Wanneer je de tekening hebt gemaakt kun je de fixatief gebruiken. Dit doe je door over je tekening heen te sprayen (zelf gebruik ik een fixatief spray). Hierdoor fixeren de deeltjes houtskool, potlood of ander medium in de achtergrond van je gesso.
Er zijn spuitbussen speciaal voor pastel, speciaal voor houtskool, maar ook spuitbussen die universeel zijn. Je hoort vaak dat je een houtskooltekening kunt fixeren met haarlak. Wanneer je je werk met haarlak inspuit, blijft je krijt of houtskool welliswaar netjes op je papier zitten.
Het fixeren van je tekening betekent dat je met een fixatiespray je tekening gaat insprayen. Pastel is een kwetsbaar materiaal. Als je per ongeluk met je hand langs de tekening gaat, dan veeg je de tekening uit. Ook blijft je pasteltekening afgeven.
Reacties. Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop.
Werk in pastelkrijt kan je ook met haarlak fixeren. Leg bij het fixeren altijd je werk plat op de grond, zodat het vocht neut kan gaan loipen met je kleuren. Laat het goed drogen voordat je het oppakt.
Houtskool is kwetsbaar. Met één veeg kan een tekening niet meer zijn wat je voor ogen had. Ook een houtskooltekening is kwetsbaar en kan afgeven. Fixeren is dan de juiste manier om dit te voorkomen.
Een materiaal of voorwerp verstevigen, verduurzamen of vastzetten.
Aquarel tekenen
De droog op nat techniek waarbij je eerst het papier vochtig maakt en dan pas begint te tekenen. Omdat je eigenlijk tekent op water zullen de kleuren al snel vervagen en vermengen met elkaar waardoor er prachtige effecten ontstaan.
Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie. Feitelijk zit er absoluut geen verschil tussen de verf. Ik gebruik de termen door elkaar heen op mijn website.
Een aquarel kan gevernist worden. Je brengt dan, naast bescherming, ook een lichte glans aan. Met vernis bescherm je het werk tegen vocht en vuil. Dit kun je ook doen door je werk niet te vernissen maar in te lijsten achter glas.
Eerst breng je met het krijt al tekenend de kleuren aan waar je zin in hebt. Vervolgens doop je een zacht doekje in wat olie en daarmee ga je zachtjes wrijven over je tekening. Je wrijft de kleuren in het papier en je kunt ze ook over elkaar uitwrijven, waardoor er mooie mengkleuren ontstaan.
Pastelpotloden. Pastelpotloden zijn potloden met een kern van droog krijt. Deze kennen weer een hele andere werktechniek, maar worden ook veel gebruikt voor het maken van gedetailleerde en realistische portretten. Het wordt vaak in combinatie gebruikt met soft-pastels, maar wordt ook vaak opzichzelf gebruikt.
Soft pastels zijn extra zachte vierkante staafjes pastelkrijt die vooral worden gebruikt om mee te schetsen. Met de korte zijde en hoekpunten kan je mooie details aanbrengen, terwijl je met de lange zijde heel makkelijk grote vlakken vult.
Zelfs inkt kun je weer “uitgummen” – met de juiste vlakgom
Bijzonder eenvoudig kun je grafiet van potloden uitgummen. Ook bij houtskool lukt dit behoorlijk goed. Maar met de juiste gum kun je zelfs inkt uitgummen.
Er zijn veel verschillende materialen om mee te tekenen en schilderen: soorten papier, potloden, kwasten, stiften en verf. Door ze uit te proberen maak je verrassende creaties en ontdek je waarmee je het liefst werkt. Tekenen en schilderen leer je door veel te proberen. Dit heb je nodig.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Dit is niet helemaal waar, want er zit wel degelijk een verschil tussen beide. Het verschil zit hem in de lichtechtheid. Dit komt doordat ecoline kleurstoffen bevat en aquarelverf pigment. Pigmenten zijn lichtecht, in tegenstelling tot de kleurstoffen.
Deze bindmiddelen zorgen voor verschillende eigenschappen. Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Als je tubes met aquarelverf gebruikt, dompel je natte penseel dan in de kleur die je wilt gebruiken. Breng de verf op je penseel dan met ronddraaiende bewegingen aan op het palet. Voeg meer water toe totdat je een plasje aquarelverf gemaakt hebt dat door je penseel opgezogen kan worden.
Schilder eerst de contouren, grote vormen en alle plekken met schaduw. Gebruik de donkerste kleuren die je op je palet gemengd hebt. Bij iedere laag gebruik je kleuren die weer iets lichter zijn om details, textuur en lichtplekken toe te voegen. Bij acrylverf mengen de kleuren zich niet wanneer ze droog zijn.
Wanneer de ondergrond (oud pleisterwerk, matte verflagen of beton) verpoederd is moet je deze eerst fixeren om te zorgen dat de verf zich goed kan hechten. Ontstof de muur goed met een zachte borstel en breng dan een aangepast fixeermiddel aan. Vul kleine gaatjes en scheurtjes op met een aangepaste plamuur.
Controle van een cliënt die een hoge mate van spanning bij zich heeft, vind je door het fixeren van de ellenboog, druk geven op de schouder en de cliënt zo klein mogelijk te maken. En waar nodig ervoor zorgen dat de cliënt op de buik op de grond ligt. Dan heb je controle.
Het is soms nodig om iemands beweging of gedrag te beperken. Deze vrijheidsbeperkende maatregelen noemen we fixeren. Dat kan nodig zijn als mensen met ernstige psychische problemen, een verstandelijke handicap of dementie zichzelf of de zorgverleners in gevaar brengen.
Siberisch krijt is een andere naam voor geperst houtskool in staafvorm. Conté a Paris set van 12 staafjes met een diameter van 8mm. Siberisch krijt is verkrijgbaar in diverse hardheden, afhankelijk van de hoeveelheid klei die is toegevoegd aan de houtskoolmassa.