Hoe komt het dat je je soms goed voelt, en vervolgens weer 'terug bij af'? Dit is een bekend verschijnsel dat veel coronapatiënten ervaren. Vaak heeft een terugval te maken met het overschrijden van je grenzen. Als je erg ziek bent geweest van corona, dan heeft je lichaam een enorme klap gekregen.
Helaas houdt een kleine groep mensen langdurige klachten, nadat ze ziek zijn geworden van het coronavirus. Volgens een eerste schatting hebben circa 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten. Zij kunnen te maken met de volgende symptomen/klachten: Aanhoudende vermoeidheid.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.
Bij mensen met ernstige verschijnselen, zoals een longontsteking of benauwdheid kan het langer duren om te herstellen: gemiddeld 2 tot 8 weken.
Wat precies de oorzaak is van bang of somber blijven na corona, is onbekend. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona. En als u meteen veel klachten had toen u corona kreeg.
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Hoewel omikron besmettelijker is dan andere coronavarianten, tonen onderzoeken uit Zuid-Afrika, Engeland en sommige EU-landen aan dat de kans op ziekenhuisopname door deze variant kleiner is: namelijk een derde tot de helft minder dan met de delta-variant.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten. Bij ziekte en gewichtsverlies is extra eiwit nodig voor het herstel. De volgende tips kunnen u helpen energie- en eiwitrijk te eten: Gebruik vaker kleine maaltijden, verspreid het eten over de dag.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Een infectie met omikron is vaak minder ernstig dan die met de eerdere varianten. Maar ook van omikron kun je erg ziek worden. Gelukkig worden wel steeds minder zwangere vrouwen opgenomen in het ziekenhuis met ernstige COVID-19.
Als u ernstig ziek bent door corona, dan zijn er veel ontstekingen in uw lichaam. Vooral in uw longen (longontsteking). Soms kan de ontsteking ook in andere organen komen, zoals uw hart. Dit is zo als uw eigen afweer de ontsteking niet kan afremmen.
De omikronvariant is minder ziekmakend dan eerdere varianten. Ook zijn er al veel mensen gevaccineerd. Omikron leidt op dit moment daarom niet tot een te grote druk op de zorg. Daarom zijn er bijna geen maatregelen meer.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Van alle mensen met lang klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit geldt voor alle klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.
Heb je corona gehad en ben je erg verzwakt of heb je klachten als kortademigheid en vermoeidheid? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Fysiotherapie als nazorg wordt aangeboden als je in het ziekenhuis of zelfs op de IC hebt gelegen, maar kan ook helpen als je thuis bent geweest met milde klachten.