In de meeste kroepoek worden helaas garnalen verwerkt, waardoor ze niet vegan en vegetarisch zijn.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Dit product is vegan. Cassave 29%, tapiocabloem, zonnebloemolie, rietsuiker, prei 5,2%, mierikswortel, zout, chilipeper 1,1%, mineraalzout (kalium), uienpoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, azijn, wortel, kurkuma.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, van onder andere verse garnalen, gevangen in de Koraaldriehoek. Een mooi gebied met enorm veel vis- en koraalsoorten en waar veel mensen leven van visserij.
Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek. Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt.
Cassave bestaat voor 60% uit water, voor 38% uit koolhydraten en voor 1% uit eiwit (de bladeren zijn eiwitrijker). Het vetgehalte is verwaarloosbaar. Cassave is een goede bron van vitamine C. Er is helaas één minpunt: de gehele plant is zeer giftig!
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek. Deze koek wordt verpulverd tot meel.
Garnalen en/of vis worden gedroogd en gemalen en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit mengsel wordt tot een deeg gekneed dat in de vorm van een brood of rol bijna een uur wordt gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden van ongeveer 1 millimeter dik. Deze plakken worden gedroogd.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Drop bevat vaak gelatine (beendermeel), honing of bijenwas en kan daardoor niet veganistisch zijn. Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen ook de ingrediënten glycerol, glyceriden en aroma's van een dierlijke bron komen.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Kroepoek is van oorsprong een bijgerecht uit de Indonesische keuken. De naturel kroepoek (kroepoek Udang) wordt gemaakt van een deeg van tapiocameel en garnalen. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat de grondstof van de kroepoek, ook wel de 'pellet' genoemd.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch.
Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.
Snoep en gebak
Ook snoep en gebak is niet vanzelfsprekend vegetarisch. Hierin wordt namelijk opvallend vaak gelatine gebruikt, een bindmiddel dat gewonnen wordt uit de botten van runderen en varkens. Ook bevatten koekjes en taartjes vaak de kleurstof E120 die gewonnen wordt uit dode luizen.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) kroepoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroepoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Glutenvrije aanbiedingen Vomar
Veel Conimex kroepoek is glutenvrij.