Energie wordt verbruikt tijdens het verrichten van lichamelijk werk. De meeste energie wordt gebruikt zonder dat men dit weet. Deze energie is nodig om in leven te blijven. Het lichaam gebruikt energie bijvoorbeeld om het bloed rond te pompen en het lichaam op temperatuur te houden.
Het merendeel van de energie die je opneemt via voeding, verbruikt je lichaam in rust. Ook wanneer je bijvoorbeeld slaapt of in de zetel zit, verbruik je energie: je hart dat klopt, je ademhaling en spijsvertering die werken en je lichaam dat zijn temperatuur rond 37 °C houdt.
Die energie is nodig voor allerlei lichaamsprocessen en om te bewegen. Kinderen gebruiken ook veel energie om te groeien. Als alle energie die via voeding binnenkomt ook weer wordt gebruikt, is het lichaam in energiebalans. Als er meer energie binnenkomt dan dat het lichaam gebruikt, blijft er energie “over”.
Als je minder energie gebruikt dan je binnenkrijgt, houd je energie over.Je lichaam slaat dit dan op als vet.Als dit gedurende lange tijd gebeurt, kun je zwaarder worden. Dit kan gebeuren wanneer je vaak voor calorierijke voeding kiest, zoals fastfood.
Energie krijgt u binnen door eten en drinken. Energie is nodig om te kunnen bewegen, te denken, te werken en het lichaam warm te houden. Energie krijgt u voornamelijk binnen via de vetten en de koolhydraten in de voeding. Eiwitten leveren ook energie en zijn de bouwstenen voor het lichaam.
Verse groenten en fruit eten is de beste manier om alles uit je dag te halen. Zo krijg je veel vezels én voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Groenten en fruit zijn gezond, geven je langdurige energie en een verzadigd gevoel.
Wanneer je gedurende de dag weinig energie hebt, doet dat iets met je. Je zit slecht in je vel, verliest snel je concentratie en bent prikkelbaar.Daarnaast neem je minder goed beslissingen en is je creativiteit ver te zoeken. Tijd om er wat aan te doen, maar niet voordat je weet wat de oorzaak is.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren.Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
In bijna alle lichaamscellen zijn mitochondriën te vinden. Het zijn de energiefabrieken van de cel. Eén van hun functies is het maken van energie. Ons lichaam heeft deze energie nodig om goed te functioneren.
Je hersenen zijn het meest vette orgaan van je lichaam en bevat minstens 60% vet. Je hersenen vormen 2% van je lichaamsgewicht, maar gebruikt 25% van de energie!
Er bestaan verschillende soorten energie. We maken onderscheid tussen de energiesoorten groene energie en grijze energie. Groene energie wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en daarmee niet duurzaam en milieuvriendelijk is.
De basis voor een hoog energieniveau bestaat uit voldoende water drinken, gezond eten, goed slapen, bewegen en sociaal zijn. Je voedingspatroon is erg belangrijk als je meer energie wilt krijgen.
Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Herseninspanning kost energie
Zo'n twintig procent van de calorieën die je lichaam in rust verbruikt (gemiddeld zo'n 1500 calorieën) valt op conto van de hersenen te schrijven. Dat komt neer op zo'n driehonderd calorieën per dag, ofwel 12,5 calorieën per uur.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Alcohol of cafeïnehoudende producten, zoals koffie, zwarte thee, cola, en chocolade, belemmeren je slaap. En vergeet ook vooral de energiedrankjes niet. Ze bevatten veel suiker cafeïne en hebben daarom een oppeppend effect. Er zijn ook voedingsstoffen die de slaap bevorderen, zoals volkoren.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Eiwitrijk voedsel
Voedsel met veel eiwitten helpt je kracht op te bouwen en je activiteit geleidelijk te verhogen. Je kunt niet fout gaan met zalm, tonijn, of makreel. Ze zijn rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren die helpen bij het bestrijden van infecties en ontstekingen.