Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds.
Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.
Na het overlijden van een naaste is soms een (tijdelijke) uitkering mogelijk. Het kan gaan om een Anw-uitkering voor partners, een wezenuitkering voor kinderen (onder 21 jaar) en een eenmalige overlijdensuitkering.
Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.
De overlijdensuitkering is een eenmalig bedrag van 1 maand bruto AOW. De partner die overblijft krijgt de overlijdensuitkering. Als er geen partner overblijft, dan krijgen de kinderen die jonger zijn dan 18 jaar of de persoon die in 1 huis woonde met de overledene tot de dag van overlijden de overlijdensuitkering.
Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in loondienst.
Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)? Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
Nabestaandenpensioen voor partner en kinderen
De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt van je pensioenregeling af. Je partner ontvangt meestal 70% van wat je aan pensioen zou krijgen als je niet overleden was. Kinderen ontvangen meestal 14% van dat bedrag.
Als de partner komt te overlijden, wordt het verzekerde bedrag in één keer uitgekeerd om (een gedeelte van) de hypotheek af te lossen. Daarnaast kun je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die gebruikt kan worden om het inkomen of nabestaandenpensioen aan te vullen.
Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.
U krijgt Anw-uitkering als uw partner: in het verleden in Nederland heeft gewoond of gewerkt, én. op de dag van overlijden verzekerd was voor een nabestaandenuitkering in een land van de EU (Europese Unie), EER (Europese Economische Ruimte) of een verdragsland.
Voor het overlevingspensioen geldt er een minimumleeftijd. Sinds 2023 moet de nabestaande minstens 49 jaar oud zijn om hierop recht te hebben. Men wil zo vermijden dat te jonge mensen te vroeg van de arbeidsmarkt verdwijnen.
Het nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand krijgt als zijn of haar partner overlijdt. Dit “pensioen” geldt vanaf het moment van overlijden. De achterblijvende partner krijgt dan een maandelijks bedrag uitgekeerd. Dit wordt het partnerpensioen genoemd.
Het is wettelijk bepaald dat nabestaanden recht hebben op een overlijdensuitkering. Nabetaling van salaris na overlijden is dus verplicht. Zo'n uitkering bij overlijden werknemer staat gelijk aan het loon dat je werknemer zou hebben ontvangen vanaf één dag na het overlijden tot en met één maand daarna.
In de volksmond wordt er soms ook gesproken over weduwepensioen. Een weduwe pensioen is eigenlijk hetzelfde als het partnerpensioen. Dit pensioen zorgt ervoor wanneer jij onverhoopt komt te overlijden dat er dan een uitkering volgt naar je partner.
Alleen als de deelnemer tijdens zijn dienstverband overlijdt, is een nabestaandenpensioen verzekerd. Overlijdt de deelnemer na het dienstverband, tijdens een periode waarin hij bijvoorbeeld een WW-uitkering krijgt?Dan is er geen nabestaandenpensioen meer verzekerd.
Heb ik recht op nabestaandenpensioen bij echtscheiding? Bent u gescheiden en overlijdt uw ex-partner?Dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Ook als u uit elkaar ging na samenwonen kunt u hier recht op hebben.
Als de overledene geen kinderen had, erft u als echtgenoot of echtgenote bij het ontbreken van een testament de gehele nalatenschap in volle eigendom. Indien de overledene kinderen had, erft u, bij het ontbreken van een testament, de gehele nalatenschap in vruchtgebruik.
Het minimumpensioen gaat eindelijk omhoog. Tegen begin 2024 stijgt het gewaarborgd minimumpensioen voor een alleenstaande naar 1.647 euro bruto (of 1.560 euro netto) per maand. De drempel van 1.500 euro netto zal naar verwachting in mei 2023 worden bereikt.
Bij ABP bouwt iedere deelnemer nabestaandenpensioen op.Dus ook als u geen partner heeft. Als u op de ingangsdatum van uw pensioen geen partner heeft dan verhogen wij uw ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1 juli 1999 heeft opgebouwd.
De hoogte van het partnerpensioen hangt af van het ouderdomspensioen dat je partner via zijn werk opbouwt. Op je eigen pensioenoverzicht vind je dit pensioen niet terug. Wat je krijgt als je partner overlijdt, staat op het pensioenoverzicht van je partner. Want het hoort bij zijn of haar pensioen.
U krijgt namelijk geen uitkering als uw vermogen boven een bepaalde grens komt. Die vermogensgrens is € 15.210,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 7.605,- voor een alleenstaande. Maar: u mag uw vermogen ook weer niet te snel opmaken. U mag alleen uitgaven doen die echt nodig zijn.