Risotto invriezen is mogelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat de smaak en de textuur ietwat minder kunnen worden. Vooral als de risotto lang ingevroren blijft. Het kan dan wat stug, maar ook at kleverig worden.
In de vriezer kun je de restjes risotto tot wel drie maanden bewaren. De vriezer dient dan maximaal -18 graden Celsius te zijn. Net als bij de koelkast geldt: bewaar de risotto in een afgesloten (luchtdichte) verpakking om deze het langst goed te bewaren.
Het restje dat je bewaart in de koelkast kun je de volgende dag opwarmen door weer een beetje bouillon toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor wijn of als je niets meer in huis hebt: kokend water. Blijf goed roeren tot de risotto opgewarmd is.
Risotto kan je eventueel op voorhand maken maar de textuur zal niet hetzelfde zijn. De risotto zal opstijven en harder worden bij het afkoelen en krijgt bij het opwarmen niet dezelfde romige structuur als dat je hem à la minute zou maken.
Wat je echt nóóit met risotto moet doen, is het in de magnetron opwarmen. De beste manier om het op te warmen is door het gewoon opnieuw in een pan te doen en op laag vuur te zetten. Veel mensen maken de fout om meteen een beetje olie in de pan te doen of extra boter, maar ook dit kun je beter niet doen.
Risotto ontdooien en bereiden
Risotto meteen vanuit de vriezer opwarmen met wat bouillon en een klontje boter. Eventueel kort laten ontdooien in de koelkast.
Je kunt het beste de risotto weer in de pan doen en op een laag vuur zetten. Sommigen doen een beetje olie in de pan en verwarmen de risotto vervolgens. Dit kun je beter niet doen. Ook het meteen toevoegen van extra boter maakt het er niet beter op.
Risotto wordt romig doordat het zetmeel dat in de rijst zit loskomt bij het koken. Door de rijst eerst een paar minuten te bakken in boter en olie, voordat je de bouillon erbij giet, ontwikkel je die lekkere geroosterde en nootachtige smaak.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
De beste pan om risotto in te maken is een middelgrote, hogere pan met dikke bodem. Een pan met een dikke bodem verdeelt de hitte namelijk beter dan een pan met dunne bodem en zorgt ervoor dat de rijst niet aanbakt.
Je kan de paella het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (180-200 graden), ongeveer 10-15 minuten. Of verwarm ca. 6-8 minuten op 600 Watt in de magnetron. Wordt de rijst iets droog, dan kan je een klein beetje water toevoegen.
Opwarmen en bewaren
Je kan de orzo het beste opwarmen in de magnetron, 6-8 minuten op 600 Watt. Afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten kan eventueel ook. Misschien wordt de pasta tijdens het opwarmen wat droog, voeg dan een heel klein scheutje water toe en roer voorzichtig om.
Kun je gebakken champignons invriezen? Absoluut, je kunt champignons gebakken in de vriezer bewaren. Tijdens het bakken is het beter om niet teveel andere ingrediënten toe te voegen en gebruik slechts een klein beetje olijfolie.
Bijna alle soepen smaken uit de vriezer bijna net zo lekker als vers gemaakt. Bij rijstsoep is het wel slim om de rijst apart in de vriezen. Op die manier blijft het lekker zijn bite behouden en wordt het niet zo papperig. Dat geldt trouwens ook voor bulgur of orzo.
Ben je niet van plan om de komende twee dagen te koken met je kliekjes? Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, is niet verstandig. Sterker nog, door continu in de rijst te roeren ben je het eigenlijk aan het 'overroeren'. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig en plakkerig wordt in plaats van smeuïg.
Is de korrel van binnen nog een beetje hard? Dan heeft je risotto nog een paar minuten nodig. Zorg dat je op tijd proeft, want je kunt de korrels altijd verder garen, maar als het eenmaal te gaar is, dan kun je niet meer terug. Je risotto is gaar als de korrels mooi dik zijn en niet meer ondoorzichtig wit zien.
Voor het romigste resultaat gebruik je Carnaroli. Deze risottorijst heeft namelijk de grootste korrel en bevat het meeste zetmeel. Een essentieel ingrediënt om risotto mee te maken is bouillon. Je kunt natuurlijk verse bouillon maken, maar als je niet veel tijd hebt, zijn bouillonblokjes ook prima.
Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddestoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Hoe lang kun je champignonsaus bewaren? Champignonsaus kun je ongeveer 2 maanden in de vriezer bewaren. Champignonsaus die je zelf gemaakt hebt kun je 2 tot 3 dagen goed houden in de koelkast. Ruikt de saus wat zurig, is de kans groot dat de saus bedorven is.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Het voordeel van orzo ten opzichte van risottorijst, is dat hij sneller gaar is en dus minder lang hoeft te koken en daarnaast minder aankoekt. Het wordt iets minder klef dan risottorijst, maar heeft nog wel steeds de romige smaak. Kortom: super lekker!
Orzo wordt meestal gemaakt van durum tarwegriesmeel. De voedingswaarde zijn dus te vergelijken met andere pastasoorten die van tarwegriesmeel worden gemaakt. Orzo past wel in een gezond voedingspatroon, maar er zijn gezondere alternatieven als bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkoren pasta.