Voor het effect op je gezondheid maakt het niet veel uit. De voedingsstoffen in de schil zijn heel gelijkend aan die in de vrucht en een stuk fruit of groente zit sowieso al boordevol vitamines en mineralen.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Dagelijkse inname van tomaten kan een grote boost geven aan het welzijn, samen met het verbeteren van de smaak van voedsel . Tomaten zijn rijk aan natuurlijke voedingsstoffen en mineralen, zoals vitamine A, K, B1, B3, B5, B6, B7 en vitamine C. Het bevat ook foliumzuur, ijzer, kalium, magnesium, chroom, choline, zink en fosfor.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Uiteindelijk kunnen zowel geschilde als ongeschilde appels een voedzame aanvulling zijn op uw dieet . "Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en dieetbehoeften. Als u de schil lekker vindt en kunt verdragen, bieden ongeschilde appels extra vezels en voedingsstoffen", aldus Dr. Rao.
We eten tomaat vaker met schil dan zonder, en maar goed ook. Daar zit namelijk een hoge concentratie van een ontstekingsremmend stofje dat ons ook beschermt tegen sommige ziekten. Het koken van tomaten mét schil verhoogt bovendien de werking van bepaalde voedingsstoffen.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Er is geen specifieke limiet aan het aantal tomaten dat u per dag kunt eten , maar zoals bij elk voedingsmiddel is het het beste om ze met mate te consumeren als onderdeel van een gevarieerd dieet. Tomaten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, met name vitamine C en lycopeen.
Komkommer- en gembersap is een hydraterende en vetverbrandende combinatie die wonderen doet voor buikvet. Komkommers bevatten extreem weinig calorieën en hebben een hoog watergehalte, waardoor ze een ideaal ingrediënt zijn voor gewichtsverlies.
De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Appels bevatten weinig calorieën. Er zit niet veel vitamine C in appel, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf en geven gezondheidsvoordelen. Appels uit Nederland hebben het hele jaar een lage klimaatbelasting.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft.
Komkommer is een ideale groente voor wie wil afvallen. Door het vocht en de vezels houdt komkommer je lang verzadigd, terwijl je zeer weinig calorieën binnenkrijgt.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Knolselderij bevat veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. De vezels in knolselderij helpen bij het reguleren van de darmfunctie en het voorkomen van constipatie. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora, wat weer kan leiden tot een betere algemene gezondheid.