Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water. 3. Je verwarmt de kom waarin je de matcha wil bereiden eerst voor.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Hoeveel Matcha poeder per kop? Voor een standaard kopje Matcha thee van 120 ml heb je 2 gram Matcha poeder nodig. Door de hoeveelheid Matcha poeder te verhogen of te verlagen kun je respectievelijke een sterker of zwakker kopje thee zetten.
Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt. Goed roeren of kloppen met een bamboeborsteltje en klaar is je thee. Voor een goede kwaliteit biologische matcha betaal je gemiddeld 15 à 20 euro voor zo'n 30 gram.
Hoeveel Matcha mag ik per dag drinken? Je mag 2 porties per dag drinken.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen. Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C). Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.
Hoewel het wordt aanbevolen om het gebruik van matcha met uw arts te bespreken, is het goed om te weten dat er geen gevaren bekend zijn als u te veel matcha drinkt.
Bij de bereiding van matchathee worden één à twee theelepels matchapoeder samen met 100 ml water opgeklopt. Het opkloppen van matcha zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen en geeft een mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is, waarschuwen de experts.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak. Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Als je zelf matcha thee wil maken heb je uiteraard matcha poeder nodig. En verder heb je een kommetje nodig en een kloppertje of garde om de matcha te mengen. Naast matcha poeder heb je alleen gekookt water nodig. Je kan ook theezakjes kopen met matcha thee poeder.
De klopper maakt het mogelijk om Matcha poeder, water en lucht te mengen tot een lekkere, schuimige thee, waardoor de aroma's en geuren vrijkomen in het schuim. Het gaat niet alleen maar om het oplossen van het poeder in water: het inbrengen van lucht is essentieel voor de ontwikkeling van de smaak.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Matcha is gezond
Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).
Ook wanneer je gewicht wil verliezen kan matcha je helpen. Het is laag in calorieën (want: bladgroente), maar stimuleert ook de stofwisseling en werkt vochtafdrijvend. Naast thee zetten van matcha kun je matcha poeder in nog veel meer gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in toetjes en smoothies.
Matcha heeft veel van dezelfde smaakkenmerken als gewone groene thee: een grasachtige smaak en een plantaardige smaak die gekenmerkt wordt door een beetje bitterheid en een vleugje zoetheid die aan de achterkant blijft hangen.
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.
Gebruik geen gewone garde om de matcha te kloppen. Met een bamboe klopper krijg je sneller en beter een mooi, stevige schuimlaag en dat komt de smaak van de thee ten goede.
Goede matcha kan je kopen in gespecialiseerde theewinkels of makkelijk online bij Joy of Matcha (www.joyofmatcha.com).