De kosten van één satelliet, inclusief lancering, lopen al gauw op tot honderden miljoenen euro's. Het bouwen van een satelliet, afhankelijk van de grootte, duurt gemiddeld 30 maanden. De levensduur kan variëren tussen de 12 en 15 jaar, afhankelijk van hoe snel de brandstof van de bijsturende raketjes op is.
Normaal gesproken is voor een cirkelvormige baan op een hoogte van 300 km boven het aardoppervlak een snelheid nodig van 7,8 km/s (28.000 km/h). Bij deze snelheid zal een satelliet een rondje om de aarde in 90 minuten afleggen.
Eenmaal deze satellieten niet meer operationeel zijn, kan ze men ze ofwel laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde of naar een speciale baan om de Aarde brengen. Beide opties worden algemeen aanzien als een 'kerkhof' voor satellieten.
Wil je 'm in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo'n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Een satelliet kan lang achtereen in dezelfde baan blijven dankzij het evenwicht tussen de aantrekkingskracht van de aarde en de centrifugale kracht. Omdat de omloopbaan buiten de atmosfeer ligt, is er geen luchtweerstand.
Het ISS suist met een vaartje van 27.600 kilometer per uur langs de hemel, op een hoogte van zo'n 400 kilometer. Eens per anderhalf uur voltooit hij een rondje om de aarde.
Er zijn 7500 satellieten in een baan om de aarde geplaatst. Daarvan zijn er op het moment nog 4300 in de ruimte. Slechts een derde (1200 satellieten) functioneert nog. Ruimtepuin met een minimale grootte van 10 centimeter is te volgen met radars vanaf de grond.
Hele wereld toegang tot internet
"Musk wil uiteindelijk een netwerk van 12.000 satellieten", vertelt Langbroek. Sinds 2019 zijn er meer dan 3.100 Starlink-satellieten gelanceerd. Daar zijn er nu ongeveer 2700 van in de ruimte.
De prijzen beginnen vanaf 12 tot ongeveer 20 euro voor een TV-abonnement. Voor een extra bedrag per maand kan je dit pakket ook uitbreiden waardoor je bijvoorbeeld ESPN kan ontvangen. Het kan zijn dat je de schotel in bruikleen ontvangt wanneer je een abonnement afsluit.
Het idee is dat de satellieten van Starlink u met het internet kunnen verbinden. Starlink belooft "breedbandinternet met hoge snelheid te leveren op plaatsen waar de toegang onbetrouwbaar of volledig onbeschikbaar is". Momenteel werkt het alleen voor huizen en is het niet mobiel, maar dat komt nog.
Een satelliet kan in een geostationaire of niet geostationaire baan om de aarde worden gebracht. Een geostationair geplaatste satelliet "hangt" op een hoogte van ongeveer 36.000 km op een vast punt boven de evenaar.
De satellieten zitten op verschillende hoogtes
De laagste satellieten zitten op 160 kilometer hoogte. Alle ruimte die hier tussen zit kan gebruikt worden voor satellieten, en satellieten die op verschillende hoogtes zitten kunnen niet met elkaar botsen.
Eigenlijk zijn alle satellieten verschillend van elkaar, maar er zijn ook overeenkomsten: Satellieten zijn ongeveer net zo groot als een stadsbus. Satellieten hebben grote zonnepanelen. Die gebruiken ze om stroom op te wekken.
De 1e Nederlandse militaire satelliet is vandaag met succes gelanceerd. De nanosatelliet BRIK II is door het bedrijf Virgin Orbit in een baan om de aarde gebracht. BRIK II is een experimenteel project van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie betreedt hiermee het ruimtedomein.
En dat biedt ook zakelijke kansen voor buitenlandse bedrijven. Van de 104 satellieten die in één keer de lucht ingingen, waren er bijvoorbeeld meer dan 90 gemaakt door enkele bedrijven uit de Verenigde Staten en drie door het Nederlandse bedrijf ISIS.
De meeste satellieten worden in een baan om de aarde gebracht met behulp van een lanceerraket, zoals de Europese Ariane-raket. Een andere manier om satellieten in de ruimte te brengen, is ze aan boord van een Space Shuttle mee te nemen en in de ruimte uit te zetten. Dat is bijvoorbeeld met de Hubble telescoop gebeurd.
Hogere kwaliteit signaal via schotel
TV en internet via de satelliet bieden een hogere kwaliteit, oftewel een beter uitzendsignaal, tegen een lagere prijs dan de kabel. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen beide diensten en dus een groot voordeel van satelliet televisie versus kabel televisie.
Geen probleem! Ook via de Canal Digitaal TV App kan je draadloos televisie kijken. Je kijkt dan onderweg waar je maar wilt naar al je favoriete tv-programma's via je telefoon, tablet of laptop. Zelfs binnen de EU gebruik je de app op 5 apparaten en kijk je op 2 tegelijk!
De Canal Digitaal TV kosten zijn ook erg aantrekkelijk: u betaalt slechts 14,95 euro per maand en kunt elke maand opzeggen. U heeft geen duur alles in 1 abonnement nodig, alleen 4G of internet via Wifi.
Nederland. Een ontvanger van Starlink kost in Nederland nu 639 euro. De oude prijs vorig jaar was 499 euro. Het tarief van het maandelijkse abonnement is in Nederland nog niet veranderd.
Satellietinternetprovider Starlink verlaagt de prijzen van het abonnement in Nederland en België. Klanten in Nederland betalen nu 85 euro en in België rekenen klanten 80 euro af per maand. Dat was 99 euro per maand in beide landen.
De eigenaar van Tesla en SpaceX heeft volgens de wereldranglijst van Forbes met de rijkste mensen momenteel een vermogen van 300 miljard dollar (275 miljard euro). CNN concludeert op basis van die gegevens dat Musk zelfs de rijkste man ooit is. Zijn vermogen schommelt, omdat een groot deel ervan uit aandelen bestaat.
SpaceX heeft zijn grootste satelliet ooit de ruimte in geschoten. De satelliet is van het Spaanse Hispasat. Met behulp van de nieuwe satelliet wil Hispasat zijn breedbandaanbod in Europa en Noordwest-Afrika uitbreiden, meldt CNBC.
Satellieten die laag rond de aarde cirkelen, zijn maar kort te zien: tot ongeveer 45 minuten na zonsondergang en 45 minuten voor zonsopkomst. Om dezelfde reden dat we de maan kunnen zien: ze reflecteren zonlicht. Overdag is het te licht om ze te zien en 's nachts houdt de schaduw van de aarde het zonlicht tegen.
Omdat de satelliet slechts zichtbaar is doordat hij het zonlicht weerkaatst, mag hij zich niet in de schaduwkegel van de aarde bevinden. De lichtstralen die worden weerkaatst door de satelliet, moeten voldoende helder zijn om te worden opgemerkt met het gebruikte waarnemingsinstrument.