Bij een opgelopen achterstand op de hypotheek heeft de bank in beginsel het recht van parate executie om het huis te verkopen. Een bank mag niet overgaan tot executieverkoop van het huis wanneer dit misbruik van recht oplevert.
Als de bank het huis gaat verkopen dan komt er een veiling (zoals bijvoorbeeld via VeilingBiljet). Deze veiling wordt altijd op een toegankelijke website geplaatst. Tussen het moment van bekendmaken en de veiling zelf moet altijd 30 dagen zitten.
Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.
Gedwongen verkoop woning
Een gedwongen verkoop van een huis gebeurt niet zomaar. Daar gaat een lange periode van de hypotheek niet kunnen betalen aan vooraf. Waarschijnlijk heeft u ook zelf uw woning al wel te koop gezet, maar krijgt u hem niet verkocht voor een prijs die ervoor zorgt dat uw hypotheek wordt afgelost.
Wanneer de woning via de veiling wordt aangeboden en de opbrengsten met de executieverkoop lager zijn dan de hoogte van je hypotheek dan kom je met een restschuld te zitten. Via een executieveiling wordt een woning namelijk al gauw tegen een aanzienlijk lagere prijs verkocht dan de werkelijke waarde van de woning.
- Je ontvangt een herinnering met daarin een bepaalde termijn waarin je de betaling moet voldoen. Dit zijn meestal 30 dagen. - Wanneer je na de termijn nog niet hebt betaald, ontvang je een aanmaning. Het kan voorkomen dat de hypotheekaanbieder hiervoor kosten in rekening brengt.
Jouw huis verkopen via een veiling. Een veiling voor je huis is een een goede keuze. Zoals gezegd, de veiling biedt meer transparantie dan bij een gewone verkoop. Bij Bieden en Wonen ben je daarnaast ook zeker van een makelaar die de regio waar jij je huis verkoopt goed kent.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
De koper kiest de notaris meestal. Maar een notaris die voor de koper goedkoop is, kan voor de verkoper nog wel eens duurder uitvallen.
Bij een onderhandse verkoop komen verkoper en koper onderling tot overeenstemming over de verkoop van een onroerend goed zoals een woning of bedrijfspand. Dit gebeurt doorgaans via bemiddeling van een notaris of vastgoedmakelaar.
U krijgt als bewoner een levenslang woonrecht, ongeacht hoe oud u wordt en u betaalt nooit huur. Als de verkoopovereenkomst op twee namen wordt afgesloten, dan ontvangen beide bewoners een levenslang woonrecht. Dit betekent dat als een van de twee overlijdt, de ander kan blijven wonen.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.
Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Hoe werkt het aflossen van je hypotheek bij verkoop woning
Bij verkoop van je woning mag je in de meeste gevallen je hypothecaire lening kosteloos aflossen. De notaris vraagt bij ons de aflosnota op en regelt het doorhalen van je Rabobank Hypotheek bij het Kadaster. Dit wordt ook wel royeren genoemd.
Goed nieuws: als je een woning met overwaarde verkoopt, dan hoef je over die overwaarde geen belasting te betalen.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen.
Makelaarskosten
Meestal is dit een percentage van de opbrengst van de verkoop van je huis. Deze kosten worden ook wel courtage genoemd. Wat de hoogte van de courtage is, verschilt per makelaar, maar het ligt vaak tussen de 1,5 – 2% van de verkoopwaarde van je huis.
Voor het doorhalen van een hypotheek bij verkoop rekent de, door de koper gekozen, notaris ook kosten. Deze zijn voor rekening van de verkoper. De koper van het huis is vrij in zijn keuze voor een notaris.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Als uw ex de hypotheek niet kan overnemen omdat er niet genoeg inkomen is, en u ook niet, moet de woning verkocht worden. Is er bij één van u beiden wel genoeg inkomen, dan kan de hypotheek op één naam gezet worden. Zodra de bank dat geregeld heeft kan de ander niet meer aangesproken worden voor de betalingen.
U neemt best onmiddellijk contact met ons om een regeling te treffen tot betaling van uw schuld en een openbare verkoop van uw goederen alsnog tegen te houden. Een beslag kan bewarend of uitvoerend zijn. Bij een bewarend beslag kan u uw inboedel nog gebruiken, maar mag u niets verkopen of wegschenken.
Bij een executieveiling van een object moeten de veilingvoorwaarden tenminste dertig dagen vóór de veilingdatum worden gepubliceerd op een website die door de veilende notaris wordt bepaald.
Heeft u wel eens overwogen een woning te kopen op een veiling? Op www.veilingbiljet.nl ziet u per adres, postcode of plaats welke huizen worden geveild. De verkoop op een veiling loopt anders dan een 'gewone' verkoop.