Boulderen is de ultieme spiertraining voor je hele lichaam. Tijdens het beklimmen van een route worden je boven- en onderlichaam in gelijke mate belast. Je activeert hele spierketens: je armen, benen, buik en rug werken allemaal mee als je van de ene greep naar de andere gaat.
De meeste kracht tijdens het boulderen haal je namelijk uit je benen en uit je core om je lichaam in balans te houden. Top training dus ook voor precies die spieren! Je vingers worden ook wel goed onder handen genomen (snap je 'm), omdat ze goed grip moeten houden tijdens je route.
Voor maximale inspanning moet je ook voldoende uitgerust zijn. Een goede tijd van rust voor routes is 20/30 minuten en voor boulders is dat 3/5 minuten. Je lichaam herstelt sneller van een korte training. Het is daarom beter om drie keer in de week 2 uur te trainen dan één lange sessie van 5 uur te houden.
Er is geen minimum leeftijd om te komen boulderen, maar kinderen jonger dan 6 zijn waarschijnlijk te klein om de routes te kunnen klimmen. Per groep mogen er maximaal 4 kinderen onder de 12 bij ons komen boulderen. Begeleiding is noodzakelijk; per 2 kinderen moet er minimaal één volwassene aanwezig zijn.
Boulderen is gezond, doordat je het hele lichaam traint en alle spiergroepen gebruikt hiervoor. Zo wordt je hele lichaam rondom versterkt en je voorkomt eenzijdige belasting of houdingsproblemen.
Boulderen is makkelijk om te doen en tegenwoordig kun je in vrijwel iedere stad een indoor klimhal vinden waar je (onder begeleiding) een proefles kunt volgen. Er zijn verschillende routes waarbij je obstakels kunt tegenkomen waardoor je niet verder kunt.
Boulderen is het beklimmen van rotsblokken. Het is een explosieve sport die bestaat uit het klimmen van korte, moeilijke, routes. Hierdoor hoef je niet beveiligd te worden met touwen, aangezien je bij het klimmen slechts een viertal meter stijgt.
Boulderen bevordert kracht, coordinatie en lenigheid. Alle spieren in het lichaam worden aangesproken tijdens het boulderen. Tijdens een uur boulderen verbruikt een klimmer ca. 580 kcal.
Klimmen vraagt het tegenovergestelde van je, je kijkt namelijk veel omhoog. En daar zullen je nek, schouders en rug erg blij van worden. Je recht je rug weer en zo kan je postuur kan zich weer herstellen. Dat maakt klimmen een perfecte sport voor mensen die dagenlang zitten!
Kinderen kunnen vaak nog niet zelfstandig zekeren. Daarom vragen we dat kinderen niet alleen komen klimmen. Een ouder kan na een korte uitleg zekeren. Klimgordels zijn te koop in verschillende modellen en maten.
Om zelfstandig indoor te leren klimmen, is de opleiding KVB 1 (kort voor 'klimvaardigheidsbewijs 1') het vertrekpunt. Tijdens deze opleiding leer je alle technieken om veilig indoor toprope te klimmen en een andere klimmer te beveiligen. Toprope betekent dat het touw al in de route hangt.
De sport is extreem spannend en opwindend, maar helaas worden veel mensen ontmoedigd door de ogenschijnlijk gevaarlijke en ingewikkelde natuur van klimmen. Maar, als je het een kans geeft zal je snel merken dat dit niet het geval is, en dat de sport zo uitdagend of ontspannend kan zijn als je het zelf maakt.
Zo doe je het: Zoek een korte klim die ongeveer 2 minuten duurt om te beklimmen. Zorg dat je al voordat de klim begint aan een RPE van 7/8 rijdt. Klim 90 seconden door met dezelfde inspanning en rij de laatste 30 seconden zo snel als je kunt naar de top. Herhaal vier tot zes keer.
Iedereen kan boulderen, want er zijn routes - ook wel problemen genoemd - voor elk niveau. Van beginners tot topsporters, jong tot oud. Problemen worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad.
Dit maakt de sport erg laagdrempelig. Ook beginners kunnen zich uitstekend vermaken. Het principe van boulderen is erg simpel: sportschoenen aan en je kan zo aan de slag! En doordat het zo laagdrempelig is, kan een boulderwand ook gemakkelijk in een gymzaal worden toegepast.
Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen rotsblokken zijn boulderen we op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig.
Binnen-hoogte-klimzalen: dit kunnen gebouwen zijn die variëren van 6 tot 25 meter en meer hoog.
Nederland kent momenteel meer dan 35 boulderhallen. De meeste boulderhallen vind je in de provincies Zuid-Holland (10 hallen) en Noord-Holland (11 hallen). In de provincies Zeeland, Arnhem en Groningen vind je tot nu toe maar 1 boulderhal.
In beginsel kunnen kinderen van alle leeftijden klimmen en boulderen, mits er een voor het kind toereikende vorm van toezicht is. Hoe jonger het kind én hoe minder ervaren het kind, hoe groter de mate van toezicht moet zijn.
Je hebt geen speciale kleding nodig voor af en toe boulderen. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je 1 of 2 (of 3) setjes sportkleding aanschaffen die je altijd klaar hebt staan in de kast. Zo kun je binnen 1 minuut een setje in je tas doen en vertrekken naar de boulderhal.
Sportklimmen is voor iedereen
Iedereen kan klimmen, want klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters.