Een el is de afstand van de punt van de elleboog tot het topje van de middelvinger, dat is dus ongeveer 44 cm. Deze el wordt ook wel de el 'naar de oude maat' genoemd, zoals te lezen is in 2 Kronieken 3:3 . Meestal wordt er in de Bijbel gerekend met een el die ongeveer 52 cm was.
El als meter
Niet zelden werd voor de el een algemeen gemiddelde genomen van 68 cm. In verband met de heffing van accijns werd de Haagse el (69,4 cm) in 1725 de nationale standaard. Bij de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1820 werd de el gelijkgesteld aan een meter.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Ellenlang is inderdaad samengesteld met el in de betekenis 'lengtemaat van de menselijke onderarm'. In de laken- en stoffenhandel werden coupons vroeger met de ellenmaat of -stok (een meetstok van circa 69 centimeter) uitgemeten en 'bij de el' verkocht.
De naam is afgeleid van de lengte van de onderarm, de ellepijp. Men kon zo op een eenvoudige manier lengtes meten. Omdat niet ieders arm even lang is, werd de el in 1725 gestandaardiseerd op de Haagse el. Sinds de invoering van het metriek stelsel in 1816 raakte de el in onbruik.
Later werd El als aanduiding ook gebruikt als algemene aanduiding van (een) god, zoals het Hebreeuwse אֵל, 'el. Het meervoud אֱלֹהִים, 'ělōhîm (een cognaat van de Ugaritische variant) kan zowel "goden" als "(de) God" aanduiden.
Zoals zoveel Semitische namen vertegenwoordigt de naam een zinnetje, waarvan het eerste lid een werkwoord is en het tweede het woord el 'God'. In de naam Israël is el (dus God) eigenlijk onderwerp, de betekenis is dus ongeveer 'God heerst'.
Een el is de afstand van de punt van de elleboog tot het topje van de middelvinger, dat is dus ongeveer 44 cm. Deze el wordt ook wel de el 'naar de oude maat' genoemd, zoals te lezen is in 2 Kronieken 3:3 . Meestal wordt er in de Bijbel gerekend met een el die ongeveer 52 cm was.
De roede is een oude lengtemaat en een oude oppervlaktemaat (zie roede), die van plaats tot plaats verschilde. Een roede bestond uit een aantal voeten, variërend van 7 tot 21. Voor het meten van lange afstanden was de Rijnlandse roede van 3,767 m het meest gebruikelijk.
In Nederland werd bij de invoering van het metriek stelsel in 1816 de bunder gelijkgesteld aan 1 hectare of 10.000 m² ( 100m × 100m = 10.000 vierkante meter = 1 hectare = 1 bunder ).
De duim is een lengtemaat, die gelijkstaat aan 25,4 millimeter.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
De gemiddelde inhoud van een eetlepel is vaak tussen de 10 en 12 milliliter, terwijl er in recepten vaak wordt uitgegaan van 15 milliliter. Bij theelepels moet je uitgaan van een inhoud van 5 milliliter.
Zuivel - 1 eetlepel staat gelijk aan:
Melk: 15 gram. Yoghurt: 15 gram. Boter: 13 gram.
Een morgen, ook wel morgenlands genoemd, is een oude Europese oppervlaktemaat. Een morgen is vaak iets minder dan een hectare (10.000 m²) groot. De precieze grootte is echter streekgebonden. Indien de roede 14 à 15 vierkante meter groot was, gingen er 600 roedes in een morgen.
Onder het in 1816 ingevoerde Nederlands metriek stelsel was een schepel gelijk aan 10 liter, maar voor die tijd was de waarde van het schepel per gewest verschillend. Zo kon een schepel 1/4 mud zijn en dat kwam dan overeen met 43,6 liter.
Een are omvat een gebied van 100 m², ofwel een vierkante decameter (1 dam2). Andere oppervlaktematen, gebaseerd op de are zijn: ca of centiare = 0,01 are = 1 m² ha of hectare = 100 are = 10 000 m²
JHWH of JHVH komt van de Hebreeuwse lettercombinatie יהוה Jod-Hee-Waw-Hee en is in de Hebreeuwse Bijbel de naam van God. Deze lettercombinatie wordt ook wel tetragram(maton) genoemd (Grieks: τετραγράμματον, "woord van vier letters").
De christelijke geloofsleer stelt evenals het jodendom en de islam dat er één God is (monotheïsme). De leer van de drie-eenheid is wel een opmerkelijke vorm van monotheïsme. Volgens de geloofsleer is de ene God tegelijkertijd drie personen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Eli (Hebreeuws: עֵלִי) was volgens de traditie in de Hebreeuwse Bijbel de Joodse hogepriester van Silo, bij wie de jonge profeet Samuel opgroeide. Hij was veertig jaar rechter over Israël.
De rooms-katholieke Petrus Canisius Vertaling (1939) schreef 'Jahweh'en de Willibrordvertaling (1975) 'Jahwe'. De Willibrordvertaling van 1995 en de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) hebben het tetragrammaton vervangen met 'de HEER' (in kapitalen). De NBV Studiebijbel (2008) schrijft 'JHWH'.
Elin is een Scandinavische naam en komt dus voor in Zweden, IJsland, Noorwegen, Denemarken en Finland. Maar de meisjesnaam is ook ontdekt in landen als Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten.
Turkse meisjesnaam Ela/Elâ