Van klassieke paella tot smaakvolle tapas, patatas bravas, knoflookgarnalen en albondigas… En vergeet ook het toetje niet! Zoals Spaanse churros balletjes of heerlijke romige crema catalana.
Als je het over een Spaans drankje hebt, denken de meeste mensen al snel aan sangria. Maar in Zuid-Spanje hebben de mensen ook de rebujito. Een heerlijke verfrissend drankje bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemengd met veel ijs en citroenlimonade.
Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater. In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. Drie uur slapen, hoor ik je denken? Absoluut niet! Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten.
Spanje en Portugal
Geef je niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De regel in heel Spanje is in principe twee ijsklontjes maar in de regio Murcia drinkt men deze koude koffie liever met een ijsklontje terwijl de inwoners van Navarra liever de café con hielo drinken met drie klontjes.
Ja, het leidingwater in Spanje is veilig om te drinken. Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo'n 320 liter water per dag.
De meeste vakantiegangers drinken in Spanje geen kraanwater omdat zij denken dat het niet gezond. Deze bezorgdheid is in vele regio's ongegrond. Het water uit de kraan kan op veel plaatsen zonder problemen worden gedronken; hetzelfde geldt voor ijsblokjes.
Diner (cena)
Het diner wordt pas rond 21.oo á 22.00 uur in Spanje gegeten, véél later dan wij gewend zijn.
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena. Avondeten. Belangrijke eigenschap is dat cena meestal geen erg grote maaltijd is.
Op het moment dat je in Spanje pasta, rijst of soep wilt maken of zelfs koffie en thee wilt zetten vragen veel mensen zich in Spanje af welk water het beste is om te gebruiken. De een doet niet moeilijk en gebruikt gewoon het drinkbare kraanwater en zegt dat daar niets mis mee is.
Algemene gegevens die bekend zijn over het kraanwater in Spanje: Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Risicovolle producten zijn (half)rauw vlees (o.a. tartaar), rauwe vis (o.a. sushi), rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente (o.a. taugé) en rauwe ongekookte melk. Door en door verhit kun je deze producten wel veilig eten. Kijk ook uit voor onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht.
Op de Spaanse hoogvlakte heerst een landklimaat. De zomers zijn hier heet en droog, s'winters kan het flink vriezen en overgangsseizoenen zijn er nauwelijks.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.