Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat irritatie kan ontstaan: Wanneer iemand over jouw grens heen gaat. Wanneer iemand zijn afspraken niet nakomt (ondanks meerdere toezeggingen)Wanneer het niet aan jouw verwachtingen voldoet.
Als je echt heel snel geïrriteerd bent, komt dat waarschijnlijk omdat je van jezelf al een gevoelig persoon bent. Je trekt je veel aan van wat anderen doen en bent hier (onbewust) mee bezig. Slaap je slecht en zit je niet lekker in je vel? Dan ben je vaak sneller prikkelbaar voor wat anderen in je omgeving doen.
Irritatie komt meestal voort uit een situatie waarin je verwachtingen niet worden waargemaakt (bijv: je bent niet tevreden met je eigen inzet/de ander doet niet wat jullie hadden afgesproken). Irritatie wijst op een situatie waarin je grens is overschreven, of jij je eigen grens bent overschreden.
Vaak ontstaat irritatie doordat je iemand anders ziet en jezelf met die persoon vergelijkt. Soms herken je iets in die persoon wat je zelf ook hebt. Vaak is het iets waar je niet zo blij mee bent. De ander houdt je een spiegel voor en dat irriteert je.
PS: Dit is onze lijst met de grootste ergernissen thuis en op het werk: Gemeenschappelijke ruimten rommelig achterlaten (63%) Collega's die klagen over hun werk en/of specifieke collega's (53%) Manager die u geen schouderklopje geeft wanneer u dat wel hebt verdiend (50%)
Irriteren kent die mogelijkheid niet, maar wordt –onder invloed van zich ergeren– toch vaak zo gebruikt. Een zin als 'Ik irriteer me aan zijn slordigheid' beschouwen we als fout. 'De oom irriteert zich aan de kinderen' is dus een onjuiste zin.
Waar komt een geïrriteerde huid het meest voor? Een geïrriteerde huid komt meestal voor in het gezicht, aan de oogleden en rond de ogen.Op de rug van de hand en de vingers kan de huidirritatie acuut zijn, met een rode, opgezwollen huid. Of chronisch, met een droge huid en kloofjes.
Gevoelens van frustratie hebben te maken met jouw verwachtingspatroon of verstoorde behoeften. Blijkbaar had je iets anders verwacht, gehoopt of gewild. In ieder geval loopt het nu even anders dan je had gedacht terwijl je de situatie niet kunt veranderen of het roer kunt omgooien.
Iedereen is weleens geïrriteerd of boos. Dat is niet gek: irritatie en daaruit voortvloeiende boosheid maken deel uit van de normale set van menselijke emoties. Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan.
Nee. Correct is: Ik erger me aan zijn slordigheid of Zijn slordigheid irriteert me.
Irritatie komt voort uit spanning, stress, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten. Daarom is het belangrijk om iedere dag tijd te nemen voor ontspanning zodat je lichamelijk en psychisch tot rust kunt komen. Ontspanning kan helpen om irritatie los te laten en tot rust te komen.
Emoties en gedrag: adrenaline gaat vaak gepaard met emoties als angst en woede. Productie: in bijnieren (hormoon) en sommige zenuwcellen (neurotransmitter).
Het is bekend dat hormonen ook een rol spelen bij agressie of woede. Bij hormonale veranderingen zoals bij PMS, de menopauze, verhoogd testosteronniveau of een manische episode kun je sneller last krijgen van boosheid.
Irritatie komt op wanneer je je ergens aan ergert. Je kunt je irriteren aan een situatie, een ander of aan jezelf. Irritatie komt meestal voort uit een situatie waarin je verwachtingen niet worden waargemaakt (bijv: je bent niet tevreden met je eigen inzet/de ander doet niet wat jullie hadden afgesproken).
Frustratie en irritatie herkennen
Geïrriteerd gedrag is makkelijk te herkennen. Maar ook als je naaste overstuur raakt bij haast of veranderingen in de dagelijkse gang van zaken, is dat een uiting van frustratie.
wrevel (zn) : boosheid, ergernis, gramschap, irritatie, kribbigheid, misnoegen, ongenoegen, spijt. ergernis (zn) : aanstoot, gekweldheid, geprikkeldheid, getergdheid, irritatie, ontstemming.
Ergeren betekent 'boos maken'; zich ergeren is 'zich storen'
Dat werkwoord kan om te beginnen, net als irriteren, een lijdend voorwerp bij zich hebben: Sommige reclames ergeren me. Het ergert me dat ze nooit opruimt.
Beseffen is niet wederkerend
Het wordt dus zonder wederkerend voornaamwoord gebruikt. Juist zijn dus: Je beseft toch wel dat jullie dan moeten verhuizen? (en niet: je beseft je toch wel ...) De auteur besefte nauwelijks dat ze de literatuurprijs gewonnen had.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: ergeren (ww) : hinderen, irriteren, jennen, kwellen, ontstemmen, ontstichten, prikkelen, stangen, storen, tergen.