De laagste Belgische temperatuur dateert van 20 januari 1940 en staat op naam van Rochefort. Berekoud was het toen: MIN 30,1 graden. In Ukkel werd de laagste minimumtemperatuur sinds het begin van de waarnemingen in 1833 gemeten op 25 januari 1881.
Records Benelux: België: 41,8°C op 25 juli 2019 in Begijnendijk. Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
De koudste plek van België ligt voortaan in Gent. Dat was tenminste enkele maanden geleden het geval, toen wetenschappers van de Universiteit Gent erin slaagden om enkele tienduizenden atomen af te koelen tot vlak boven het absolute nulpunt (-273 graden Celsius).
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.
Koudegolf 1942
De laatste dagen van die koudegolf werden records gevestigd. Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten.
Overal in België worden zeer lage minima geregistreerd: –26,5°C in Vielsalm; –23,2°C in Rochefort; –22,5°C in Stavelot; –18,8°C in Gembloers en –18,3°C in Bree. Ook de twee volgende dagen zal de temperatuur nog onder –25°C dalen in Vielsalm (–26,0°C en –25,3°C).
Dat het in Spanje op dit moment koud is, wisten we al, maar de temperatuur van -34,1 graden die gisterochtend door het op 2305 meter hoogte gelegen officiële meetstation van Clot de la Llanca in Catalonië werd gemeten is zelfs de laagst gemeten temperatuur ooit in Spanje.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar.
Met een gemiddelde temperatuur (december, januari, februari) van -3,0 graden in De Bilt was de winter van 1962-1963 de koudste winter sinds het begin van de metingen in 1901.
De winters waren vroeger veel kouder dan nu. Een Elfstedentocht kwam vroeger nog vaak voor, maar tegenwoordig kunnen we er alleen nog over dromen. De winters zijn steeds minder streng en duren ook steeds minder lang. De echte winter lijkt steeds meer plaats te maken voor de herfst.
De koudste winter gaan we niet voorbijsteken: 71 dagen op rij onder nul en een dichtgevroren Noordzee. We zitten in een stevige winterprik, maar die valt in het niets bij wat ons land in de winter van 1962/1963 doorstond. 71 dagen en nachten raakte het kwik niet boven het vriespunt.
Vandaag 80 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 °C.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
1. Libië Het record van de hoogste temperatuur was in Libië. Daar werd het op 1922 57,8 graden!
Córdoba heeft officieel een mediterraan klimaat, maar ondervindt veel invloed van een landklimaat en zeeklimaat. Het is de heetste stad van Spanje, op Úbeda na. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet: elk jaar stijgt de temperatuur regelmatig boven 40 °C.
In Malaga heb je nog net wat meer kans op zon en mooi weer, het ligt niet voor niets aan het uiteinde van de Costa del Sol. Maar het scheelt niet veel in temperatuur. En in de winter heb je statistisch gezien zelfs meer kans op regen in Malaga. Ondanks dat het dan 1 of 2 graden warmer is dan in Valencia.
Extreem winters weer
Zo is het kouderecord voor Spanje tot twee keer toe verscherpt. Op 6 januari 2021 werd door het op 2305 meter hoogte gelegen officiële meetstation van Clot de la Llanca in Catalonië een laagste temperatuur van -34,1 graden gemeten.
In Nederland werd op 27 januari 1942 de koudste temperatuur ooit gemeten. Die dag werd het in Winterswijk -27,4 °C. Net als bij het absolute nulpunt is er volgens de huidige natuurkundige theorieën ook een bovengrens aan de temperatuur. Dat is ongeveer 142 miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen °C.
Het menselijk lichaam blijft in balans bij een temperatuur van ongeveer 37 graden. Daalt deze temperatuur meer dan een halve graad, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. In dit artikel leest u hoe u als werkgever een (te) koude werkplek voor uw medewerkers kunt voorkomen.
Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koud begin van de winter, eindigt de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal. Daarmee is het de 10e zachte winter op rij, een verscherping van het record dat vorig jaar werd gezet.
Aan de andere kant is de lat vrij hoog gelegd: pas bij een koudegetal boven de 300 mogen we van een “strenge” winter spreken. Dat zijn er dus drie: 1942, 1947 en 1963. Een winter met H > 160 mag het predicaat “zeer koud” dragen. Hiervan zijn er zes, met de laatste in 1985.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.