Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Die factoren vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.
Mensen met gezond overgewicht zouden naast hun lichaamsgewicht geen of weinig risicofactoren hebben voor het krijgen van hart- en vaatziekten en/of diabetes. Op de lange termijn ontwikkelen echter veel mensen toch deze risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloedsuikerspiegel.
Behalve risico's op hart- en vaatziekten, vergroot ernstig overgewicht de kans op suikerziekte, hoge bloeddruk, galstenen, versnelde slijtage van gewrichten, slaapademhalingsproblemen en verschillende kwaadaardige tumoren en daarmee de kans op sterfte.
Bij een BMI tussen de 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht. Heb je een BMI tussen de 25 en de 30, dan heb je overgewicht en neemt de kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten toe. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas.
Je hebt risico op ondergewicht bij een omtrek onder de 79 cm (voor mannen) of 68 cm (voor vrouwen). Gezond is tussen 79 en 94, of tussen 68 en 80. Tot 102 en 88 cm wijst op overgewicht, daarboven wijst op obesitas.
Uit een eerste grootschalige metastudie naar extreme obesitas, gepubliceerd in PLOS Medicine, blijkt dat extreme obesitas de levensduur nog meer bekort dan roken.
Sommige ziektes, zoals een langzaam werkende schildklier of het syndroom van Cushing, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Soms ontstaat obesitas door een foutje in een gen. Of is obesitas een kenmerk van een erfelijke ziekte, zoals het Prader-Willi syndroom of het Bardet-Biedl syndroom.
Dertig procent van de wereldbevolking kampt met overgewicht of obesitas. 2,2 miljard volwassenen en kinderen hebben gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Dat zijn er twee keer zoveel als in 1980.
Hier zie je een voorbeeld met het ideale gewicht van een persoon die 28 jaar oud is en 1m72 lang, afhankelijk van de lichaamsbouw. Lichaamstype “normaal”: [(172 – 100) + (28 / 10)] x 0,9 = 67,32. Het ideale gewicht is ongeveer 67 kilo.
Het probleem van de BMI
Vaak wordt dat met behulp van de Body Mass Index gedaan, het BMI. Die wordt berekend aan de hand van je lichaamsgewicht en je lengte. Een BMI van 18 tot 25 is gezond. Tot 30 heb je licht overgewicht, vanaf daar heet het gevaarlijk overgewicht.
Bij een BMI van 25 tot 30 spreken we van overgewicht. Boven de dertig wijst op obesitas. En als je BMI boven de 40 is, noemen we dat morbide obesitas: een ernstige vorm van overgewicht.
Voor volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder en gezonder eet. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je altijd af.
Blijft het extra gewicht hangen, of word je zelfs alleen nog maar zwaarder? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat je onbewust meer bent gaan eten. Ook is het mogelijk dat je aankomt als je meer bent gaan sporten. Je lichaam bouwt dan meer spierweefsel op, dat zwaarder is dan vet.
Phinney en Willett noemen — net als Taubes — niet enkel genen of veel eten, maar voornamelijk koolhydraten als de meest waarschijnlijke dikmakers in onze maatschappij. Dat zijn energierijke stoffen waaruit bijvoorbeeld niet alleen suiker, maar ook brood, aardappelen en pasta voornamelijk bestaan.
Wie overgewicht of obesitas heeft, kan net zo lang leven als een slanke, sportende senior. Die opzienbarende conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. De wetenschappers hebben de levensverwachting van bijna 6500 Nederlandse mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder onderzocht.
Antwoord: Het klopt dat er klachten zoals moeilijke stoelgang kunnen ontstaan. Nicotine zorgt voor een andere stofwisseling bij een roker. Wanneer iemand stopt met roken moet zijn stofwisseling weer zonder nicotine leren functioneren en kunnen er tijdelijk klachten ontstaan zoals obstipatie (verstopping).
Als je je kind een glas cola geeft, geef je het in feite een opgestoken sigaret. Het is namelijk nét zo slecht. Net als bij roken het geval is, merken we niet meteen wat van de schadelijke gevolgen in ons lichaam. Maar op langere termijn ondervinden we dit wel, met alle gevolgen van dien.
Die is van een vrouw van 175 cm. Neem je 175 – 100 dan hou je 75 kilo als bovengrens aan en ongeveer 18% van 75 is 13,5 kilo eraf als benedengrens. Zo mag deze vrouw dan tussen 61,5 en 75 kilo wegen.