Van nature overleven vlinders door de nectar van verschillende soorten bloemen te consumeren. Het beste voedsel dat je ze kunt geven is deze nectar. IJzerhard (Verbena), Vlinderstruik (Buddleija), Phlox en goudsbloemen zijn populair bij vlinders – plant deze in je tuin om vlinders aan te trekken en te voeden.
10 tips voor meer vlinders in je tuin
Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin. Creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
Vlinders eten nectar. De vlinder zuigt het nectar met zijn roltong uit de bloem. Als vlinders hun tong niet gebruiken is deze opgerold onder hun kopje. Er zijn wel meer insecten die nectar eten en een lange tong hebben, zoals de zweefvlieg.
Fruit waar De Vlinderstichting goede ervaringen mee heeft: appels, peren, pruimen en druiven. Maar ook bananen, meloenen of vijgen zijn een mogelijkheid. Als het maar lekker zacht is! Zet de schaal lekker in de zon, want daar houden vlinders van.
De vlinders zullen niet komen als je geen voer in je voerbak doet! Vlindervoer maken doe je door water met suiker te mengen. Warm het mengsel op totdat de suiker oplost en laat het afkoelen.
Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind. Dus staat er vaak veel wind in je tuin, zorg dan voor een windvrije plek met bijvoorbeeld wat grotere planten die de wind tegenhouden. Let wel op dat je de windvrije plek in de zon maakt.
Als de vlinder niet omhoog kruipt, pak hem dan net boven het lichaam vast, met de vleugels gesloten. Je kunt de vlinder loslaten, zodra hij weer op krachten is gekomen met wat suikerwater of nectar. Je hoeft niet te wachten tot hij 'genezen' is. Laat de vlinder even op je vinger zitten.
Weersomstandigheden: Vlinders kunnen niet goed tegen droogte. Ze kunnen dus niet de hele tijd in de felle zon zitten, want dan drogen ze uit. Ook kunnen ze niet tegen te veel regen. Het weer kunnen wij en de vlinders niks aan doen.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
De beste methode is de vlinder met dichtgeklapt vleugels vasthouden. Knijp de vleugels licht tegen elkaar zodat hij niet weg kan vliegen.
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
Het is koud en er is geen voedsel (nectar) van bloeiende planten. De meeste vlinders in Nederland overwinteren als ei, rups of pop. Ze houden zich stil en wachten op betere tijden. Sommige vlinders trekken naar Zuid-Europa.
Zo lok je ze naar je tuin
Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit.
Vooral op beschutte plekjes kan het lekker warm worden. Daarom kun je vlinders vaak vinden in de beschutting van struiken, heggen, houtwallen of bosranden. Maar op koude, bewolkte dagen houden ze zich schuil.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Op rouwkaarten zie je nog al eens een vlinder afgebeeld. Dat is niet zo gek omdat de vlinder dan een symbool is voor de menselijke ziel die zich heeft losgemaakt van het dode stoffelijke lichaam en haar weg vervolgt in het hiernamaals.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
Dagpauwogen overwinteren als vlinder. Ze kruipen weg in een schuurtje, bunker of holle boom om in winterslaap te gaan. Hun hele lichaam wordt klaargemaakt om vorst, ook strenge vorst, te kunnen overleven. Ze gaan echt volledig in rust.
Nee, helaas. Als je de vleugels van vlinders van dichtbij bekijkt, bijvoorbeeld door een vergrootglas of een microscoop, dan zie je allemaal kleine schubjes, net als bij vissen. Die schubjes hebben een bepaalde kleur, bijvoorbeeld rood of geel. Daardoor heeft een vlinder kleuren.
Vlinders hebben niet zoveel behoefte aan luchtvochtigheid. Eens in de paar dagen een beetje water sproeien kan geen kwaad, maar het lijkt erop dat het eigenlijk sowieso niet nodig is. De soorten die geen mond hebben hoeven ook geen water te drinken, de andere soorten wel.
Eigenlijk kun je vlinders heel goed met de meeste mensen vergelijken: als het regent blijven de meeste mensen binnen. Nu hebben vlinders natuurlijk geen huizen, maar de regen vinden ze niet fijn. Het is voornamelijk de lagere temperatuur en het gebrek aan zon dat er voor zorgt dat de vlinders tijdelijk verdwijnen.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.