Vuurtoren Vlieland I De Rode Kabouter is de kleinste vuurtoren in Nederland | NAUPAR.
Neem eens een kijkje in en op de vuurtoren van Vlieland. Vanaf de vuurtoren op het 40 meter hoge Vuurboetsduin kun je genieten van een prachtig uitzicht over het dorp, de Noordzee en de Waddenzee.
Gaat u naar het Waddeneiland Vlieland, dan mag een bezoek aan vuurtoren Vuurduin zeker niet ontbreken. Beklim de 51 treden van deze markante bezienswaardigheid en geniet bovenin van een fantastisch uitzicht over zowel de Waddenzee als de Noordzee.
Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de Eilerland, hét icoon van Texel!
De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland.
De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
Het oudste voorbeeld is de vuurtoren van Alexandrië (de Pharos), een van de zeven wereldwonderen van de oudheid. Op deze toren werd in de oudheid hout verbrand (vandaar de naam 'vuurtoren') en het bouwwerk deed voornamelijk dienst als dagmerk: de opstijgende rook vergrootte de zichtbaarheid van het baken.
Vuurtoren bezoeken
Na een trap van 118 treden heb je op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau, een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen Vlieland. In het donker is het licht van de Texelse vuurtoren helemaal in Leeuwarden te zien.
Omdat men vroeger niet beschikte over lichtkarakters plaatste men soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden. De "zuidertoren" op Schiermonnikoog.
Er zijn nu nog 53 vuurtorens in Nederland. Veel vuurtorens zijn verdwenen, bijvoorbeeld de vuurtoren van Schokland: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/collect/75524 Er zijn totaal nog 30 vuurtorens actief.
Met een lengte van 63,45 meter is de Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland (Tussen 1974 en 2008 was dat de vuurtoren aan de Maasvlakte) en de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld. De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht kon op 1 april 1878 worden ontstoken.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
Een vuurtoren is een toren die door lichtsignalen schepen veilig helpt varen. Het licht is van ver goed te zien. Op deze manier worden schepen gewaarschuwd voor een klif of baai in de buurt.
In Dishoek vind je twee karakteristieke vuurtorens die, net als de vuurtorens in Westkapelle, samen een lichtlijn vormen. De noordwestelijke lichtlijn van Kaapduin Hoog en Kaapduin Laag in helpt schepen veilig door de vaargeul te loodsen.
In de Nederlandse provincie Friesland bevinden zich negen vuurtorens, vier op het vasteland en vijf op de Waddeneilanden. De vuurtorens vallen onder de monumentenzorg. De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland.
Er zijn nog een paar vuurtorens bemand (op Terschelling, Schiermonnikoog en Ouddorp), maar de mensen die daar zitten zijn eigenlijk verkeersleiders voor de scheepvaart. Zij hebben nog wel de functie van uitkijk, maar hebben geen bemoeienis meer met het licht. In de volksmond heten zij echter nog wel vuurtorenwachter.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel. Vanaf de toren, op zo'n 45 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. Onderweg naar boven zijn verschillende presentaties over de geschiedenis van de vuurtoren Eierland te vinden.
Dan ben je wel even onderweg. De vuurtoren is maar liefst 55 meter hoog en telt ruim 230 treden. En dat is zelfs exclusief de treden naar de top.
De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. Alleen de torens op Ameland, Terschelling, Vlieland en de rode Noordertoren op Schiermonnikoog functioneren nog als vuurtoren.