Antwoord. Ja, waterschildpadden kunnen verdrinken, want ze ademen door longen, net als wij. Vissen hebben kieuwen, en kunnen dus onder water ademen, waterschildpadden kunnen dat niet. Maar ze kunnen heel goed zwemmen, en lang hun adem onder water inhouden, dus ze verdrinken bijna nooit!
Een waterschildpad blijkt een speciale tong te hebben waarmee hij zuurstof uit het water haalt. Sommige schildpadden leven vrijwel hun hele leven onder water.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Schildpadden produceren door hun formaat en eetlust heel wat afval, hou het aquarium daarom goed schoon. Je kunt voor het water een aquariumfilter gebruiken, zo blijft het water schoon. Zorg voor een aangename watertemperatuur, overdag mag dit tussen de 18 en 22 graden zijn; 's nachts tussen de 15 en 20 graden.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Met de hoeveelheid lucht in hun longen kunnen lederschildpadden hun maximale duikdiepte regelen. Lederschildpadden zijn onder de reptielen de diepste duikers. Ze gaan vaak honderden meters diep, met uitschieters tot wel 1250 meter.
Huisvesting. Waterschildpadden hebben veel ruimte nodig en dus is het belangrijk dat je een groot aquarium aanschaft. Twee volwassen schildpadden hebben een aquarium nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter en het water moet minimaal 40 centimeter diep zijn.
Schildpadden worden over het algemeen niet gezien als gevaarlijke dieren die mensen flink verwonden. Sommige schildpaddensoorten kunnen echter venijnig bijten en behoorlijke wonden veroorzaken. Schildpadden kunnen bovendien ziektes bij zich dragen die voor mensen gevaarlijk zijn.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
Nee, schildpadden kunnen absoluut niet buiten blijven leven. Dit komt omdat schildpadden niet in onze Nederlandse natuur voorkomen. Onze winters zijn veel te lang en te wisselvallig, ook zijn onze zomers veel te kort en natuurlijk ook weer veel te wisselvallig.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Een winterslaap die buiten wordt gehouden loopt meestal van midden oktober tot eind april. Binnen kan de winterslaap korter gehouden worden (begin november- begin maart). Wanneer de schildpad actiever wordt in de lente moet hij gebaad worden in lauw water. Hij moet beginnen eten binnen de 2 weken.
Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Als ze het rustig aan doen, kunnen ze zelfs uren beneden blijven. Het komt zelfs voor dat dikkopschildpadden of groene zeeschildpadden een winterslaap op de bodem van de zee houden. Ze gebruiken dan zo weinig energie, dat ze voldoende hebben aan de zuurstof die ze via hun mondholte in hun bloed opnemen.
Schildpadden zijn solitaire dieren en kun je het beste vooral als je ze in een (kleinere bak wilt houden) alleen houden. Ten tweede: Een schildpad kun je wel met vissen samen houden maar zoals Kevin al zei, de kans bestaat dat je schildpad een vis te pakken krijgt.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Concreet: voor het huisvesten van Ć©Ć©n waterschildpad die 30 cm lang wordt, heb je een aquarium met als minimumafmetingen 120 x 60 cm (lengte x breedte) nodig. Als je meerdere dieren hebt, dan moet je de aquariumgrootte aanpassen. De hoogte van het aquarium is minimum 50 cm.
Hij heeft de langste levensduur van alle dieren
Vandaag is Esmeralda, een schildpad die in de Seychellen leeft, 170 lentes oud!
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Gedrag. Een schildpad maakt geen geluid, wel kan hij een soort van sissend geluid maken als hij boos is. Ze kunnen soms boos reageren als je ze oppakt. Een schildpad die steeds heen en weer zwemt in zijn terrarium is niet gelukkig.
Een mannetje dat wil paren trommelt het vrouwtje met de nagels van zijn voorpoten op de kop en de nek. Sommige mannetjes bijten het vrouwtje daarbij.
Het gehoor
Schildpadden hebben een slecht gehoor, omdat ze aan de buitenkant geen oren hebben. Er zit gewoon een laagje huid over hun trommelvlies. Trillingen gaan via de achterpoten en het schild naar het oor. Hierdoor kunnen ze wel andere dieren, bijvoorbeeld vijanden of soortgenoten, aan horen komen.