Snijd een mango open, lepel de mangopit eruit en maak deze grondig schoon. Verwijder de haartjes en laat de mangopit één nachtje in de schaduw drogen. Breek de langwerpige pitten voorzichtig open tot je een boon tegenkomt. Plant de bruinachtige harde pit 2,5 cm diep in vochtige bladaarde (lichte oog boven)
Leg de pit 24 uur in een bakje water en plaats dit op een warme plek. Hierna wikkel je de pit in vochtig keukenpapier en stop je het geheel in een hersluitbaar zakje plastic bakje. Leg 'm daarna op een warme lichte plek en zorg dat het keukenpapier niet uitdroogt.
Mangopit planten
Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat.
Scheut en wortel uit de mangopit
Na ongeveer 5 weken is de mangopit volledig ontkiemt. Er groeit een mango scheut en wortels uit de pit. De scheut is nog wit omdat deze zonder daglicht is gegroeid. Zodra de plant in de zon staat zal de scheut groen worden.
Helaas niet, want het is en blijft natuurlijk een tropische vrucht die veel warmte nodig heeft, veel meer dan Nederland kan bieden. Ook met een gekweekte mangoboom uit het tuincentrum zul je niet je eigen fruit kunnen kweken.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
De mangoboom kan honderden jaren oud worden. Als we zelf een mangoplant willen kweken, moeten we eerst de pit met een scherp mes openbreken omdat de kiem niet genoeg kracht heeft om er zelf uit te komen. Je kunt hem in vochtige bladaarde planten en met plastic afdekken.
De groenblijvende, krachtig groeiende mango bereikt in haar natuurlijke oorsprongsgebied van Indië tot Birma een hoogte van tot wel 30 meter, heeft daar echter vele jaren voor nodig. In een kuip wordt de mango ca. 2-3 meter hoog en bloeit in de vroege zomer.
Verzorging van de mangoboom - Geef voldoende water
Een jonge mangoboom of het jonge boompje moet regelmatig water krijgen, bij voorkeur om de dag. Maar geef niet te veel water, en laat de grond niet drassig nat worden. Het is een tropische plant en gedijt goed in perioden van afwisselend natte en droge perioden.
Mangobomen groeien uitsluitend in tropische klimaten en kunnen absoluut niet tegen vorst.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten. Wanneer ze 20 tot 30 cm hoog zijn, moet je ze een tweede keer verpotten.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Honden kunnen mango eten, het is een zoete en smakelijke traktatie en het zachte vlees is gemakkelijk voor honden om te eten. Net als veel ander fruit en bessen, zijn mango's een veilig voedsel voor mensen en dieren.
Avocado pit planten
Je kunt je pit al planten als de wortels zo'n 10 centimeter lang zijn. Houd bij het planten van de avocadopit de pit half boven de grond. En let er bij het verpotten op dat je de pit niet per ongeluk breekt, door je plant vast te houden aan de stam.
De mango heeft een afgeplatte pit. Handig om te weten, want je kun het beste langs die platte kanten snijden, om zoveel mogelijk vruchtvlees van de pit te scheiden. Ook de vrucht is iets afgeplat zodat je de vorm van de pit kunt raden. Zet de mango rechtop.
Mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel… Gooi zaden en pitten niet langer weg, maar laat ze kiemen!
Het is een plant die normaal in een heel warm klimaat groeit, dus zorg ervoor dat het lekker warm is op de plek waar je de pit tot een plantje wilt laten ontkiemen. - Als je de mango hebt gesneden, haal dan al het vruchtvlees rondom de harde pit weg. Dit is even een werkje.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
De vruchten worden onrijp geplukt, hierdoor heeft het zaad weinig reserve voedsel en dus kracht om te ontkiemen. Dit is te verhelpen door de kern uit zijn behuizing te halen. Aan een kant van de pit zit een oog (een soort lidteken) aan deze kant zit de kiem.
Is het 'de mango' of 'het mango'?
Het is 'de mango', want mango is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die mango'.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
Wereldwijd wordt per jaar 46.585.981 ton mango en guave geproduceerd. India is de grootste mango- en guaveproducent ter wereld met een productievolume van 18.779.000 ton per jaar. China komt op de tweede plaats met een productie van 4.771.038 ton per jaar.
Er bestaan meer dan duizend soorten mango's. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De houtige, afgeplatte steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar.
De kleur per mango kunnen heel erg verschillen. Als de vrucht rijp is kan deze groen, oranje, geel, rood of een mengsel van deze kleuren zijn. De smaak van de mango is zoet-aromatisch. Het vruchtvlees is heel sappig en zacht.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.