In een kopje groene thee van 100 ml zitten ongeveer 70 mg polyfenolen. "Wie 10 kopjes drinkt, krijgt dan 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan. Buitensporig veel groene thee gaan drinken, is dus geen goed idee”, waarschuwt prof.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Groene thee heeft een gezond imago en wordt zelfs aanbevolen door de Gezondheidsraad. Toch is het niet verstandig om meer dan drie koppen groene thee per dag te drinken. Drink dagelijks drie koppen groene of zwarte thee.
Denk aan kruiden, fruit, bloemen, specerijen of combinaties daarvan. Deze soorten bevatten meestal geen cafeïne. Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Algemene bijwerkingen
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Groene thee is een erg gezond drankje. Veel van de gezondheidsvoordelen zijn te danken aan de antioxidanten die het bevat. Het helpt onder andere bij het gezond houden van je hart, bloedvaten, hersenen en tanden. Ook kan het bijdragen aan een gezond gewicht en een lager risico op diabetes type 2.
Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend.
Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor. Het advies om thee te drinken heeft niets te maken met vochtinname of een vocht afdrijvend effect.
Negatieve bijwerkingen van thee
Wanneer je af en toe een kop thee drinkt, kan de cafeïne bepaalde soorten hoofdpijn helpen verlichten. Maar bij chronisch gebruik kan juist het tegenovergestelde effect optreden. Iedere dag meerdere koppen thee op dezelfde tijdstippen kan bijdragen aan terugkerende hoofdpijn.
Teveel cafeïne! Omdat er cafeïne in thee zit moet je er ook weer niet teveel van drinken. Tien koppen zwarte thee per dag is het maximum voor volwassenen. Van de groene variant kun je ongeveer het dubbele drinken, twintig koppen per dag.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Dure groene thee die je bij speciaalzaken kunt kopen is niet beter of gezonder dan goedkope groene thee, maar doorgaans wel veel smaakvoller en lekkerder. De beste groene theeën (qua smaak) zijn Japanse Gyokuro en Chinese Longjing qiqiang & Longjing queshe.
Groene thee bevat heel wat cafeïne, een stof die je alert maakt, maar ook je hersenfunctie stimuleert. Het blokkeert adenosine, de stof die ons slaperig maakt, en stimuleert opwekkende boodschappersstoffen als dopamine en norepinefrine.
Tijdens het oxidatieproces verliezen theeblaadjes antioxidanten, dit betekent dat zwarte thee minder antioxidanten bevat dan groene of witte thee. Hieruit zou je dus kunnen concluderen dat groene en witte thee gezonder is omdat deze theeblaadjes minder bewerkt zijn.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Het diuretisch effect
Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde. Je drijft dus niet meer vocht af door het drinken van thee, dan door het drinken van water.
Thee drinken is gezond. Het drinken van thee verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom adviseert het Voedingscentrum volwassenen dagelijks drie koppen groene thee of zwarte thee te drinken.
Kan er sprake zijn van een verslavende werking als je veel thee tot je neemt? Ondanks dat 'cafeïneverslaving' veel in de volksmond gebruikt wordt, is er in werkelijkheid geen sprake van een verslaving aan cafeïne volgens zowel het Voedingscentrum als de Koninklijke Vereniging voor Thee en Koffie (KNVKT).
Groene thee blijkt weinig tot geen effect te hebben op het verliezen van gewicht of op het behouden van gewichtsverlies. Het is dus helaas geen magische vetverbrander. Ondanks dat groene thee misschien geen vetverbrander is, kan het wel net als water een effect hebben op gewichtsverlies.
De bladeren voor groene thee zijn tijdens hun productieproces minder bewerkt dan die van zwarte thee. Daardoor bevat groene thee meer catechine dan zwarte thee. Het drinken van groene thee bevordert dus op korte termijn extra het energieverbruik, in vergelijking met het drinken van zwarte thee.