Hodgkin lymfoom is meestal goed te genezen met de tot nu toe gebruikelijke combinatie van chemotherapie en bestraling. De oorzaak van het Hodgkin lymfoom is onbekend, maar wordt in verband gebracht met het Epstein-Barr virus.
Het verband tussen leeftijd en prognose werd nagegaan bij 533 patiënten met de ziekte van Hodgkin die in de periode 1966-1982 primair werden behandeld. De actuariële 10-jaarsoverleving voor de gehele groep bedraagt 68. Boven de 40 jaar blijkt de 10-jaarsoverleving lager te zijn dan bij de jongere patiënten.
Hodgkin-lymfoom is meestal goed te behandelen met chemotherapie eventueel in combinatie met bestraling. De behandeling van Non-Hodgkin lymfoom bestaat vaak uit een combinatie van chemotherapie en immuuntherapie. Als het lymfoom weer terugkomt, is intensieve chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie mogelijk.
Bij een vroegtijdig Hodgkinlymfoom (stadium I of II) ligt dat cijfer hoog: de kans op genezing bedraagt 85 tot 95%. Dit betekent dat bij 85 tot 95% van de mensen die erdoor getroffen worden, de behandeling een genezend effect heeft.
De ziekte van Hodgkin (Hodgkin lymfoom) komt vooral voor bij jong volwassenen tussen de 15 en 35 jaar en is meestal goed te genezen met chemotherapie en/of bestraling. Van iedere 100 patiënten met lymfklierkanker hebben echter maar ongeveer 5 patiënten een Hodgkin lymfoom, de andere 95 patiënten hebben non-Hodgkin.
De ziekte van Hodgkin ontstaat in één lymfklier - meestal in de bovenste helft van het lichaam. Daarna breidt het zich uit van lymfeklier naar lymfeklier in de loop van maanden tot jaren.
Behandeling van Hodgkin-lymfoom
Dit betekent niet dat Hodgkin een onschuldige ziekte is. Zonder behandeling zullen alle patiënten uiteindelijk aan de ziekte overlijden.
Een Hodgkin lymfoom geeft meestal weinig klachten. De meeste patiënten gaan met een opgezette lymfklier naar de huisarts. Deze zwelling in de hals, boven het sleutelbeen of onder de oksel is pijnloos en wordt maar langzaam groter. Soms wordt het Hodgkin lymfoom per toeval ontdekt.
Het eerste symptoom is vaak een voelbare zwelling in de hals, oksel of lies. Ook lymfeklieren tussen de longen, achter het borstbeen kunnen aangedaan zijn. kunnen patiënten last hebben van: perioden met koorts, afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur.
Patiënten met Hodgkin lymfoom krijgen meestal meerdere chemokuren. De behandeling is gewoonlijk gespreid over 12 tot 24 weken. Lees hier meer over chemotherapie in het algemeen.
Stadium IV: het lymfoom heeft zich buiten het lymfestelsel verspreid naar andere organen zoals het beenmerg, de lever of de longen.
Wat is de overleving van agressief non-hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 53 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
jeuk over je hele lichaam. soms: pijn bij het drinken van alcohol, op de plaats van de aangetaste lymfeklieren.
Wat is de overleving van hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 83 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Hoe gaat het verder bij uitzaaiingen in de lymfeklieren? De kans om beter te worden is anders bij elk stadium van een melanoom. Ongeveer 70 van de 100 mensen met melanoom stadium 3 leven nog na 5 jaar.
De standaardbehandeling voor Hodgkin lymfoom bestaat uit chemotherapie en eventueel bestraling. Bij vergevorderde ziekte bestaat de chemo uit een combinatie van 7 middelen.
Hij zal je eerst lichamelijk onderzoeken. Meestal laat de huisarts ook je bloed onderzoeken. Deze onderzoeken kunnen aanwijzingen geven over mogelijke oorzaken van je klachten. Het bloedonderzoek kan uitwijzen dat verder onderzoek nodig is.
Leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze kwaadaardige aandoening van de witte bloedcellen (leukocyten) ontstaat in het beenmerg waar de aanmaak van bloedcellen plaatsvindt. Non-Hodgkin-lymfoom (afgekort: NHL) is een kanker in het lymfweefsel.
Het Hodgkin-lymfoom verspreidt zich via de lymfevaten naar nabijgelegen lymfeklieren en pas later naar verder weg gelegen klieren. Zelden en dan pas in een vergevorderd stadium van de ziekte, kan het Hodgkin lymfoom zich uitbreiden naar bijvoorbeeld de lever, de longen of het beenmerg.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Terugkeer van de ziekte
De ziekte keert zelden terug. Is dat toch het geval, dan kun je in aanmerking komen voor: een hoge dosis chemotherapie gevolgd door een autologe stamceltransplantatie. immunotherapie (meestal in onderzoeksverband)
Een snel groeiend huidlymfoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren, het bloed of naar andere delen van het lichaam zoals het beenmerg, de lever of de longen. Een langzaam groeiend huidlymfoom zaait bijna nooit uit.
Stadium IV: de ziekte heeft zich verspreid naar organen. Bijvoorbeeld de longen, de lever, het beenmerg of de huid.
Klachten. Een deel van de patiënten met Non-Hodgkin lymfoom heeft weinig klachten. Deze patiënten gaan met een opgezette lymfklier naar de huisarts. De zwelling in de hals, boven het sleutelbeen of onder de oksel is pijnloos en wordt maar langzaam groter.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.