De meeste lichtreceptoren in insectenogen zijn gevoelig voor ultraviolet, blauw of groen, maar er zijn grote onderlinge verschillen. ' Insecten kregen hun kleurenzicht al voordat er bloemen bestonden. 'De pigmenten van bloemen lijken door evolutie afgestemd te zijn op het zicht van bestuivers.
Mensen zien het kortgolvende ultraviolet niet, bijen wel. Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder.
Onze honingbij kan grotendeels hetzelfde kleurenspectrum zien als wij, maar er is net een verschuiving waardoor de bij ultraviolet kan zien (en wij niet), en wij rood kunnen zien (en de bij niet).
Vogels, reptielen, amfibieën en vissen zien mogelijk kleuren waar wij ons geen voorstelling bij kunnen maken. Dat zeggen onderzoekers die experimenten hebben gedaan met wilde kolibries waaruit blijkt dat zij vijf zogeheten 'niet-spectrale kleuren' kunnen zien.
Daag een vreemde hond nooit uit
Kijk een vreemde hond nooit recht in de ogen, want daarmee daag je hem uit. Het niet recht aankijken, is een effectieve non-verbale vorm van communicatie om een toch al gestreste, angstige of agressieve hond niet verder over de rooie te jagen.
Want zodra muggen de geur van een potentieel slachtoffer oppikken, blijken ze naar specifieke kleuren te vliegen, zoals rood, oranje, zwart en cyaan (terwijl ze ondertussen kleuren als blauw, wit, groen en paars compleet negeren).
“Mijten en insecten kunnen geen rood licht zien. Als je dan bij weinig daglicht LED-lampen aanschakelt met veel rood, werken natuurlijke vijanden eigenlijk in de schemering.
Vliegen zien kleur, maar niet alle kleuren die wij mensen zien. Vliegen hebben namelijk maar twee kegeltjes (kleursensoren). Dit zijn de kegeltjes voor blauw en geel. Als gevolg hiervan zien deze insecten rood, oranje en bijbehorende varianten niet tot nauwelijks.
Kleuren zien
De meeste insecten zien kleur. Toch zien insecten de wereld niet zoals wij. Veel insecten zien namelijk UV-licht, terwijl dat voor ons onzichtbaar is. Bij sommige bloemen die voor ons helemaal geel zijn, zien insecten een vlek in het midden die wij dus niet kunnen zien.
Wespen kunnen namelijk helemaal niet goed zien. Ze nemen alleen vage kleurvlakken en ultraviolet licht waar. Maar de beestjes kunnen geen ogen onderscheiden en zullen van jouw 'dodelijke' blik dus niets merken.
Hommels zien net zoals andere bijen kleuren anders dan de mens. Ze zien geen rode kleuren, maar wel de kleuren in het ultraviolette deel van het licht (uv-licht). Veelal weerkaatsen de zogenaamde honingmerken in bloemen uv-licht, waardoor ze voor hommels goed zichtbaar zijn.
De blauwborst heeft een prachtige blauwe borst en af en toe kom je een plant tegen met blauwe bloemen, maar dat zijn uitzonderingen. Hoe kan dat? Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur. Een blauwe kleurstof die in planten voorkomt is anthocyanine.
Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Toch kunnen bijen goed zien. 'Ze hebben twee grote ogen aan de zijkant van hun kop,' vertelt Biesmeijer. 'En ze hebben ook nog drie kleine oogjes bovenop hun kop. Dat zijn deze kleine puntjes.
De ultraviolette stralen worden door mensen waargenomen als blauw licht. Insecten zijn zeer gevoelig voor ultraviolette stralen, ze komen daarop af en worden vervolgens door de hoogspanning gedood.
Dus orka's en zebra's zijn zwart-wit om het patroon ven hun verschijning te doorbreken.
Uv-licht. Vooral de huisvlieg komt graaf af op Uv-licht. Vanuit de natuur heeft het licht een enorme aantrekkingskracht op vliegen en insecten. De ogen van de vlieg zijn erg gevoelig voor het licht.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine. Ook hemocyanine is een eiwit maar heeft een verschillend metaal gebonden.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars. We nemen deze kleur waar omdat deze onze kegeltjes voor rood en blauw tegelijk prikkelt.