Voor latex condooms is de houdbaarheid, in de originele verpakking, in principe 5 jaar na productiedatum. Als het condoom er eerder al beschadigd uitziet, raar plakkerig aanvoelt, of als u het om andere redenen niet vertrouwt, gooi het dan weg en pak een nieuwe.
Durex condooms zijn normaal gesproken 5 jaar houdbaar. Met een houdbaarheidsdatum van drie jaar is Durex Avanti Latexvrij momenteel de enige uitzondering. Een houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld 2014-05 geeft aan dat het condoom in mei 2009 is geproduceerd en waarschijnlijk na augustus 2009 in de winkel lag.
,,Was of hergebruik condooms niet! Gebruik een nieuw exemplaar voor elke vrijpartij.'' Condooms helpen niet alleen om zwangerschappen te voorkomen, maar zijn ook een effectief middel om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan.
Condooms bewaar je het beste op een koele donkere plaats, zoals een kastje naast je bed of je portemonnee. Condooms kunnen niet tegen extreme kou en grote hitte. Stop ze dus niet in de koelkast en houd ze uit de zon. Stop een condoom ook niet bij je sleutels.
Waarom is er zoveel prijsverschil tussen condooms? Mijn mening (Richard Spooren, oprichter en eigenaar Condoom-Anoniem, sinds 2004) is dat het prijsverschil in condooms vooral met marketing te maken heeft. Reclame dus.
Er is niets mis met altijd een condoom op zak te hebben. Bewaar een condoom beter niet in je portefeuille of broekzak, omdat het hierdoor beschadigd kan geraken. Loop er ook best niet te lang mee rond. Een condoom heeft immers een vervaldatum, die vermeld staat op elke individuele verpakking.
Als het condoom gescheurd is tijdens vaginale seks, en je geen aanvullende anticonceptie gebruikt, bestaat de kans dat je zwanger wordt. Om dit te voorkomen kun je de morning after pil gebruiken. Deze morning after pil is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Als je tijdens de seks een condoom draagt, vangt het condoom bij het klaarkomen het sperma op. Hierdoor komt er geen zaad in de vagina, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap. Daarnaast komt de penis niet in de vagina, anus of mond van degene met wie je vrijt.
De condooms zijn gemaakt van transparant, natuurlijk rubber latex en hebben een prettige geur. De Easy-On-pasvorm is speciaal gevormd voor meer comfort. Nominale breedte van het condoom: 52 mm. Je ontvangt 24 stuks.
De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.
Een condoom en beflapje beschermen je tegen chlamydia, gonorroe, hiv en hepatitis B. Ze beschermen je ook gedeeltelijk tegen herpes genitalis, syfilis en genitale wratten.
Doordat je het sperma van je vriend slikt, komt het in je lichaam en zo herkent het zijn DNA. Je lichaam accepteert als het ware zijn sperma en wanneer je zwanger probeert te raken, ziet je lichaam het sperma niet meer als een 'indringer' maar accepteert hij het sneller. Zo raak je dus makkelijker zwanger.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Volgens Soa Aids Nederland heeft 40 procent van de jongeren tussen de 14 en 35 jaar wel eens onbeschermd seks. En volgens het rapport Seksuele Gezondheid Nederland uit 2017 blijkt dat 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen onbeschermd seks had bij de laatste one night stand.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Wil je niet zwanger worden, slik dan de morning-afterpil. Liefst binnen 12 uur na de seks. In ieder geval binnen 5 dagen. Je koopt deze bij de apotheek of drogist, zonder recept van de huisarts.
Een pepermuntdoosje, toilettasje, ongebruikt sieradenkistje of een klein portemonneetje zijn allemaal goede plaatsen om condooms te verstoppen. Een nadeel van deze methode is dat als iemand een pepermuntje of muntje wil, hij of zij de condooms kan vinden.
Condooms zijn in Nederland en België over het algemeen gemakkelijk te koop. Heb je zo snel mogelijk condooms nodig, dan moet je naar een gewone winkel. Een supermarkt, drogist of tankstation biedt je meestal keuze uit enkele soorten condooms, vaak het merk Durex, soms een ander merk of eigen merk.
Mocht je het condoom echter al verkeerd om geprobeerd hebben, dan zal je een nieuw condoom moeten gebruiken om te voorkomen dat door het voorvocht waarmee de buitenkant van het verkeerd om gebruikte condoom in aanraking is geweest, alsnog leidt tot een SOA of ongewenste zwangerschap.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!