaar nog in leven.
Ook kan de kanker via de maagwand ingroeien in omliggende organen, zoals de alvleesklier. Kankercellen uit de maag kunnen via lymfevaten of bloedvaten uitzaaien in de lymfeklieren, de lever en de longen. Kankercellen die losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen uitgroeien tot tumoren in het buikvlies.
Het begin stadium van maagkanker geeft het meestal weinig of geen klachten. Wel kunnen klachten als een verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid of pijn in de bovenbuik en/of borstbeen te maken hebben met maagkanker.
Hoe herken ik het? Maagkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. In sommige gevallen is er sprake van misselijkheid, een vol gevoel, pijn in de bovenbuik, gewichtsverlies of bloedverlies. Dit bloedverlies kan opgemerkt worden door een zwart gekleurde ontlasting of door het overgeven van bloed.
Bij maagkanker zit er een kwaadaardige afwijking in de maag. De afwijking ziet er vaak uit als een zweer of een gezwel dat in de maagwand groeit. Vanuit de bloedvaatjes in een maagtumor kunnen kwaadaardige cellen in het bloed komen en zo in bijvoorbeeld de lever, de longen of de hersenen uitkomen.
Onderzoek en diagnose voor maagkanker
Om de diagnose maagkanker te stellen, worden er dan een aantal onderzoeken uitgevoerd. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
Chemotherapie kan inwerken op de cellen van de maag en de darmen.Daardoor kunt u last krijgen van diarree. U zult dan vaker stoelgang hebben en uw stoelgang zal vloeibaarder zijn dan gewoonlijk.
De diagnose 'maagkanker' wordt ieder jaar bij zo'n 2000 Nederlanders gesteld, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Bij ongeveer 3-5 % van alle patiënten met maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Erfelijke vormen van kanker ontstaan meestal voor het 50ste levensjaar.
Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Een poliep is een woekering van het maagslijmvlies. In principe zijn poliepen goedaardig. De meeste poliepen blijven dat ook, maar sommige kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Maagkanker komt zelden voor bij mensen jonger dan 40. De gemiddelde leeftijd op het moment van de diagnose is ongeveer 70 jaar.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van je voeding en je manier van eten nodig.
Als de maagkanker is uitgezaaid, geven we soms doelgerichte therapie. U krijgt deze behandeling dan meestal aanvullend bij chemotherapie. Het doel is om klachten te verminderen en de ziekte te remmen. Dit werkt alleen als een maagtumor bepaalde kenmerken heeft, zoals HER2.
Risicofactoren in leefstijl
Gezouten voedsel eten: het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Bewerkt vlees eten: het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker. Overgewicht: het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.
Bij mensen met uitgezaaide slokdarmkanker gaat de situatie vaak snel achteruit. Van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV zijn er na 1 jaar nog 20 in leven.Na 3 jaar leven er van de 100 patiënten met slokdarmkanker in stadium IV minder dan 5.
Misselijk door de kanker
De misselijkheid kan veroorzaakt worden door stoffen die de tumor verspreidt in het lichaam en die de werking van de maag, nieren en/of lever verstoren.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Gebruik een voeding met voldoende voedingsvezel. Een vezelrijke voeding blijft langer in het restant van de maag en heeft een gunstig effect op de darmwerking. Rijk aan vezels zijn bijvoorbeeld bruin- en volkorenbrood, groente en fruit. Gebruik niet te veel vocht tijdens de maaltijd.
Een patiënt kan genezen worden verklaard als er na vijf jaar geen nieuwe tumor wordt gevonden. Voor sommige tumoren geldt een langere termijn, vaak dan 10 jaar. Het is in ieder geval wel duidelijk dat des te langer er geen uitzaaiingen worden aangetroffen, des te beter de prognose is.