Een aantal chemomedicijnen kunnen 5 à 10 dagen na de kuur een pijnlijke mondontsteking veroorzaken. Eten en drinken is daardoor soms heel pijnlijk. Om ontstekingsproblemen te voorkomen, raden we aan om: vóór de start van de chemo naar de tandarts te gaan om eventuele tandplak of gaatjes te laten behandelen.
In de dagen na je chemokuur verlaten de afvalstoffen van de cytostatica je lichaam. Dat gebeurt bijvoorbeeld via je ontlasting, urine, zweet en braaksel. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per chemo en kan variëren van 1 dag tot soms wel een week.
Na de toediening van chemotherapie kunt u last krijgen van een grieperig gevoel met hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en koorts. Dat kan wijzen op een normale reactie van uw lichaam op de toegediende geneesmiddelen. Bij sommige producten komt dit vaker voor dan bij andere.
Moe tijdens of na je behandeling
Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. De vermoeidheid kan je overvallen en kan er zijn zonder dat je iets gedaan hebt. De vermoeidheid kan maanden of soms zelfs jaren duren.
Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Deze bijwerkingen van chemotherapie komen veel voor:
vermoeidheid. minder goede conditie. misselijkheid en overgeven. haaruitval.
Vermoeidheid door chemotherapie voelt anders dan gewone vermoeidheid en kan je plotseling overvallen. Je lichaam voelt dan zwaar als lood en je hebt niet altijd fut om dingen te ondernemen. Dit kan heel vervelend zijn. Het heeft ook invloed op je stemming, relatie en sociale contacten, en ook op je werk.
U hoeft lichamelijk contact met uw naasten niet te vermijden. Een hand geven aan bezoek is geen bezwaar. Knuffelen of het geven van een zoen is niet schadelijk. Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Chemotherapie wordt op regelmatige tijdstippen toegediend. Daarna volgt een rustperiode van 3 à 4 weken. Dit is een cyclus. Een behandeling bestaat uit een aantal van deze cycli, meestal 4 tot 6.
Het hangt af van je conditie vóór de behandeling, je leeftijd en of je andere ziekten hebt. Natuurlijk speelt ook mee welk soort chemotherapie je hebt gekregen. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere. Je kunt niet alles tegelijk.
Chemotherapie kan schade geven, maar de vraag is óf alle breinschade van de chemo komt. Ook de kanker zelf, stress en vermoeidheid kunnen leiden tot veranderingen in leren, onthouden en concentreren. Als je erg moe of gestrest bent, ben je minder scherp, onthoud je minder goed en kun je niet op woorden komen.
Zo kan bijvoorbeeld chemotherapie uw eetlust wegnemen, waardoor u minder gaat eten. Ook is het mogelijk dat u bij het eten al snel een vol gevoel krijgt. Minder trek in de maaltijd kan tevens ontstaan doordat uw voedselinname door de tumor wordt belemmerd. Dit komt voor bij kanker in de mond, slokdarm, maag of darmen.
Gevolgen op lange termijn
Onvruchtbaarheid. Hartfalen. Geheugen- en concentratiestoornissen (chemobrein)Neuropathie aan handen en voeten.
Als de vloer of de vloerbedekking besmet is geraakt met braaksel, urine of andere lichaamsvloeistoffen kunt u deze ook schoonmaken met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger. We adviseren om de wc-borstel na de eerste week van de behandeling te reinigen met een gewone zeepoplossing, zoals een allesreiniger.
Raadpleeg een diëtist en een fysiotherapeut om je te helpen bij het afvallen. Eet minder en/of anders en beweeg meer zodat je meer energie verbruikt dan je inneemt.Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding en kies een vorm van beweging die goed bij je past.
Maatregelen thuis na chemotherapie
Binnen die tijd wordt de chemotherapie door uw lichaam afgebroken en verlaat in kleine hoeveelheden uw lichaam via uw uitscheidingsproducten urine, ontlasting,braaksel, speeksel, wondvocht, zweet, spermavocht, vaginavocht. Chemotherapie kan schadelijk zijn voor gezonde mensen.
Uit onderzoek blijkt dat de tumor bij 80% van de patiënten kleiner wordt door chemotherapie en soms zelf helemaal verdwijnt. Helaas komt de tumor vaak terug. Na twee kuren wordt het resultaat van de chemotherapie gemeten met een CT-scan.
Na een behandeling met cytostatica kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht.Dit kan onder andere leiden tot ongewenste verkleuringen van de huid. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een goede beschermingsfactor te gebruiken. Bedek uw hoofd in de zon wanneer u tijdelijk kaal bent.
Werk je door tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. Mocht je willen doorwerken, dan hoeft dat niet altijd op de oude manier. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (voor een deel) te kunnen blijven werken.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Sommige soorten chemotherapie kunnen (tijdelijk) beschadigingen aan de zenuwuiteinden veroorzaken, dit kan gepaard gaan met pijnklachten. Dit is neuropatische pijn.In medische termen: chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) genoemd.
U kunt wel gebruik maken van sinaasappels, mandarijnen, citroenen en het sap van deze vruchten gewoon eten en drinken voor, tijdens en na de chemotherapie. De oncologieverpleegkundige informeert u welke chemotherapie u krijgt.
Voor of na de operatie
Het voordeel van chemotherapie vóór de operatie is dat de therapie de tumor kleiner kan maken. Dit kan ervoor zorgen dat de plastisch chirurg de borstsparende operatie beter kan uitvoeren.
Mensen ervaren aan het begin van een chemokuur of doelgerichte behandeling de meeste smaak- en reukveranderingen. Bij een nieuwe kuur gebeurt dat opnieuw en ervaren zij vaak nog meer verandering van smaak en reuk. Sommige mensen hebben nog jaren na behandeling last, bijvoorbeeld dat men minder bitter proeft.