Leem, meestal fluviatiel, wordt sinds de oudheid gebruikt voor het vervaardigen van aardewerk en met name majolica. In de natuur komt leem in verschillende kleuren voor, er bestaat rode en witte leem. Van leem gemaakt aardewerk wordt geglazuurd met lood- of tinglazuur.
Met leemstuc bedoelen we basisleem. Basisleem is bruin of rood van kleur. Het bestaat uit klei, silt en zand. Nadat het gedolven is wordt er meestal enkel nog zand toegevoegd om een voor stucwerken optimaal mengsel te verkrijgen.
Leem bestaat uit korrelig afbraakmateriaal van gesteenten net als grind en zand. Leem kan door wind, rivieren en ijs worden afgezet. De kleuren variëren van wit tot rood en soms ook wel blauwachtig van kleur.
De tweede grondsoort is leemgrond. Deze grond is te herkennen aan de geelrode kleur en is iets fijner en compacter dan zand, waardoor water en voedingsstoffen beter vast gehouden kunnen worden.
Wat is het verschil tussen leem en klei? Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
Werking en eigenschappen van groene leem
zuigt de gifstoffen uit het lichaam op en geeft mineralen af, zowel inwendig als uitwendig. stimuleert de doorstroming van het bloed en activeert de heropbouw van de rode bloedlichaampjes. remt bacteriologische activiteiten. neemt geur en uitscheidingen van de huid op.
In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet. Bovendien is Leemstuc in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, damp doorlatend, antistatisch, schimmelwerend, En natuurlijk supermooi !…
Leemverf bestaat voornamelijk uit leem, water, krijt, zand en zetmeel. Pigmenten uit delfstoffen en oxiden geven de verf kleur. Daarnaast staat leemverf bekend om de sfeervolle aardetinten. De verf draagt bij aan een gezonder leefklimaat door onder andere de ademende werking.
Draagkracht. Slappen lagen zoals klei, veen en leem hebben geen of zeer beperkte draagkracht. Zandlagen die dik genoeg zijn hebben dat wel. Daarop kan worden gefundeerd.
Leem is overal verkrijgbaar. Indien je in het zuiden woont of op de veluwe kun je het bij ieder grondboer krijgen/kopen. Eventueel zelf opgraven in een bouwput.
De kosten van leemstuc per m2 variëren tussen de 40 en 70 euro per m2 afhankelijk van welke soort afwerking u kiest.
Het droogt per dag c.a. 1mm dikte(*). En dat is ook een van de redenen dat niet iedere vakman met leem wil stucen : het kost soms teveel tijd. (*)Da's wel de maximale droogtijd. De duur van het drogen is afhankelijk van temperatuur, ventilatie en zuiging van de ondergrond.
Leem en klei zijn fijner dan zand. Ze houden het water en de voedingsstoffen beter vast. Ze zijn dus van nature vruchtbaarder dan zandgronden en kunnen in een droogteperiode de planten langer van water voorzien.
Leem is een mengsel van klei, silt en zand. Voor de bouw worden nog extra zand en zaagsel of stro toegevoegd. Leem heeft een zeer dichte structuur.
Zandgronden kunnen verder worden ingedeeld naar hun leemgehalte. Leem is, in tegenstelling tot klei, door de wind afgezet (0-50 μm). Leemarm zand bevat 0-10% leem, lemige zandgrond 10-50% leem en leemgrond meer dan 50% leem.
Als u de grond tot een kruimelige worstvorm kunt kneden, is er sprake van een leemachtige zandgrond. Leemachtige grond resulteert in een stevige worstvorm. De beste manier om er achter te komen of de grond in uw tuin zuur of kalkrijk is, is door het uitvoeren van een pH-bodemtest.
U kunt de muur opnieuw stucen met een kleurfinish, maar u kunt ook de muur overschilderen, hierbij is het belangrijk dat u een damp-open muurverf gebruikt zodat de goede eigenschappen van leem bewaardt blijven. Enkele verffabrikanten zijn Auro, Keim en Aquamarijn.
Leemgrond is een vruchtbare grondsoort waar veel planten zich goed bij voelen. Belangrijke eigenschappen zijn: Leem houdt voedingsstoffen goed vasthoudt en afwatert. Leemgrond is goed te bewerken.
Leemgrond en zavelbodem
Deze grondsoorten hebben namelijk van zichzelf al uitstekende eigenschappen. De leembodem, ook wel löss genoemd, bevat relatief veel kalk, waardoor het wel belangrijk is om rekening te houden met het soort planten dat je erin zet.
Leemverf is milieuvriendelijk, ademend, vochtregulerend, flexibel en antistatisch. Hierdoor verbetert u eenvoudig het leefklimaat van de ruimte waarin de leem muurverf is aangebracht. Veel mensen verwarren kalkverf en leemverf. Bij het aanbrengen van leemverf zijn er veel minder kleurnuances zichtbaar dan bij kalkverf.
Leem is een natuurlijke grondsoort en wordt vaak afgezet door wind en door rivieren. De bouwstof kent veel soorten en gradaties. In de bouw gebruiken we vooral pure of vette leem, dit zit bomvol met klei.
Je kunt de leem op de muur smeren met de spaan en daarna vlak reien met de rei. Als je het belangrijk vindt om je muur goed recht en vlak “te hebben staan”, dan kun je op de muur eerst latjes vastmaken van c.a. 1 cm dikte. En na het stucen ga je met de rei langs de latjes en je stucwerk is vlak.
Na de winter is de grond in je tuin niet meer zo luchtig. Door Pokon Gedroogde Mestkorrels te strooien in het voorjaar geef je de bodem een echte oppepper. Het verbetert je grond door het hoge gehalte organische stof en maakt het hierdoor weer een luchtig geheel.
De structuur van de grond kan je verbeteren door er organisch materiaal (bijv. compost) in te werken. Dat is een weldaad voor de grond. De compost zorgt ervoor dat in een zandige grond de losse korrels aaneenkitten tot kruimels die het water (en dus ook de voedingsstoffen) beter vasthouden.