Alhoewel die krapte alle sectoren raakt, springt een aantal sectoren er in het bijzonder uit en dan gaat het onder andere om de zorg en hulpverlening, de horeca, hoveniersbedrijven, de kinderopvang, de techniek en de transportsector (inclusief op- en overslag).
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
De horeca kampt met een groot personeelstekort. En dat is niet alleen een Nederlands probleem, ook werkgevers in andere (vakantie-)landen in Europa zijn driftig op zoek naar personeel. Eerst de situatie in Nederland: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de horeca is de sector waar de meeste vacatures te vinden zijn.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
In sectoren als het onderwijs, de zorg, de techniek, de ICT en de financiële wereld is veel vraag naar personeel. Banen binnen deze sectoren worden veelal krapteberoepen genoemd. Denk hierbij aan functies als: verpleegkundige, leraar, elektromonteur, data analist en accountant.
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo'n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie.
In de economie maakt men onderscheid tussen 4 sectoren: de primaire sector, de secundaire sector, de tertiaire sector en de quartaire sector.
In sommige sectoren is de krappe arbeidsmarkt erg voelbaar. Denk bijvoorbeeld aan de techniek, het onderwijs of de zorg. De vraag naar technisch personeel, docenten en/of zorgpersoneel is de laatste maanden ontzettend gestegen.
De spanningsindicator van UWV berekent de krapte op de arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures af te zetten tegen het aantal WW'ers met een verstreken uitkeringsduur van minder dan 6 maanden. Hoe meer vacatures per WW'er, des te hoger de arbeidsmarktspanning.
Wel weten we ongeveer waar je de meeste en minste kansen hebt op een baan. Over het algemeen liggen de hoogste kansen op een baan bij de economische- en de technische sector. De laagste bij taal & cultuur en gedrag & maatschappij.
Dronepiloot, cognitief ecoloog, 3D‑printspecialist... Data-analist, seo-specialist, zonnepanelen installateur… Van deze banen had twintig jaar geleden nog niemand gehoord, maar ze zijn inmiddels niet meer weg te denken.
Carrièreswitch op latere leeftijd: de mogelijkheden
In principe heb je de volgende opties: Thuisstudie. Hierbij volg je een online thuisstudie, meestal in de avonden, om een mbo- of hbo-diploma te behalen. Er zijn volop thuisstudies om uit te kiezen en het is handig voor wanneer je nog fulltime werkt.
WELKE OPLEIDING? Met uitzondering van de EHBO-opleiding (welke geen beroep is), kunnen alle Opleidingen 2000 opleidingen vergoed worden door het UWV. Al onze opleidingen leiden op tot diploma's die je kans op een baan in de branche aanzienlijk vergroten.
De volgende beroepen bieden op dit moment minder goede kansen op werk: kappers. schoonheidsspecialisten en manicures. dierenverzorgers.