In de meerderheid van de Europese landen (Ierland, Verenigd Koninkrijk, Canada, VS, Finland, Noorwegen, Vlaanderen, Frankrijk, Oostenrijk, België (Vlaanderen en Wallonië) is wettelijk sprake van 'thuisonderwijs'. Het geldt als gelijkwaardig alternatief voor schoolonderwijs waar alle ouders vrij voor kunnen kiezen.
In principe is thuisonderwijs in Nederland verboden. Het is in de wet opgenomen dat alle kinderen die leerplichtig zijn -dus vanaf 5 jaar- naar school moeten. Toch zijn er in Nederland zo'n 800 kinderen die thuis onderwezen worden.
Meestal is dat de ouder, maar het kan ook een docent of andere ouder zijn. Bij thuisonderwijs krijgen de kinderen in ieder geval de gewone schoolvakken gegeven, maar daarnaast is er ook aandacht voor samenwerken.
Er zijn tips genoeg voor de ouders die nu moeten lesgeven, maar het verschil is dat ouders de lijn van de school moeten volgen. Thuisonderwijs is vrij. Je vraagt het vóór het vijfde jaar van je kind aan en kan dan beginnen zoals het je goeddunkt. Een ouder moet daarna wel jaarlijks opnieuw toestemming vragen.
Laat weten dat u wilt helpen. Probeer rustig te blijven, ook als uw kind erg angstig of dwingend is. Laat merken dat u veel vertrouwen in uw kind heeft, zonder dat u dat steeds zegt. Bedenk samen met uw kind dingen die je kunt doen om je beter te voelen in spannende situaties.
Ongeoorloofd schoolverzuim
Bij aanhoudend verzuim is school verplicht dit te melden bij het Regionaal Bureau Leerrecht. U en uw kind krijgen vervolgens een oproep van een consulent leerrecht voor een gesprek. De consulent vraagt informatie op bij de school en gaat in gesprek met u en uw zoon of dochter.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Per jaar gemakkelijk 1000-2000 euro.
Als uw kind tussen 5 en 16 jaar is, moet het naar school. Alleen in bijzondere situaties kunt u vrijstelling krijgen van de leerplicht, bijvoorbeeld bij ziekte of een begrafenis. Dit vraagt u aan de schooldirecteur of de leerplichtambtenaar. Bij vrijstelling mag u uw kind thuishouden.
Zonder geldige reden of toestemming mag een ouder zijn of haar kind niet thuis houden van school. De Leerplichtwet zegt namelijk dat een kind dient te worden ingeschreven op een school en die school geregeld dient te bezoeken.
Meld je kind digitaal aan voor huisonderwijs via het Loket Huisonderwijs of maak gebruik van het formulier “Verklaring van huisonderwijs”. Onderteken dit formulier en bezorg die per post of e-mail. Een verklaring van huisonderwijs geldt voor 1 schooljaar, tot 31 augustus.
Ja, dat kan. Je hebt leerplicht, maar geen schoolplicht. Er zijn jongeren die thuis les krijgen en aan de leerplicht voldoen.
Particuliere B3-scholen
B3-scholen zijn niet door de overheid bekostigde scholen voor basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs. De leerplichtambtenaar heeft deze scholen – op advies van de Onderwijsinspectie – aanmerkt als 'school in de zin van artikel 1, onderdeel b, onder 3 van de Leerplichtwet 1969'.
Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek met de leerplichtambtenaar en het kan zelfs leiden tot stopzetten van je tegemoetkoming scholieren. Kortom. Ook al ben je 18, je mag niet spijbelen van school.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Elk kind is anders en heeft een andere ontwikkeling. Tellen is een vaardigheid die zich geleidelijk aan ontwikkelt, met vallen en opstaan. Gemiddeld leren kinderen tellen vanaf de leeftijd van 2 jaar, maar het is een proces dat duurt tot het kind 5 à 6 jaar is.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Leerlingen onder 16 jaar hebben een leerplicht. Zij moeten naar school. Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in.
Een aangename temperatuur in scholen ligt tussen 18 en 22°C. Vanaf 25°C neemt de behaaglijkheid af en wordt het prestatievermogen minder. Mensen kunnen dan ook last krijgen van hoofdpijn en benauwdheid. Dat is niet meer gezond, dus voldoet niet aan de Arbowet.
De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger.
Kinderen met schoolangst hebben last van hevige emotionele spanning voordat ze naar school moeten gaan; dit gaat vaak gepaard met driftbuien, lichamelijke klachten en depressie, niet met specifiek antisociaal gedrag. De ouders zijn er gewoonlijk van op de hoogte dat het kind te bang is om naar school te gaan.