Elstar – ideale handappel (vanaf oktober) Elstar is door zijn formaat, schil en smaak een ideale handappel. Je eet hem gewoon uit 't vuistje, zo is hij op z'n best. Hij heeft een mooie geelrode kleur, het resultaat van een kruising tussen Golden Delicious en Ingrid Marie.
Het is de laatste.” Volgens Van der Meijs doen andere appels onder voor de echte Elstar. ,,Anders appels zoals de Jonagold zijn net wat zoeter, minder lekker.
Welke appel je het best uit de hand eet, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Hou je van zoet? Ga dan voor Jonagold, Pink Lady, Golden Delicous of Royal Gala.
Beste appels voor hete bliksem
De beste hete bliksem maak je met een mix van zachtzure en aromatische appels die tot moes koken, zoals de Goudreinet, en zoete stoofappels zoals Dijkmanszoet en Zoete Ermgaard. De zoete stoofappels maken het gerecht wat lichter, en de Goudreinet wat frisser.
De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. De appel is friszoet, sappig en de bite neigt naar krokant. Wil je een appelcake met een goede bite? Dan is de Elstar de juiste keuze.
Welke appels gebruik je voor appelmoes? De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Topaz. Topaz is heerlijke vaste, frisse, sappige appel. Qua uiterlijk lijkt de Topaz een beetje op de Elstar: hij heeft ook een donkerrode blos op zijn geelgroene wangen. Wat de soort zo bijzonder maakt, is dat Topaz bijna nooit last van ziektes heeft.
De vijf soorten appels die zorgen voor de lekkerste appeltaart zijn: Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smith en Cox Orange. Bij het maken van een appeltaart is het namelijk belangrijk dat de appel niet te vochtig is, zodat de appel zijn stevigheid behoudt na het bakken.
Twee bestanddelen van appels die van belang lijken voor onze gezondheid zijn flavonoïden en fenolen – en de hoeveelheid daarvan kan per appelsoort flink variëren. Onder de gezondste appelsoorten bevinden zich Fuji, Red Delicious, Northern Spy, Gala, Honeycrisp en Granny Smith.
Volgens De Koning kan de Elstar niet zo lang bewaard worden als sommige andere appels. Daardoor heeft het geen zin om meer Elstar-appelbomen te planten om de periode in juni, juli en augustus te overbruggen. We zullen dus vooral even geduld moeten hebben voor we weer van onze favoriete appel kunnen genieten.
Elstar is een stevige en sappige appel, geelgroen van kleur met een rode blos. De smaak is fris en heerlijk zoet. Juist daarom is deze appel bij veel mensen geliefd. Elstar appels komen oorspronkelijk uit Nederland, uit het dorpje Elst waar de appel naar vernoemd is.
Appeltaart topper Elstar
De Elstar is misschien wel het bekendste appelsoort van Nederland. Deze appel is zeer geschikt om mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in de appeltaart. Deze stevige appel heeft een zachtzure tot zoete smaak: de perfecte appel om mee te bakken!
De Pink Lady® is ontstaan door een natuurlijke kruising tussen de variëteiten: Golden Delicious en Lady Williams. De appel heeft een hoog model.
Waarom zijn Pink Lady® appels vaak duurder dan andere appels ? Pink Lady® vraagt een grotere investering van de fruittelers dan andere variëteiten wat betreft de tijd en opleiding van het personeel. Pink Lady® is de eerste appel die in bloei staat en de laatste die wordt geoogst.
Appelbomen hebben veel baat bij een goede vruchtdunning.Vooral handappels en appelrassen die last hebben van beurtjaren geven smakelijkere en mooiere appels na het dunnen. Bewaarappels kunnen met minder dunning toe. Hoeveel je moet dunnen hangt van meerdere factoren af.
De jonagold lijkt als het gaat om smaak veel op de elstar, maar de jonagold is iets zachter en laat meer vocht los. De jonagold appel is perfect in een appeltaart gemaakt met cake. De cake blijft mooi zacht door het sap en de appel, maar de appel blijft wel lekker stevig waardoor hij een lekkere bite geeft.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept.
De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem. Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten.
De appel moet niet te sappig zijn. Wanneer je een sappige appel gebruikt in een appelcake, zakt de cake in en wordt deze vochtig of klef. En dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor een stevige en zoetzure appel, zoals de Jonagold, Elstar of Goudreinet.
Wanneer in het seizoen. De herkomst van het ras Pink Lady vindt zijn oorsprong in Australië.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat. Een leuk zelfgemaakt label er op met de datum van het maken is wel handig!